Tensiuni tot mai mari în Kosovo, după atacurile împotriva poliţiei. O grenadă paralizantă, aruncată asupra forţelor de ordine
Tensiunile erau la cote înalte duminică, în nordul Kosovo, după ce persoane necunoscute ar fi avut un schimb de focuri cu poliţia şi ar fi lansat o grenadă paralizantă asupra forţelor de ordine ale UE în cursul nopţii, relatează AFP, citat de Agerpres.
De Redactia Observator la 12.12.2022, 14:12Zeci de sârbi care protestează faţă de arestarea unui fost poliţist s-au adunat din nou în cursul dimineţii la barajele ridicate cu o zi în urmă şi care paralizează traficul la două treceri de frontieră între Kosovo şi Serbia.
La câteva ore după ridicarea barajelor rutiere, poliţia a anunţat că a suferit trei atacuri succesive cu arme de foc sâmbătă seara pe unul din drumurile spre frontieră.
Poliţia kosovară a transmis, într-un comunicat, că ''unităţile de poliţie, în situaţie de autoapărare, au fost forţate să răspundă cu armele împotriva persoanelor şi grupurilor criminale, care au fost respinse şi a plecat într-o direcţie necunoscută''. Poliţia Uniunii Europene desfăşurată în regiune în cadrul misiunii EULEX a declarat că, la rândul său, a fost vizată de o grenadă paralizantă, care nu a făcut victime.
''Acest atac, ca şi cele împotriva unor membri ai poliţiei din Kosovo, este inacceptabil'', a notat EULEX într-un comunicat. Tensiunile s-au acutizat înaintea alegerilor locale în municipalităţile cu majoritate sârbă, prevăzute iniţial pe 18 decembrie şi pe care principalul partid sârb vrea să le boicoteze.
- Știrile zilei, 24 noiembrie 2022. Conflictul "plăcuţelor de înmatriculare" dintre Serbia şi Kosovo este aproape...
- Înțelegere între Serbia și Kosovo, după disputa pe plăcuțele de înmatriculare. Ce soluție de compromis au...
- 10.000 de sârbi kosovari au manifestat la Mitrovica pentru a respinge autoritatea Priştinei. "Ajunge cu abuzurile,...
Ce a declarat preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic
Explozii şi focuri de armă s-au făcut auzite mai devreme în cursul săptămânii când autorităţile locale încercau să pregătească scrutinul. Un poliţist provenit din comunitatea albaneză şi care făcea parte din forţele desfăşurate în regiune a fost rănit.
La scurt timp după apariţia barajelor, preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani, a decis amânarea alegerilor până pe 23 aprilie. Ambasadele Statelor Unite, Franţei, Germaniei, Italiei şi Marii Britanii, precum şi reprezentanţa UE au salutat această amânare, văzând în ea o ''decizie constructivă'' spre ''a face să progreseze eforturile de a se ajunge la o situaţie mai sigură în nord''.
Priştina şi Belgradul s-au acuzat reciproc după ultima serie de incidente. Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a spus că le va cere forţelor NATO să permită desfăşurarea de poliţişti şi militari sârbi în Kosovo, recunoscând însă că nu există ''nicio şansă ca această solicitare să fie aprobată''.