Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 13 LIVE TEXT. Ruşii anunţă că opresc focul la primele ore ale dimineţii. Coridoare umanitare în 5 oraşe, inclusiv Kiev

Război Rusia - Ucraina, ziua 13. Rusia a anunţat, pentru această dimineaţă, o nouă încetare a focului pentru evacuarea civililor din Kiev, Harkov şi alte oraşe ucrainene. Dar aproape toate rutele de evacuare duc spre Rusia sau Belarus, iar ucrainenii au respins deja aceste variante. O nouă rundă de negocieri între delegaţiile celor două părţi s-a încheiat, aseară, fără rezultat. Dar discuţiile vor continua iar miniştrii de externe ucrainean şi rus s-ar putea întâlni, joi, în Turcia. Rusia a ameninţat, în premieră, că va opri livrările de gaz prin Nord Stream 1.

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 13:21

  • Vezi desfăşurarea evenimentelor în ziua 14 de război Rusia - Ucraina
  • Armata ucraineană anunță că Rusia a pierdut 12.000 de soldați, de la începerea războiului. Totodată, bilanțul a ajuns la 1.207 victime în rândul civililor, în Ucraina.
  • Rusia ameninţă că va opri livrările de gaz prin Nord Stream 1 și că preţul la petrol ar putea ajunge la 300 de dolari barilul.

  • Civilii din Sumî au fost evacuați. Rușii spun că vor opri atacurile până la ora 21:00. Însă, în Mariupol, convoiul umanitar ar fi fost atacat de armata rusă.

  • Președintele Ucrainei s-a întors în biroul său din Kiev și le-a transmis rușilor că va rămâne până când războiul va fi câștigat.

  • Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2ZIUA 3ZIUA 4ZIUA 5ZIUA 6ZIUA 7ZIUA8ZIUA 9ZIUA 10ZIUA 11 și ZIUA 12

UPDATE 22:10. Moscova anunţă o nouă încetare a focului

Forţele ruse vor înceta focul mâine, 9 martie, începând cu ora 9 dimineaţa. Vor fi create coridoare umanitare pentru ca civilii să poată părăsi Kievul, a declarat pentru TASS un înalt oficial rus. Potrivit Reuters, încetarea focului se va produce şi în Cernihiv, Sumy, Harkov şi Mariupol. Conform sursei citate, informaţii detaliate despre aceste coridoare umanitare vor fi transmise de parte rusă vicepremierului ucrainean.

UPDATE 21:37. Centrala nucleară de la Cernobîl "a pierdut" un sistem de măsurare a radiaţiilor

Pe acelaşi subiect

Agenţia Internaţională de Energie Atomică a fost informată de conducerea centralei nucleare de la Cernobîl (Ucraina) că un sistem de măsurare a radaţiilor la distanţă a fost "pierdut".

UPDATE 21:11. McDonald's închide toate restaurantele din Rusia

McDonald's a anunțat că va închide temporar toate restaurantele și va întrerupe toate operațiunile din Rusia, anunță CNN. Lanțul de fast-food este extrem de popular în Rusia, cu aproximativ 850 de restaurante și 62.000 de angajați. McDonald's s-a confruntat cu critici din ce în ce mai mari pentru că nu a urmat multe alte mărci de alimente și băuturi, retrăgându-se din țară după invazia din Ucraina.

UPDATE 20:55. Polonia, pregătită să îşi trimită toate avioanele de luptă la baza din Germania

Guvernul polonez a anunţat că este pregătit să trimită toate avioanele de luptă, MiG-29, la baza Ramstein din Germania. Odată ajunse acolo, avioanele ar urma să intre direct în subordinea SUA.

Însă decizia de ultimă oră a polonezilor i-a luat prin surprindere pe oficialii americani din Departamentul de Stat al SUA. ”Decizia Poloniei de a pune toate avioanele sale de luptă MiG-29 la dispoziția Statelor Unite a fost o mișcare surpriză a Varșoviei”, a declarat marți Victoria Nuland, la o audiere a Comisiei pentru Relații Externe a Senatului, potrivit Reuters.

