Tabloidul german Bild va concedia sute de jurnalişti, pe care îi va înlocui cu sisteme AI. Costurile se vor reduce cu 100 de milioane de euro
Publicaţia Bild va înlocui o serie de posturi editoriale cu sisteme de inteligență artificială. Sunt așteptate sute de concedieri, după ce editura Axel Springer care deţine Bild, a spus personalului că anumite posturi „nu vor mai exista așa cum există astăzi”. Se urmăreşte reducerea costurilor cu aproximativ 100 de milioane de dolari, şi eliminarea unor ediţii regionale ale ziarului.
De Redactia Observator la 21.06.2023, 13:02Tabloidul german Bild, care este cel mai bine vândut ziar din Europa, intenționează să înlocuiască o serie de joburi editoriale cu inteligență artificială, a declarat personalului într-un e-mail. Ca parte a unui program separat, de reducere imediată a costurilor cu 100 de milioane de euro, care vizează restabilirea profitabilității, ziarul își reorganizează, de asemenea, activitatea regională într-o mișcare care se estimează că va duce la sute de concedieri, relatează The Guardian.
Ziarul „se va despărți, din păcate, de colegii care au sarcini care în lumea digitală sunt îndeplinite de AI și/sau procese automate”, a declarat proprietarul ziarului, Axel Springer SE, într-un e-mail adresat personalului. Acesta a spus că rolurile unor „editori, personal de producție tipărită, subeditori, corectori și editori foto nu vor mai exista așa cum există astăzi”, potrivit e-mailului, care a ajuns la cunoştinţa publicaţiei rivale Frankfurter Allgemeine.
Ce jurnalişti ar putea fi în siguranţă
Mesajul vine în urma unui anunț făcut în februarie de directorul executiv, Mathias Döpfner, care anunţă că Bild va urma să fie o „companie de media pur digitală”. Instrumentele AI, cum ar fi ChatGPT, ar putea „face jurnalismul independent mai bun decât a fost vreodată, sau îl pot înlocui”, a spus el. Acesta a prezis că AI va fi în curând mai bună la „agregarea informațiilor” decât jurnaliştii și a spus că doar redactorii care creează „cel mai bun conținut original”, cum ar fi jurnalismul de investigație și comentariile, vor supraviețui.
- Ruşii susţin că au doborât două drone în apropierea unor depozite militare din regiunea Moscovei
- Românul condamnat pentru că ar fi aruncat în aer un bancomat în Elveţia, a fost eliberat. Va fi despăgubit şi...
- "Copilul a fost strivit". O fetiță româncă de 4 luni a murit în patul unde dormea cu fratele mai mare și...
Bild nu a avut o estimare imediată a numărului de locuri de muncă care ar putea fi pierdute în cele din urmă din cauza AI.
Nu este prima editură care doreşte incoporarea AI în procesul editorial
Springer nu este prima editură de știri care se uită la inteligența artificială. BuzzFeed a anunțat anul acesta că își propune să folosească AI pentru a „îmbunătăți” conținutul și chestionarele online, în timp ce Daily Mirror și Daily Express din Marea Britanie explorează și utilizarea inteligenței artificiale. Instrumentele AI, cum ar fi ChatGPT, pot genera texte extrem de sofisticate din solicitările simple ale utilizatorului, producând orice, de la eseuri și cereri de angajare, la poezii și opere de ficțiune, dar răspunsurile sale sunt uneori inexacte sau chiar fabricate.
Bild a spus că va urmări să evite concedierile forțate acolo unde se poate, dar caută să micşoreze salariile editoriale, sau chiar aproximativ 200 de locuri de muncă, prin reducerea numărului de ediții regionale pe care le tipărește, de la 18 la 12.
E-mailul a fost semnat de 4 manageri de top ai ziarului, inclusiv editorii-șefi Marion Horn și Robert Schneider. Măsuri similare ar putea fi așteptate în cele din urmă la cotidianul emblematic al grupului Springer, Die Welt.