Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 104 LIVE TEXT. Un nou Azovstal? "Aproximativ 800 de civili", refugiaţi în uzina chimică Azot din Severodonețk

Trupele ruse au reluat ofensiva în nordul orașului cheie Sloviansk, pe fondul luptelor grele din Donbas. Între timp, oficialii ucraineni spun că situația se schimbă ''în fiecare oră'' în bătălia pentru orașul Severodonețk. Președintele american Joe Biden a dat ordin să fie desecretizate informaţiile din perioada premergătoare invadării Ucrainei, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ar putea fi peste 2.500 de prizonieri de la oțelăria Azov care sunt ţinuţi captivi în regiunile Donețk și Lugansk, conform CNN. În plus, marina ucraineană a declarat că navele flotei ruse din Marea Neagră s-au retras la mai mult de 100 de kilometri de țărmurile ucrainene ca urmare a atacurilor cu rachete și drone.

de Redactia Observator

la 07.06.2022 , 23:18

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 23:20 - Detectoarele de radiații de la Cernobîl au fost repuse în funcțiune, nivelurile sunt normale

Detectoarele de radiații din zona de excludere de la Cernobîl sunt din nou funcționale pentru prima dată de când Rusia a ocupat zona pe 24 februarie, scrie Mediafax.

Articolul continuă după reclamă

Detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul „defunctei centrale” nucleare ucrainene de la Cernobîl sunt din nou funcționale pentru prima dată de când Rusia a ocupat zona pe 24 februarie, iar nivelurile de radiații sunt normale, a declarat marți organismul de supraveghere nucleară al ONU.

Pe acelaşi subiect

„Majoritatea celor 39 de detectoare care trimit date din zona de excludere sunt acum vizibile pe harta IRMIS (Sistemul internațional de monitorizare a radiațiilor)", a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat citat de Reiuters.

„Măsurătorile primite până în prezent au indicat niveluri de radiații în conformitate cu cele măsurate înainte de conflict", arată sursa citată.

UPDATE 20.45: Ucraina vrea o "victorie pe câmpul de luptă" împotriva Rusiei, înaintea oricăror negocieri de pace

Ucraina are nevoie de o victorie împotriva Rusiei ”pe câmpul de luptă” înaintea oricăror negocieri de pace, declară marţi preşedintele ucrainean Volodimir Putin cotidianului britanic Financial Times (FT), relatează AFP, citat de news.ro. ”Victoria trebuie să fie, înainte de toate, pe câmpul de luptă”, subliniază şeful statului ucrainean.

Volodimir Zelenski subliniază că Ucraina are nevoie de cel puţin ”tot atâtea arme ca ruşii”.

”Pentru moment, nu putem înainta puternic” fără să suferim pierderi mari, subliniază el.

Liderul de la Kiev îndeamnă, din nou, aliaţii din Occident ai Ucrainei să-i furnizeze armament suplimentar.

UPDATE 20.40: "Aproximativ 800 de civili", refugiaţi în uzina chimică Azot din Severodonețk

Aproximativ 800 de civili s-au refugiat în uzina chimică Azot din Severodonețk, în estul Ucrainei, unde confruntări între armatele ucraineană şi rusă fac ravagi de mai multe zile, anunţă marţi avocatul american al magnatului Dmitro Firtaş, proprietarul instalaţiei, relatează AFP, citat de news.ro. ”Aproximativ 800 de civili s-au refugiat în adăposturile uzinei chimice Azot, proprietatea Group DF al lui Dmitro Firtaş”, anunţă într-un comunicat avocatul american al magnatului ucrainean, Lanny Davis. ”Între aceşti 800 de civili se află aproximativ 200 dintre cei 3.000 de angajaţi ai uzinei şi aproximativ 600 de locuitori din Sievierodoneţk”, precizează el. Preşedinţia ucraineană, contactată de AFP, nu a confirmat această informaţie.

UPDATE 16.57: Medvedev îi amenință pe "degeneraţii" care vor "moartea" Rusiei

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev şi-a exprimat marţi, cu virulenţă, ”ura faţă de degeneraţii” care vor "moartea" Rusiei, declaraţie care ilustrează o escaladare a unor oficiali de la Moscova, în toiul Războiului rus din Ucrana, relatează AFP. ”Sunt întrebat adesea de ce postările mele pe Telegram sunt atât de dure. Răspunsul este că-i urăsc. Sunt nişte nenorociţi şi nişte degeneraţi”, tună pe această platformă Dmitri Medvedev, un apropiat al liderului de la Kremlin Vladimir Putin.