UPDATE 20:24. Răspunsul Rusiei la anunţul făcut de Joe Biden

Vladimir Putin a semnat un decret prin care restricţionează importurile şi exporturile de produse şi materii prime pentru "a asigura securitatea Federaţiei Ruse", anunţă RIA. Lista completă va fi stabilită de Guvernul rus.

UPDATE 17:45. Raport ONU: Cel puțin 474 de civili, inclusiv 29 de copii, au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse

Cel puțin 474 de civili, inclusiv 29 de copii, au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse de pe 24 februarie, potrivit ultimelor cifre prezentate marți de ONU. Alte 861 de persoane au fost rănite în război, ridicând numărul total al victimelor civile calculat de ONU la 1.335, anunţă CNN.

Numărul real va fi probabil „considerabil mai mare”, spune ONU, referindu-se în special în teritoriile controlate de guvern.  „Ne referim, de exemplu, la orașele Volnovakha, Mariupol, Izium, unde există acuzații de sute de victime civile. Aceste cifre sunt în continuare coroborate și nu sunt incluse în statisticile de mai sus”, se arată în comunicat. În regiunile pro-ruse deținute de separatiști Donețk și Lugansk, ONU a înregistrat 545 de victime, cu 96 de morți și 449 de răniți până marți.

UPDATE 17:30. Marea Britanie avertizează Polonia că se expune "răzbunării" Rusiei dacă oferă avioane de război Ucrainei

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, afirmă că Regatul Unit "susţine" ca Polonia să trimită avioane de luptă în Ucraina, însă avertizează că Rusia se poate "răzbuna", relatează CNN. Ambasadoarea Statelor Unite la NATO Julianne Smith a dezvăluit la CNN că ofciali americani şi polonezi discută ca Polonia să trimită avioane de tip MiG-29, de producţie sovietică, în Ucraina, o ”decizie suverană” a Varşoviei, şi să primească în schimb avioane americane

UPDATE 16:25. Stoltenberg: NATO trebuie să "se asigure că războiul nu se extinde dincolo de Ucraina"

NATO are ”responsabilitatea de a se asigura că războiul nu se extinde dincolo de Ucraina”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Riga cu preşedintele leton, Egils Levits. Stoltenberg a mai afirmat că ”suferinţa pe care o vedem acum în Ucraina este îngrozitoare”, relatează CNN.

UPDATE 15:46. Biden, aşteptat să anunţe noi sancţiuni împotriva Rusiei

Potrivit DailyMail, preşedintele american Joe Biden este aşteptat să anunţe interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale şi cărbune din Rusia. Anunţul preşedintelui american ar urma să fie făcut în cursul zilei de astăzi.

UPDATE 14:50. ABC: Zelenski, deschis la discuţii despre Donbas şi Crimeea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre statutul regiunilor separatiste din estul Ucrainei şi despre peninsula Crimeea anexată de Rusia, scrie Agerpres.

Într-un interviu transmis luni seară de postul american de televiziune ABC, Zelenski a spus clar în acelaşi timp că nu va ceda solicitărilor Moscovei de a recunoaşte independenţa autoproclamatelor ''republici populare'' sau controlul Rusiei asupra peninsulei Crimeea.

"Sunt pregătit de dialog, dar nu suntem pregătiţi de capitulare", a declarat el.

UPDATE 14:45. Adidas își suspendă activităţile din Rusia

Compania germană de echipament sportiv Adidas a suspendat activităţilor sale în Rusia, după decizii similare luate deja de rivalii Nike şi Puma.

UPDATE 14:40. Xi Jinping face apel la ''maximă reţinere'' în Ucraina 

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi la ''maximă reţinere'' în conflictul din Ucraina şi a afirmat că ţara sa este ''îndurerată să vadă flăcările războiului reizbucnite în Europa'', cel mai puternic mesaj transmis până acum de liderul de la Beijing, informează Reuters, citând media de stat.

