Cine sunt "superfanii" lui Putin? Misiunea lor este să promoveze imaginea liderului rus pe Facebook
Invazia din Ucraina este condamnată pe scară largă, în multe părți ale lumii, dar o rețea de grupuri de Facebook, administrate de oameni cu motivații obscure, are misiunea de a schimba imaginea liderului de la Kremlin, potrivit BBC.
De Redactia Observator la 12.04.2022, 14:06Pe Facebook au apărut mii de fotografii în care liderul de la Kremlin apare zâmbind, cu o atitudine pozitivă și pașnică. În spatele acestor imagini sunt superfanii lui Putin.
Experții de la Institutul pentru Dialog Strategic au identificat 10 grupuri publice pro-Putin cu denumiri precum „Vladimir Putin – Liderul lumii libere”. Grupurile, cu sute de mii de membri, postează imagini și mesaje laudative la adresa liderului de la Kremlin. În ultimele patru săptămâni, cercetătorii au identificat 16.500 de postări cu peste 3,6 milioane de interacțiuni. De la începutul războiului, grupurile au mai atras 100.000 de membri noi.
Misiunea acestor grupuri este simplă: să îl promoveze pe Putin drept un erou care ține piept Vestului. În respectivele postări, președintele rus apare pășind cu încredere, salutându-și soldații sau jucându-se cu cățeluși.
BBC a încercat să contacteze o pate dintre administratorii acestor grupuri, dar fără prea mult noroc. O singură persoană a răspuns, un bărbat din Kenya, care l-a descris pe Putin drept „un mare lider”, însă a evitat subiectul războiului.
„Fake Putin”
Un alt fenomen observat pe rețelele sociale - apariția numeroaselor conturi cu numele președintelui rus. Evident niciunul nu este cel real. Este cunoscut faptul că liderul rus nu folosește social media.
Se crede chiar că Putin nu ar folosi nici măcar un smartphone. Potrivit purtătorului său de cuvânt, președintele rus „nu are nevoie” de rețelele sociale pentru că „nu îi oferă nimic ce nu are deja”.
Dintre toate conturile clonate, unul s-a remarcat datorită numărului de utilizatori. Înainte să fie suspendat, după invadarea Ucrainei, pagina avea peste 3 milioane de urmăritori, iar 700.000 dintre ei se asociaseră cu acest cont în timpul pandemiei, odată cu postarea mesajelor despre vaccinurile anti-Covid rusești.
În ultimul timp, însă, pagina posta mesaje care amplificau viziunea despre război a Kremlinului și mulți dintre urmăritori trăiau cu impresia că postările acestui cont aparțineau chiar adevăratului Vladimir Putin, potrivit BBC.
Este dificil de stabilit care este motivația din utilizatorilor din spatele conturilor și nu există nicio legătură directă între acestea și guvernul rus. Spre deosebire de alte campanii rusești de dezinformare, rețeaua de grupuri pro-Putin nu este deloc subtilă, iar oamenii din spatele lor nu își ascund intențiile.