Scene disperate pe aeroportul din Kabul: oamenii se urcă pe avioane. Soldații americani au ucis doi bărbați înarmați, cel puțin 3 oameni au căzut din avion
Talibanii au pus din nou stăpânire pe Afganistan, după 20 de ani în care Statele Unite au cheltuit miliarde de dolari pentru a instaura democraţia în ţară. Palatul prezidenţial din Kabul a fost ocupat de fanaticii islamişti, în timp ce guvernele occidentale se străduiesc să-şi evacueze cetăţenii. Disperaţi să fugă din calea talibanilor, mii de oameni s-au călcat în picioare pe aeroportul din Kabul. Mai multe persoane au murit pe aeroport în incidente separate.
De Redactia Observator la 16.08.2021, 18:30- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Au fost scene haotice pe aeroportul din Kabul, în timp ce afganii încearcă să fugă din țără
- Mai multe persoane au murit luni pe aeroport
- Imagini filmate arată zeci de afgani disperați alergând după un avion de transport militar, unii s-ar fi legat de aeronavă, alții s-au suit pe avioane
- WSJ: Cel puțin 3 persoane au căzut din avion de la înălțime
- Fostul președinte Hamid Karzai este în contact cu talibanii
- Ministerul apărării din Uzbekistan a declarat că forțele sale aeriene au doborât un avion militar afgan noaptea trecută
- O serie de țări occidentale au început zborurile de evacuare din Kabul
- Peste 60 de țări au emis o declarație comună prin care solicită talibanilor să permită oamenilor să plece
- SUA au finalizat evacuarea ambasadei și au coborât steagul în cartierele sale diplomatice
Talibanii au cucerit Afganistanul. www.observatornews.ro vă ține la curent cu desfășurarea ultimelor evenimente LIVE-TEXT
Soldații americani au ucis doi bărbați înarmați pe aeroportul din Kabul
Forțele americane de pe aeroportul din Kabul au ucis doi bărbați înarmați luni, după ce aceștia au tras asupra lor, potrivit unui oficial american, relatează CNN. Oficialul spune doar că este vorba despre bărbați înarmați iar SUA nu au verificat dacă erau talibani. Americanii cred că acesta a fost un incident izolat. În plus, armata are informații despre un soldat american care ar fi fost rănit prin împușcare într-un alt incident la aeroport, dar circumstanțele nu au fost confirmate, potrivit oficialului. Cel puțin trei afgani care s-au agățat de un avion al forțelor aeriene americane în timp ce decola de pe aeroportul din Kabul au murit după ce au căzut, a declarat un oficial american, citat de WSJ.
Afganii se agață de roțile avioanelor americane care se pregătesc să decoleze. Un video ar surprinde momentul în care două persoane cad din aer de pe avion
- "Mi-am pierdut picioarele pentru nimic? Așa se pare. Camarazii meu au murit în zadar? Da" Mărturii dureroase după...
- VIDEO. Talibani înarmați până-n dinți recită din Coran în palatul prezidențial. Momentul în care au preluat...
- Haos pe aeroportul din Kabul. Sute de afgani încearcă cu disperare să prindă un ultim zbor, de frica talibanilor....
Filmări distribuite pe rețelele de socializare par să arate civili afgani care se agață de fuselajul unui avion militar american în timp ce se pregătește să decoleze de pe aeroportul internațional din Kabul. Videoclipurile, pe care BBC nu le-a putut verifica pentru moment, arată numeroși afgani care se țin de partea laterală a avionului de transport militar american în timp ce se deplasează pe pistă. În acest timp mulțimile de oameni aleargă alături.
Potrivit unor mărturii pe rețelele de socializare, care, de asemenea, nu au fost confirmate, cel puțin două persoane au murit după ce au căzut dintr-un avion după ce acesta a decolat, scrie BBC. Cel puțin alte cinci persoane ar fi murit luni dimineață în același aeroport, în timp ce mulțimile de pasageri au încercat să fugă din țară. Nu este clar dacă au fost împușcați sau uciși într-o busculadă, scrie Reuters.