UPDATE 16.00: Rusia a "eliberat total" zonele rezidenţiale din Severodonețk, anunţă ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu anunţă marţi că armata rusă a ”eliberat total” zonele rezidenţiale din Sivierodoneţk, un oraş situat în Donbas, în estul Ucrainei, actualul epicentru al confruntărilor armate în regiune, relatează AFP, citat de news.ro. ”Zonele rezidenţiale din Severodonețk au fost eliberat total”, a anunţat ministrul rus al Apărării într-un briefing difuzat la televiziune. ”Preluarea controlului asupra zonei industriale (a oraşului) şi localităţilor vecine continuă”, anunţă Serghei Şoigu.

Confruntări armate aveau loc marţi în vederea cuceririi Severodonețk, un oraş-cheie în estul Ucrainei, supus unui potop de foc rus, în care situaţia se aschimbă ”din oră-n oră”, potrivit Kievuului.

UPDATE 15.50: Porturile ucrainene controlate de ruși au fost deminate și sunt pregătite să reia transporturile de cereale

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat, marţi, că porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol, cucerite de forţele ruse, au fost deminate şi sunt pregătite să reia transporturile de cereale, relatează Reuters. Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a mai spus în cadrul declaraţiilor televizate că 6.489 de militari ucraineni s-au predat forţelor ruse de la începutul aşa-numitei ”operaţiuni militare speciale” a Rusiei, inclusiv 126 în ultimele cinci zile.

UPDATE 15.49: SUA și UE acuză Rusia că fură cereale din Ucraina

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a apreciat drept credibile" informaţiile potrivit cărora Rusia fură exporturile de cereale ucrainene, blocate din cauza conflictului, "pentru a le vinde în propriul profit", relatează AFP, citat de Agerpres. Și UE dă vina pe Rusia pentru criza alimentară. "Totul este deliberat", a spus Antony Blinken luni în cursul unei conferinţe virtuale despre criza alimentară, acuzându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin că recurge la "şantaj" pentru a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale declanșate de invadarea Ucrainei. Secretarul de stat american a estimat că Moscova a început, de asemenea, să-şi păstreze propriile exporturi de alimente, după ce a impus o "blocadă navală în Marea Neagră care împiedică transportul recoltelor ucrainene" în întreaga lume.

UPDATE 15.47: SUA şi Europa somează Rusia să oprească violenţele sexuale în Ucraina

SUA şi Europa au cerut luni Rusiei să oprească violenţele sexuale presupuse a fi comise de armata sa şi de către susţinătorii săi în Ucraina în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, organizată de Albania, în timp ce Moscova a denunţat acuzaţii fără fundament, relatează AFP, citat de Agepres. "Rusia trebuie să ia măsuri în cadrul armatei sale şi al susţinătorilor săi pentru a respecta" Rezoluţia 1820 a ONU cu privire la violenţele sexuale, adoptată în 2008, care interzice să se facă din acestea o armă de război, a declarat ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield.

UPDATE 15.45: Rusia lansează un exerciţiu naval în Marea Baltică concomitent cu manevre ale NATO

Rusia a lansat marţi manevre navale ale Flotei sale din Marea Baltică, care au coincis în timp cu un exerciţiu naval major al NATO în aceeaşi regiune, informează DPA, citat de Agerpres. Peste 20 de nave şi vase sunt implicate, între care corvete, fregate, lansatoare de rachete, distrugătoare antisubmarin şi vase de desant, a indicat armata rusă într-un comunicat, citat de Interfax. La aceste manevre participă şi avioane de luptă antisubmarin de tipul Il-38, precum şi elicoptere, se afirmă în comunicat, potrivit căruia aceste exerciţii au fost planificate din timp.

\UPDATE 14.40: Şoigu declară că porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol sunt pregătite să reia transporturile de cereale

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat, marţi, că porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol, cucerite de forţele ruse, au fost deminate şi sunt pregătite să reia transporturile de cereale, relatează Reuters. Şoigu a mai spus în cadrul declaraţiilor televizate că 6.489 de militari ucraineni s-au predat forţelor ruse de la începutul aşa-numitei ''operaţiuni militare speciale'' a Rusiei, inclusiv 126 în ultimele cinci zile.

