Ţara în care oamenii stau 3 ore la coadă pentru o pâine. 80% din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie, pâinea este raționalizată
În Libanul aflat în faliment, localnicii trebuie să stea la coadă zilnic ore în şir, doar pentru a cumpăra pâine pentru familie. Asta în zilele în care au bani pentru ea.
De Antonia Roşu la 01.08.2022, 13:00Într-o țară care se lăuda cândva cu supranumele „Elveția Orientului Mijlociu” datorită sectorul său bancar înfloritor, înaintea crizei financiare din 2019, lipsa cronică a alimentelor de bază a devenit din ce în ce mai greu de suportat.
Libanul a intrat în incapacitate de plată pentru datoria publică din 2020, iar moneda sa a pierdut aproximativ 90% din valoarea de pe piața neagră, potrivit France24. Banca Mondială a calificat criza financiară drept una dintre cele mai grave din secolul al XIX-lea încoace, în timp ce Națiunile Unite consideră acum că patru din cinci libanezi se află trăiesc sub pragul de sărăcie.
Brutăriile au început să raționeze alimentele de bază. O pungă de pâine arăbească, cunoscută sub numele de pitta, se vinde acum oficial cu 13.000 de lire libaneze (0,43 dolari). Pe piaţa neagră costă mai mult de 30.000.
- Mercenarii lui Putin încearcă să destabilizeze Italia înainte de alegeri prin afluxul de migranți din Libia
- Rând pe rând, țările din UE ajung la concluzia dureroasă: trebuie tăiat consumul de energie. Soluțiile,...
- Inflația în zona euro a urcat în iulie la cel mai mare nivel din istorie. Cele 10 state cu o rată a inflaţiei de...
Locuitorii stau zilnic ore în şir la coadă, în speranţa că mai găsesc pâine
„Săptămâna trecută am rămas fără pâine trei zile pentru că nu îmi permit să plătesc 30.000”, a spus Mansour, 48 de ani.
Pentru Mansour și majoritatea libanezilor, a cumpăra pâine înseamnă a sta ore în șir la cozi interminabile, în afara brutăriilor. Uneori, când le vine rândul, brutăriile au rămas deja fără pâine.
"Astăzi am stat trei ore la coadă, ieri două și jumătate. Ce urmează? Trebuie să-mi hrănesc familia. Ce altceva pot face?" a întrebat Mansour, care câștigă echivalentul a 50 de dolari pe lună lucrând într-o patiserie.
Raţionalizarea alimentelor provoacă revolte în Liban
Majoritatea brutăriilor limitează vânzarea pâinii la unul sau două pungi per client, iar fiecare pungă conține șase pâine. Produsele subvenționate sunt adesea cumpărate în cantități mari și vândute din nou pe piața neagră de către dealerii fără scrupule.
Mass-media libaneză transmite frecvent rapoarte despre lupte care au izbucnit la brutării și chiar focuri de armă trase de clienți care cer mai multă pâine. „Cozile s-au înrăutățit în ultimele două săptămâni”, a spus proprietarul brutăriei, Mohammed Mehdi. „Ne confruntăm cu lipsuri uriașe.” Bătrânul de 49 de ani a spus că afacerea cu brutărie a devenit ca „Vestul Sălbatic: „Unii clienți vin înarmați cu arme și cuțite”.