Taxe pentru beneficii neaşteptate de pe urma războiului din Ucraina, cerută de președintele Argentinei
Preşedintele argentinian a pledat luni pentru proiectul său privind introducerea unei taxe pentru ''beneficii neaşteptate'' trase de pe urma războiului din Ucraina, dată fiind creşterea accentuată a preţurilor în unele sectoare, printre care cel agroalimentar, creştere văzută ca o "imoralitate" în contextul inflaţiei galopante ce loveşte gospodăriile vulnerabile, potrivit AFP, citat de Agerpres.
De Redactia Observator la 07.06.2022, 15:06Războiul din Ucraina, cu impactul lui asupra preţurilor, "afectează milioane, însă este în beneficiul unui număr foarte mic de persoane (...) care câştigă enorm", a declarat preşedintele Alberto Fernandez, prezentând, de la sediul preşedinţiei, proiectul privind introducerea unei taxe excepţionale.
"Este o imoralitate, o indecenţă pe care noi, cei aflaţi la conducerea statului, nu o putem permite", într-o ţară unde sărăcia a atins pragul de 37%, iar previziunile privind inflaţia pentru 2022 ating 60%.
Fernandez nu a menţionat sectoarele vizate, însă a evocat creşterile din ultimele luni pentru preţul grâului, culturilor de floarea soarelui, porumbului sau cărnii de vită, Argentina fiind o mare exportatoare a acestora două din urmă.
Preşedintele peronist (centru-stânga), alături cu ministrul său al economiei Martin Guzman, i-a cerut Parlamentului, unde proiectul de lege urmează să fie depus în următoarele săptămâni, să susţină această taxă, dând asigurări că aceasta nu este deloc o măsură de stânga radicală.
- Polonia, nemulțumită: Norvegia ar trebui să împartă profitul uriaș din petrol și gaze. Nu este normal, este...
- Polonezii, sfătuiţi să adune lemne de foc din cauza preţurilor la energie: "Cu toții vom strânge crengi”
- "O cacealma". Vladimir Putin susţine că Rusia nu împiedică exporturile de grâu din Ucraina. În schimb, acuză...
"Nu facem decât ceea ce a mai făcut lumea mai demult şi face din nou astăzi", a adăugat el, evocând o taxă excepţională anunţată în luna mai de Regatul Unit asupra beneficiilor giganţilor petrolieri, în Italia asupra "supra-profiturilor" din sectorul energiei sau o taxă similară instituită în SUA în 1917, în contextul Primului Război Mondial.
Guvernul argentinian de centru-stânga ştie totuşi că partida este departe de a fi câştigată, într-un Parlament unde nu dispune de majoritate absolută în niciuna dintre cele două camere, chiar dacă dispune de grupul cel mai mare.