Înainte de invazia rusă în Ucraina, ţara avea capacitatea de a exporta până la 6 milioane de tone de grâu, orz şi porumb lunar, dar exporturile au scăzut la doar 300.000 de tone în martie şi 1,1 milioane în aprilie.

UPDATE 13.40 Rușii amenință cu rachete balistice pe românii ''răzbunători''

Președintele Agenției Spațiale Rusești ameninţă în mod explicit România cu rachete balistice intercontinentale Satan 2. Ieşirea nervoasă a lui Dmitri Rogozin vine pe fondul vizitei ratate în Serbia a ministrului rus de Externe, care nu a primit acceptul de zbor deasupra a trei ţări europene. 

Paradoxul e că România nici macar nu se afla pe lista respectivă, dar am fost numiţi "răzbunători" şi ameninţaţi cu distrugerea. Bulgaria a fost printre statele care au implementat fără ezitare sancţiunile impuse de Uniunea Europeană și n-a permis accesul în spaţiul său aerian a unui aparat de zbor din Rusia indiferent de cine se afla la bord. 

UPDATE 13.10: Biden desecretizează informații despre invazia Rusiei în Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a ordonat declasificarea informaţiilor secrete referitoare la invazia Rusiei în Ucraina în perioada premergătoare războiului, deoarece afirmaţiile oficialilor americani cu privire la atacul iminent au fost întâmpinate cu ''scepticism'' de către partenerii şi aliaţii americani, a declarat, luni, directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) Avril Haines, relatează CNN.

UPDATE 12.40: Situația se schimbă la "fiecare oră'' la Severodonețk, spun oficialii ucraineni

Continuă lupte grele în Severodonețk unde situația ''se schimbă în fiecare oră'', potrivit oficialilor ucraineni, citaţi de CNN. Oleksandr Striuk, șeful administrației militare a orașului, a spus că ''există suficiente forțe ucrainene și mijloace pentru a recuceri orașul. Sunt lupte aprige, lupte de stradă''. Striuk susţine că forțele ruse au un avantaj numeric substanțial. "Au încercat să ia cu asalt orașul, asta se întâmplă acum. Aruncă în luptă tot mai multe resurse umane, ceea ce desigur complică situația", a spus oficialul.

"Severodonețk este distrus, pentru că nu îl pot captura în una sau două zile. Orașul este distrus...Atât alimentarea cu gaze, cât și apă vor avea nevoie să fie reconstruite aproape complet", a adăugat el. Autostrada dinspre vest pe unde vin proviziile pentru forţele ucrainene este atacată tot mai tare de artileria rusă, unitățile rusești se apropie de ea. Striuk a spus că autostrada "rămâne sub controlul forțelor armate ucrainene, dar este periculos să te miști din cauza artileriei inamice”. Ucrainenii încearcă cu orice preț să-i oprească pe ruși să preia controlul asupra autostrăzii.

Rușii au intensificat atacurile de artilerie asupra zonelor de la nord de orașul Sloviansk și bombardează pozițiile ucrainene de pe malul sudic al râului Siverski Doneț. Totodată forțele ruse par să se apropie de orașul Sviatohirsk de pe partea de nord a râului - unde se află și o mănăstire ortodoxă rusă istorică. Dar nu există încă nicio dovadă că rușii au putut traversa râul în această zonă.

UPDATE 12.05: Zelenski: Lumea a obosit. Încearcă să ne forţeze la o pace cu Rusia care nu e în avantajul Ucrainei

Ucraina nu duce în prezent cu partenerii ei occidentali negocieri cu privire la un eventual "acord de pace" cu Rusia, a declarat Zelenski în cursul unei întâlniri cu presa, răspunzând la o întrebare adresată de corespondentul agenţiei de presă RBC-Ukraina.

"Astfel de negocieri sunt astăzi la un nivel zero. Desigur, toată lumea vrea să ne împingă spre un oarecare rezultat, cu siguranţă nedorit de noi, pentru că nu suntem întrebaţi. Dar dorit de o parte sau alta, care au probabil propriile interese, atât financiare, cât şi politice. Creşte oboseala şi oamenii îşi doresc un rezultat. Dar noi avem nevoie de un rezultat favorabil pentru noi", a declarat, luni, Volodimir Zelenski. 