Mesajul transmis talibanilor de România și alte 60 de state
Statele încep să reacţioneze public vizavi de criza din Afganistan, semnând o declaraţie comună, pentru „plecarea în siguranţă şi organizată” a persoanelor care doresc să părăsească ţara.
„Dată fiind situaţia securităţii naţionale, care se deteriorează, sprijinim, facem eforturi pentru a garanta siguranţa şi apelăm la toate părţile să respecte şi să sprijine plecarea în siguranţă şi organizată a cetăţenilor străini şi a afganilor care doresc să părăsească ţara. Cei care se află în poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea - şi răspunderea - pentru protejarea vieţii oamenilor şi a proprietăţii şi pentru imediata restabilire a securităţii şi ordinii civile”, se arată în documentul postat duminică seara pe site-ul Departamentului de stat din SUA.
Concret, declaraţia a fost semnată de către Australia, Austria, Bahamas, Belgia, Burkina Faso, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Coasta de Fildeş, Cehia, Denemarca, Republica Dominicană, El Salvador, Estonia, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Mirconesia, Fiji, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Ghana, Grecia, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Liberia, Lichtenstein, Lituania, Luxembourg, Malta , Insulele Marshall, Mauritania, Nauru, Olanda, Noua Zeelandă, Nigeria, Norvegia, Palau, Panama, Paraguay, Polonia, Portugalia, Qatar, Coreea de Sud, Cipru, România, SUA, Sierra Leone, Slovacia, Slovenia, Spania, Surinam, Suedia, Togo, Tonga, Uganda, Regatul Unit al Marii Britanii, Ucraina şi Yemen.
„Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să plece trebuie să le fie permis să facă asta; drumurile, aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei trebuie să rămână deschise şi calmul trebuie menţinut. Poporul afgan merită să trăiască în siguranţă şi cu demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”, promit statele semnatare.
Cel puțin cinci morți pe aeroportul din Kabul. Scene de haos și disperare
Trupele trimise de Statele Unite în Afganistan au preluat controlul asupra aeroportului internaţional din Kabul pentru a evacua personalul american şi al aliaţilor. Între timp mii de afgani încă încearcă să fugă din țară. Imagini de haos și disperare au fost filmate duminică seară și luni dimineață pe aeroportul din Kabul.
Oamenii s-au înghesuit să plece din orașul controlat de talibani. Cel puțin cinci persoane au fost ucise pe aeroport, în timp ce sute de persoane au încercat să intre cu forța în avioanele care părăseau capitala afgană, au declarat martori pentru Reuters.
Un martor a povestit că a văzut cadavrele a cinci persoane fiind duse într-un vehicul. Un alt martor a spus că nu este clar dacă victimele au fost ucise cu focuri de armă sau într-o busculadă. Trupele americane, care controlează aeroportul, au tras luni dimineață focuri de armă în aer pentru a împrăștia mulțimea, a spus un oficial american.
Disperaţi să prindă un loc în avioane, mai mulţi afgani forţează intrarea în avione. Încă de noaptea trecută, mii de oameni aşteaptă să fie evacuaţi pe aeroportul din Kabul, direct de pe piste. O imagine ce aminteşte de retragerea americanilor din Vietnam, în 1975.
Talibanii au proclamat Emiratul Islamic al Afganistanului
Într-o ofensivă fulgerătoare de numai zece zile, talibanii au cucerit pe rând provinciile şi marile oraşe din Afganistan, fără să întâmpine o rezistenţă serioasă. Iar în final au ocupat şi capitala. Preşedintele afgan a fugit în străinătate iar liderii islamişti s-au instalat în palatul prezidenţial.
Au proclamat că Afganistanul a redevenit "Emirat Islamic", ca înaintea invaziei americane din 2001. Militanții au preluat cea mai mare parte a Afganistanului în câteva zile, în timp ce SUA se străduiește să se retragă după 20 de ani de război.
”Ne bucurăm de sprijinul poporului din Afganistan, prin urmare cred că avem dreptul la legitimitate şi la recunoaştere” a transmis Suhail Shaheen, purtătorul de cuvânt al talibanilor.