Într-o discuţie în format virtual cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, Xi Jinping a apreciat că aceste trei ţări ar trebui să-şi unească eforturile pentru a sprijini negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, a relatat televiziunea de stat CCTV.

UPDATE 14:30. SUA nu vor să declanșeze al Treilea Război Mondial

SUA consideră că războiul declanşat de Rusia va fi unul de durată şi sunt pregătite să ajute Kievul să reziste, dar având totuşi grijă să limiteze conflictul la Ucraina pentru a evita extinderea lui peste graniţele acesteia, ceea ce ar provoca un "al Treilea Război Mondial", notează marţi AFP într-o amplă analiză.

UPDATE 14:20. Cel puțin 1.200 de victime civile în urma războiului din Ucraina

Potrivit unui raport al ONU, războiul din Ucraina a făcut 1.207 de victime. Este vorba de 406 morți și 801 răniți, dar cifrele sunt „probabil mult mai mari”, a declarat Liz Throssell, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. Totodată, aproximativ 12.700 de persoane au fost arestate în Rusia în urma protestelor anti-război.

UPDATE 13:40. Shell închide toate stațiile de benzină din Rusia

Gigantul petrolier Shell și-a cerut scuze că a cumpărat petrol rusesc săptămâna trecută la un preț scăzut și anunță că rupe complet legăturile cu Rusia. Compania va închide toate stațiile de benzină din Rusia.

UPDATE 13:20. BBC: Convoiul umanitar din Mariupol, atacat

Forțele ruse ar fi atacat ruta de evacuare a civililor din orașul Mariupol, scrie BBC. Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, susține că soldații ruși au atacat coridorul umanitar.

Opt camioane și 30 de autobuze transportă provizii și vor prelua civilii pentru a-i evacua. Cei care au rămas în oraș au rămas fără apă potabil și curent, iar proviziile de alimente se termină rapid

UPDATE 13:10. Zelenski acuză Occidentul că nu și-a respectat promisiunile

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunţă marţi, într-o înregistrare video, ”promisiuni” pe care Occdentul le-a făcut Ucrainei de a o apăra de atacuri ruse şi pe care nu le-a respectat.

”Au trecut 13 zile de când auzim numai promisiuni. 13 zile în care ni se spune că vom fi ajutaţi în spaţiul aerian, că vor fi avioane, că nu se vor livra”, declară el în această înregistrare video publicată pe Telegram.

”Însă responsabilitatea pentru asta le revine şi celor care nu au fosta capabili să ia o decizie, în Occident, de 13 zile. Celor care nu au securizat spaţiul aerian ucrainean împotriva asasinilor ruşi”, denunţă Zelenski.

UPDATE 12:30. ONU: Două milioane de oameni au fugit din calea războiului din Ucraina

Numărul celor care fug din calea războiului din Ucraina a depășit două milioane, a declarat Filippo Grandi, înaltul comisar al ONU. Acest exod a înregistrat cea mai rapidă creștere din Europa, după al Doilea Război Mondial.

UPDATE 12:00. Ucraina vrea ca aderarea la UE să fie discutată separat de a Georgiei sau Moldovei

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, susţine că cererea de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană ar trebui să fie luată în considerare separat faţă de cele ale Georgiei şi Republicii Moldova, considerând că acestea nu fac altceva decât să profite de "trenul" lui spre Bruxelles.

UPDATE 11:50. Secretarul britanic al Apărării: Rusia devine din ce în ce mai disperată

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, spune că armata lui Vladimir Putin „devine tot mai disperată”, iar "soldații sunt tot mai agresivi". „Rusia nu a făcut progrese. Acel convoi din nord este încă blocat, nu avansează”, scrie BBC.

„Indiferent ce se va întâmpla, preşedintele Putin nu mai are nicio putere în lume. Este terminat. Armata sa este terminată. Iar el trebuie să recunoască asta”, a spus el, potrivit Reuters. "Acesta va fi sfârşitul lui Putin. Va fi imposibil să controleze un asemenea popor şi o asemenea ţară. Nimeni nu îi va mai răspunde la telefon, pe termen lung. Și-a epuizat armata, este responsabil pentru uciderea a mii de soldați ruși, responsabil pentru uciderea unor oameni nevinovați... Şi-a îngenuncheat economia. Trebuie să-și asume responsabilitatea pentru asta”.