UPDATE 11.30: Cadavrele unor luptători ucraineni ucişi în luptele din oţelăria Azovstal au fost predate Kievului

Cadavrele unor luptători ucraineni, ucişi în luptele duse pentru apărarea oraşului portuar Mariupol de forţele ruse la oţelăria Azovstal, au fost predate Kievului, au declarat familiile combatanţilor Regimentului Azov, relatează Reuters. Soldaţii ucraineni se predaseră în cele din urmă luna trecută şi au fost luaţi în custodie.

UPDATE 10.20: SUA acuză Rusia că ''intimidează'' corespondenţii presei americane la Moscova

Statele Unite au acuzat luni Rusia că a ''intimidat'' corespondenţii presei americane la Moscova, convocaţi de diplomaţia rusă, care i-a ameninţat cu represalii din cauza sancţiunilor americane, relatează AFP. ''Ministerul rus de Externe i-a convocat pe colegii voştri să le explice consecinţele liniei ostile a guvernului lor în sfera media'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al SUA, Ned Price, reporterilor la Washington. ''Să fim clari, Kremlinul aduce un atac total asupra libertăţii presei, accesului la informaţie şi adevăr'', a subliniat el, denunţând ''un efort clar şi flagrant de intimidare a jurnaliştilor independenţi''.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a ameninţat la sfârşitul lunii mai că va expulza presa şi jurnaliştii occidentali dacă platforma YouTube blochează, aşa cum a făcut deja, briefingurile ei săptămânale. Vineri, Zaharova a acuzat din nou Washingtonul că ''reprimă mass-media rusă'' în Statele Unite. ''Ei fac tot posibilul ca munca presei ruse să fie imposibilă'', a declarat oficialul rus. Zaharova a avertizat că dacă SUA ''nu normalizează activitatea presei ruse pe teritoriul american'', Moscova ''va riposta cu măsuri energice''.

UPDATE 09.25: Informații contradictorii despre situația din Severodonețk

Natura luptelor urbane din Severodonețk creează confuzie cu privire la informațiile despre cine deține controlul. Șeful Administrației Regionale de Stat Lugansk, Serhiy Haidai, a susținut pe 5 iunie că forțele ucrainene au reușit să recupereze mari părți din Severodonețk și să împingă forțele ruse la periferia orașului în timpul unor contraatacuri urbane de succes. Jurnalistul ucrainean Yuri Butusov a negat însă afirmațiile lui Haidai și a declarat că forțele ucrainene controlează doar zona Uzinei Azot din Severodonețk.

Haidai și-a modificat afirmațiile pe 6 iunie și a raportat că situația din Severodonețk s-a deteriorat semnificativ, adăugând că forțele ucrainene au dus pe 6 iunie lupte la combinatul industrial Azot. Nu este clar de ce Haidai și Butusov au furnizat informații contradictorii, mai ales că în continuare se duc lupte grele în oraș. 

UPDATE 08.30: Ambasadorul rus la ONU a fugit dintr-o reuniune a Consiliului de Securitate

Ambasadorul Rusiei la ONU a plecat dintr-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, după ce președintele Consiliului European a acuzat că invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă cauza declanşării unei crize alimentare globale. Charles Michel a spus că Rusia folosește proviziile de hrană ca o ''rachetă ascunsă'' împotriva lumii în curs de dezvoltare. Trimisul rus Vassily Nebenzia l-a acuzat pe președintele Consiliului European că răspândeşte minciuni, notează BBC

Ucraina este un mare exportator de ulei de gătit, precum și de cereale precum porumb și grâu. Rusia exportă, de asemenea, cantități mari de cereale, precum și îngrășăminte. Lipsa acestor exporturi a făcut ca prețul alimentelor să crească. ''Consecințele dramatice ale războiului Rusiei se răspândesc pe tot globul, iar acest lucru duce la creșterea prețurilor la alimente, împinge oamenii la sărăcie și destabilizază regiuni întregi. Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară'', a spus Michel în timpul reuniunii Consiliului de Securitate de la New York. El a adăugat că a văzut cu ochii săi milioanele de tone de cereale blocate în portul ucrainean Odesa.