Artist afgan: Vom fi daţi înapoi cu sute şi sute de ani
Cu doar câteva zile în urmă, armata americană aprecia că oraşul Kabul nu va fi ameninţat decât peste o lună. Acum, Statele Unite şi Marea Britanie trimit în Afganistan noi trupe dar nu pentru a se opune talibanilor ci pentru a-i evacua pe cetăţenii lor.
Franţa, Germania, Olanda şi alte ţări occidentale iau măsuri în acelaşi sens. Vor fi evacuaţi şi numeroşii localnici care au colaborat cu occidentalii şi ar deveni ţinta răzbunării talibanilor. Dar mulţi alţi afgani nu au altă opţiune decât să rămână în ţară şi să suporte rigorile noului regim.
”Orice formă de artă va fi interzisă. Nu va mai fi nici muzică, nici televiziune, nu vor mai exista picturi murale sau altfel de picturi. Eu ştiu cum a fost şi ştiu cum va fi: vom fi daţi înapoi cu sute şi sute de ani” se plânge un artist afgan.
Unele ţări sunt, însă, gata să recunoască regimul talibanilor: Pakistanul, aliatul lor dintotdeauna, dar şi Rusia, Turcia sau China.
Politica Emiratului: Toți respectă legea islamică Sharia
”Politica Emiratului este ca atât băieţii, cât şi fetele să meargă la şcoală dacă respectă legea islamică Sharia. Dacă poartă vălul islamic, fetele de orice vârstă pot să înveţe, nu e nicio problemă” a spus șeful numit de talibani pentru departamentul educației provinciale, Mawlawi Janat Gul Aziz.
Revenirea talibanilor la putere este o grea lovitură pentru prestigiul Statelor Unite. Preşedintele Joe Biden este deja criticat pentru retragerea trupelor din Afganistan. Dar cel ce a iniţiat negocieri cu talibanii, în vederea retragerii, a fost predecesorul său, Donald Trump. Iar sondajele arată că peste 50 la sută din americani aprobă, fără entuziasm, finalul lipsit de glorie al celui mai lung război din istoria Statelor Unite.
Talibanii susțin că situația din Afganistan este pașnică
Armata americană a securizat zona şi a preluat controlul traficului aerian. Zborurile comerciale au fost, în mare parte, suspendate, blocând mii de oameni, afgani şi cetăţeni străini.
Imaginile video din ultimele 24 de ore arată cum sute de oameni alergau spre aeroport după ce militanţii au preluat controlul palatului prezidenţial. Statele Unite au transmis că întreg personalul ambasadei sale a fost dus la aeroport, iar aproximativ 6.000 de militari au fost trimişi de Washington pentru a asista operaţiunea.
Oficialii talibani au declarat că situația din Afganistan este pașnică, nu sunt raportate ciocniri în țara la o zi după ce militanții au preluat capitala Kabul. "Situația este pașnică, conform rapoartelor noastre", a declarat un oficial fără nume pentru agenția de presă Reuters.
China și Rusia nu-și închid ambasadele din Kabul
În timp ce SUA și aliații săi evacueză Capitală, China și Rusia au indicat că nu intenționează să-și închidă ambasadele. China și-a avertizat cetățenii să „rămână în interior” și să fie atenți, dar a spus că a cerut „diferitelor facțiuni din Afganistan” să asigure siguranța cetățenilor săi.
Ministerul rus de externe a declarat, de asemenea, duminică presei de stat că guvernul nu intenționează să evacueze ambasada. Reprezentanții talibani au vizitat China la sfârșitul lunii iulie, unde s-au întâlnit cu ministrul de externe Wang Yi. Întâlnirea de atunci era privită ca o recunoaștere internațională a talibanilor ca forță politică.
Ministerul de externe al Chinei a declarat că Beijingul nu se va implica în afacerile interne ale Afganistanului. Presa rusă scrie azi despre evenimentele din Afganistan că reprezintă o amenințare pentru Rusia și aliații săi. „Afganistanul poate fi transformat într-o zonă de pregătire pentru terorism și trafic de droguri”.