Tik Tok revine în atenția Congresului SUA. Republicanii acuză compania din China că ar fi oferit informații incomplete autorităților americane
Membrii republicani ai Congresului, care vor stabili agenda Camerei Reprezentanților anul viitor, au cerut informații de la compania care deține platforma TikTok, din cauza îngrijorărilor că aceasta ar fi putut induce în eroare Congresul cu privire la cantitatea de date ale utilizatorilor pe care le trimite în China. De-a lungul timpului au existat mai multe controverse legate de relația pe care această firmă le are cu autoritățile de la Beijing, notează Reuters.
De Redactia Observator la 23.11.2022, 08:42Cathy McMorris Rodgers, principala membră a Partidului Republican din Comisia pentru Energie și Comerț a Camerei Reprezentanților și James Comer, principalul republican din Comisia de Supraveghere, au trimis o scrisoare platformei TikTok în care transmit conducerii că o serie de informații transmise Congresului SUA par a fi inexacte.
"Unele dintre informațiile furnizate de TikTok în informările sale par a fi neadevărate sau înșelătoare, inclusiv faptul că TikTok nu urmărește locațiile utilizatorilor din SUA", au subliniat republicanii într-o scrisoare adresată directorului general al TikTok, Shou Zi Chew.
Jurnaliștii de la Reuters subliniază faptul că conducerea platformei Tik Tok nu a răspuns încă acestor informații și că nici nu au făcut vreo altă declarație în acest sens.
Reglementări mai dure pentru companiile din China, o politică bipartizană
- Finanțele lui Trump ajung pe masa Congresului după ani de controverse între democrați și republicani
- Prima reacție a rușilor după alegerile pentru Congresul SUA. Dmitri Peskov, pesimist în ceea ce privește...
- Cursă strânsă pentru Congresul SUA. Valul "roșu" la care se așteptau republicanii nu s-a produs
După alegerile de la începutul acestei luni, republicanii vor prelua controlul asupra Camerei Reprezentanților în ianuarie. Scrisoarea ar putea fi un semn al unui control mai dur pe care intenționează să îl aplice companiilor chineze, inclusiv TikTok, o politică a administrației fostului președinte Donald Trump.
Trebuie subliniat și faptul că și administrația Biden și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la TikTok. Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat la începutul acestei luni că guvernul chinez ar putea folosi aplicația clipuri video scurte pentru a influența utilizatorii sau pentru a le controla dispozitivele.
În scrisoare, membrii Congresului au cerut TikTok să furnizeze proiecte ale oricărui acord negociat cu administrația Biden pentru a permite TikTok să rămână activ în Statele Unite.
Comitetul pentru investiții străine din Statele Unite (CFIUS), care analizează achizițiile americane de către companii străine pentru potențiale riscuri de securitate națională, a ordonat în 2020 ByteDance să renunțe la TikTok din cauza temerilor că datele utilizatorilor americani ar putea fi transmise guvernului comunist chinez.CFIUS și TikTok poartă discuții de mai multe luni pentru a ajunge la un acord pentru a proteja datele a peste 100 de milioane de utilizatori TikTok.
În iunie 2021, președintele Joe Biden a retras o serie de ordine executive ale lui Trump care încercau să interzică TikTok și a ordonat Departamentului Comerțului să efectueze o revizuire a preocupărilor de securitate generate de aplicație.