Michel a acuzat, de asemenea, Rusia că a furat cereale și că a împiedicat plantarea și recoltarea culturilor în Ucraina din cauza activităților sale militare de acolo. Comentariile sale l-au determinat pe Nebenzia să fugă în mijlocul discuţiei. La plecare, președintele Consiliului European i s-a adresat direct: ''Poți părăsi camera, poate e mai ușor să nu asculți adevărul''.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 08.15: Șeful diplomației UE: Rusia a distrus al doilea terminal de cereale ca mărime din Ucraina

Rusia a distrus al doilea cel mai mare terminal de cereale, potrivit șefului afacerilor externe al UE, Josep Borrell: ''Un alt atac rusesc cu rachete care contribuie la criza alimentară globală. Forțele ruse au distrus al doilea cel mai mare terminal de cereale din #Ucraina, la #Mykolaiv. În lumina unor astfel de rapoarte, dezinformarea răspândită de Putin, care deturnează vina, devine din ce în ce mai cinică''.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 07.40: Zelenski: Armata rusă încearcă să folosească forţe suplimentare în direcţia Donbasului

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune în mesajul adresat poporului că armata rusă încearcă să folosească forţe suplimentare în direcţia Donbasului, dar Donbasul ucrainean stă în picioare. El mai arată că armata ucraineană face totul pentru apărare şi în direcţiile Zaporojie şi Mykolaiv. ''Eroii noştri îşi păstrează poziţiile în Severodoneţk. Luptele aprige de stradă continuă în oraş. Lysychansk, Slovyansk, Bakhmut, Sviatohirya, Avdiivka, Kurakhove şi alte direcţii ale loviturilor ruseşti sunt cele mai fierbinţi puncte de confruntare astăzi. Facem totul pentru apărare şi în direcţiile Zaporojie şi Mykolaiv. Sunt recunoscător tuturor celor care suportă presiunea puternică a ocupanţilor şi ne apără statul'', a transmis preşedintele Ucrainei. 

Volodimir Zelenski arată că 17.864 de combatanţi au primit premii de stat ale Ucrainei începând cu 24 februarie. ''Acest număr demonstrează 100% amploarea eroismului poporului nostru, care a devenit răspunsul la invazia pe scară largă a Rusiei'', afirmă liderul ucrainean, anunţând că luni au fost premiaţi 121 de militari, 32 dintre ei port-mortem. Preşedintele Ucrainei mai spune că a premiat corespondenţii şi jurnaliştii media care lucrează acum pe câmpul de luptă. ''Am înmânat premii şi rudelor celor cărora le-a luat viaţa războiul. 32 de jurnalişti au fost ucişi din 24 februarie''.

UPDATE 07.20: Marina ucraineană: Navele ruseşti s-au retras din apele de coastă din Marea Neagră

Marina ucraineană afirmă că navele flotei ruse din Marea Neagră s-au retras la mai mult de 100 de kilometri de ţărmurile ucrainene ca urmare a atacurilor sale cu rachete şi drone şi că, în efortul de a recâştiga controlul asupra părţilor de nord-vest ale Mării Negre, ruşii au desfăşurat sisteme de rachete de coastă în regiunile Crimeea şi Herson, potrivit CNN.

07.00: Ruşii au desfăşurat sisteme de rachete în regiunile Crimeea şi Herson

Ministerul Apărării al Ucrainei spune că forţele ruse au lansat rachete şi lovituri aeriene împotriva mai multor ţinte, în timp ce încearcă să distrugă apărarea ucraineană şi să lovească infrastructura cheie.

Într-o actualizare operaţională de luni, Marina a declarat că, în efortul de a recâştiga controlul asupra părţilor de nord-vest ale Mării Negre, ruşii au desfăşurat sisteme de rachete de coastă în regiunile Crimeea şi Herson.

Colonelul Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că Rusia desfăşoară ''operaţiuni intense de foc şi asalt de-a lungul întregii linii de confruntare în regiunile Doneţk şi Lugansk''.

Şapte avioane au lansat rachete ghidate de deasupra Mării Negre şi Mării Caspice, în timp ce sistemele de rachete de coastă din Crimeea erau şi ele active. La sol, Motuzyanyk a spus că ruşii au făcut unele progrese, inclusiv la nord de Sloviansk, unde înaintau în zona Sviatohirsk spre râul Siverskiy Doneţ.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 104 LIVE TEXT. Un nou Azovstal? "Aproximativ 800 de civili", refugiaţi în uzina chimică Azot din Severodonețk