UPDATE 11:40. 1,2 milioane de ucraineni au fugit în Polonia de la începutul invaziei Rusiei

Aproximativ 1,2 milioane de persoane au fugit în Polonia de când Rusia a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie în ceea ce Moscova numeşte o "operaţiune specială", au anunţat marţi grănicerii polonezi. Un total de 141.500 de persoane au trecut din Ucraina în Polonia luni, mai puţine decât duminică. Marţi, 35.300 de persoane au intrat în Polonia până la ora 7.00, cu 16% mai puţin decât în primele şapte ore ale zilei de luni.

UPDATE 11:20. Scene de coșmar la periferia Kievului

Prmarul din Bucea, un oraş de la periferia Kievului, a anunţat că au avut loc bombardamente intensive de artilerie. Nu mai putem lua cadavrele, pentru că bombardamentele continuă ziua şi noaptea”, declară primarul Anatol Fedoruk. ”Câini sfâşie cadavrele pe străzile oraşului. Este un coşmar”.

UPDATE 11:10. Rusia ar putea intra în default chiar din aprilie

Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, susține că Rusia se pregătește de un default în stil Venezuela chiar mai repede de 15 aprilie 2022, relatează Bloomberg. 

UPDATE 10:50. Armata ucraineană anunță că Rusia a pierdut 12.000 de soldați 

Armata ucraineană anunță un nou bilanț al pierderilor suferite de Rusia în războiul din Ucraina. Astfel, Ministerul ucrainean al Apărării anunță că aproape 12.000 de soldați au murit în conflicte, și daune semnificative:

  • tancuri - 303
  • sisteme de artilerie - 120
  • avioane - 48
  • elicoptere - 80
  • vehicule - 474
  • drone - 7

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 10:00. Coridor umanitar în Sumî

Vicepremierul ucrainean Irina Veresciuk a anunțat deschiderea unui coridor umanitar pentru civili în Sumî, după un acord cu Rusia, scrie Reuters. Coloana va călători 175km, spre sud, până în orașul Poltava.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Rușii susțin că vor opri atacurile până la ora 21:00. „Nu au fost convenite alte rute”, a transmis vicepremierul ucrainean. 

Peste 150 de localnici din Irpin s-au autoevacuat spre Kiev, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleksiy Kuleba, potrivit BBC.

UPDATE 09:30. Primarul din Liov cere ajutor internațional

Primarul orașului Liov a declarat marți că orașul, situat în vestul Ucrainei, se străduiește să ofere hrană și locuințe pentru aproximativ 200.000 de ucraineni care s-au adăpostit aici din alte zone ale țării devastate de război.

„Aproximativ 200.000 de ucraineni au sosit deja la Liov. Femei, copii, bătrâni au fost forțați să-și părăsească casele. Îi cazăm pe toți, oferind mâncare și tot ceea ce este necesar. Dar cifrele sunt în creștere”, a transmis primarul Andriy Sadovyi.

„Avem nevoie de centre mobile pentru adăpost și puncte pentru hrană, suport medical, medicamente, veste antiglonț și căști. Spitale mobile pentru copii și adulți”, a spus el.

UPDATE 08:50. Banca Mondială, finanțare de urgență de 723 millioane $ pentru Ucraina

Banca Mondială a aprobat un pachet finanțare de urgență de 723 de milioane de dolari pentru Ucraina, împrumuturi și granturi. Banca a promis, de asemenea, că va lucra la crearea unui alt pachet de sprijin de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina, care urmează să fie lansat „în următoarele luni”, scrie CNN.

