Antena Meniu Search
x

Europa ar putea raționaliza gazele la iarnă. Experții avertizează: Avem o criză mai mare decât cea din 1970

  Specialiștii citați de CNN atrag atenția asupra faptului că această criză energetică spre care ne îndreptăm are potențialul de a fi mult mai gravă decât crizele petrolului din 1973/1973 și 1979/1980. Aceștia subliniază că această evoluție este facilitată de războiul din Ucraina, dar și de investițiile insuficiente din domeniul energetic. Din nefericire, problemele care ne așteaptă în viitor nu vor fi limitate doar la țiței.

de Adrian Popovici

la 06.06.2022, 11:35

Europa ar putea lua în calcul raționalizarea gazelor naturale în contextul viitoarei crize energetice. - Profimedia

"Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazelor și o criză a energiei electrice în același timp", a declarat Fatih Birol, șeful grupului de monitorizare al Agenției Internaționale pentru Energie, într-un interviu recent. "Această criză energetică este mult mai mare decât crizele petrolului din anii 1970 și 1980. Și probabil va dura mai mult."

Economia globală a fost capabilă, până acum, să reziste creșterii prețurilor pentru energie. Dar acestea ar putea continua să crească la niveluri care nu mai pot fi acoperite, pe măsură ce Europa încearcă să renunțe la petrolul și, eventual, de gazul rusesc. Deficitul de aprovizionare ar putea duce la unele alegeri dificile, inclusiv raționalizarea. Joe McMonigle, secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, a declarat că este de acord cu această prognoză deprimantă.

"Avem o problemă serioasă în întreaga lume, pe care factorii de decizia abia o realizează. E o furtună perfectă", a subliniat Joe McMonigle.

Furtuna perfectă ar putea îngenunchea economia globală

Pe acelaşi subiect

Investițiile insuficiente, cererea în creștere și aprovizionarea deficitară, cauzată de război, vor avea consecințe ample, amenințând potențial redresarea economică post-pandemică, exacerbând inflația, alimentând tulburările sociale și subminând eforturile de a lupta cu încălzirea globală.

Birol a avertizat cu privire la blocajele de aprovizionare în ceea ce privește benzina și motorina, în special în Europa, și despre raționalizarea gazelor naturale iarna viitoare. Problemele de asigurare a consumului necesar sunt dublate și de problemele cu care se confruntă infrastructura actuală, vulnerabilă în fața vremii extreme.

Francisco Blanch, unul dintre directorii Bank of America, a declarat că consideră că acest risc este mai mic în Statele Unite, deoarece țara rămâne unul dintre cei mai mari producători de petrol de pe planetă și este un exportator major de energie. Europa, pe de altă parte, se bazează mai mult pe petrolul și gazele naturale de import, în special cele din Rusia.

Fostul consilier pe probleme de energie al lui Barak Obama, Jason Bordoff, și Meghan o'Sullivan, profesoară de la Universitatea Harvard, au scris un articol în luna martie în care avertizează lumea se confrunta cu ceea ce avea potențialul de a deveni "cea mai gravă criză energetică din 1970".

Când a început războiul, Occidentul a încercat să evite acțiunile directe asupra surselor de energie rusești, deoarece acestea erau pur și simplu prea importante pentru piețele globale. Rusia nu este doar cel mai mare exportator de petrol din lume, dar este cel mai mare exportator de gaze naturale și un furnizor major de cărbune.

Rusia a ripostat împotriva sancțiunilor occidentale prin restricționarea sau chiar oprirea transportului de gaze naturale către mai multe țări europene. Uniunea Europeană a anunțat recent planuri de eliminare treptată a 90% din importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului. Această mișcare a adus perspectiva unor noi represalii din partea Moscovei.

Cum ar putea fi evitată criza?

În acest moment, experții nu pot spune cu exactitate cum vor evolua lucrurile și cum s-ar putea termina această criză energetică. Un eveniment care ar putea avea un impact profund asupra situației ar putea fi găsirea unei soluții diplomatice în cazul războiului din Ucraina, ceea ce ar putea debloca exporturile de energie.

Birol a declarat că alte surprize care ar ușura criza energetică ar putea includ un acord nuclear iranian, o încetinire economică mai profundă a Chinei sau un acord al Arabiei Saudite și al altor țări din OPEC de a intensifica producția de petrol. În plus, pe această listă s-ar putea afla și o recesiune, ceea ce ar determina o scădere a cererii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Europa ar putea raționaliza gazele la iarnă. Experții avertizează: Avem o criză mai mare decât cea din 1970