UPDATE 08:20. Comandant rus de top ucis în luptă lângă Harkov

Un comandant de top din armata rusă a fost ucis în timpul luptei de lângă Harkov, potrivit serviciului de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării. BBC nu poate verifica informaţia. Oficialii ruşi nu au comentat.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării al Ucrainei, Vitali Gerasimov a fost general-maior, şef de stat major şi prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei. Serviciile secrete ucrainene spun că Gerasimov a luat parte la al doilea război cecen şi la operaţiunea militară rusă din Siria. A primit o medalie „pentru întoarcerea Crimeei”.

UPDATE 08:10. Rusia ameninţă că va opri livrările de gaz prin Nord Stream 1

Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de la invazia din Ucraina, conform unor comentarii făcute de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, relatează DPA.

"Avem dreptul deplin (...) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă", a spus Novak luni, precizând că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2.

UPDATE 08:00. Ucraina: Avansul inamicilor a încetinit semnificativ

Armata ucraineană a transmis că „inamicul continuă operațiunea ofensivă, dar ritmul de înaintare al trupelor a încetinit semnificativ”, scrie BBC.

În ziua a 13-a războiului Rusia - Ucraina, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că, începând cu ora locală 06:00, trupele ucrainene continuă să apere zonele de sud, est și nord. Potrivit aceleiași surse, apărarea antiaeriană a țării a respins cu succes rachetele și atacurile aeriene. „Ocupanții sunt demoralizați și recurg din ce în ce mai mult la jafuri și încalcă dreptul internațional umanita”.

Armata ucraineană susține, de asemenea, că Rusia recurge acum la un război psihologic, spunând că au fost create grupuri de propagandă în teritoriile ocupate pentru a-i influența pe localnici.

UPDATE 07:30. Putin spune că recruţii şi rezerviştii nu participă la războiul din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că recruţii şi rezerviştii nu participă la operaţiunile militare din Ucraina şi nu vor face acest lucru, informează tass.com.

“Aş vrea să subliniez că recruţii nu participă şi nu vor participa la ostilităţi şi că nu va exista o chemare a rezerviştilor”, a spus Putin într-un mesaj video cu ocazia Zilei internaţionale a Femeii, postat pe site-ul Kremlinului. “La misiuni participă doar trupe profesioniste”.

Vladimir Putin s-a adresat mamelor, soţiilor, surorilor şi iubitelor soldaţilor “care sunt acum în luptă şi apără Rusia într-o operaţiune militară specială”. “Înţeleg cât de îngrijorate sunteţi pentru cei iubiţi. Puteţi fi mândre de ei, cum toată ţara este mândră de ei şi este îngrijorată împreună cu voi”, a afirmat preşedintele rus.

UPDATE 07:10. Zelenski apare pentru prima dată în biroul său

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un videoclip în care spune că rămâne în biroul său din Kiev cât timp este nevoie pentru a câştiga războiul, potrivit BBC.

"Sunt aici, pe strada Bankova (unde este sediul Administraţiei Prezidenţiale - n.r.). Nu mă ascund. Şi nu mi-e frică de nimeni. [Eu stau] atât timp cât este nevoie pentru a câştiga acest... război!"

Totodată, președintele Ucrainei a avertizat ţările occidentale că războiul declanşat de ruşi nu se va limita la Ucraina şi că atacarea libertăţilor va afecta restul lumii. 

“Toată lumea se gândeşte că suntem departe de America sau Canada. Nu, suntem în această zonă a libertăţii. Şi când limitele drepturilor şi libertăţilor sunt încălcate, atunci trebuie să ne protejaţi. Pentru că noi vom fi primii. Apoi va veni rândul vostru. Pentru că, cu cât această fiară va mânca mai mult, vrea cu atât mai mult”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 07:00. Civili uciși în Sumî

Cel puţin zece persoane, inclusiv copii, au murit într-un atac al ruşilor la Sumî, a anunţat şeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitri Jiviţki, potrivit The Kyiv Independent. Jiviţki a făcut anunţul printr-un mesaj video pe Facebook. Atacul aerian al ruşilor a vizat clădiri rezidenţiale.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 13 LIVE TEXT. Ruşii anunţă că opresc focul la primele ore ale dimineţii. Coridoare umanitare în 5 oraşe, inclusiv Kiev