Antena Meniu Search
x

Cursă strânsă pentru Congresul SUA. Valul "roșu" la care se așteptau republicanii nu s-a produs

Cursa electorală din Statele Unite atrage atenția întregii lumi, de rezultatele acesteia depinzând într-o mai mică sau mai mare măsură și modul în care vor evolua lucrurile pe scena internațională. După cum subliniază o analiză a Washington Post, vor trece zile și chiar săptămâni până când rezultatele finale vor fi anunțate, cu toate acestea, deja pot fi identificate unele tendințe generale.

de Adrian Popovici

la 09.11.2022, 12:15

Situaţia în acest moment arată că în Camera Reprezentanţilor republicanii au asigurate 198 de locuri din cele 435, în timp ce democraţii au 178. (CG2) Cursa este extrem de strânsă în Senat, unde atât democraţii, cât şi republicanii au asigurate 48 de locuri. Majoritatea în această Cameră a Congresului implică, însă, 51 de mandate. Proiecţiile realizate pe baza sondajelor efectuate după ieşirea de la urne,  în statele americane în care alegerile legislative intermediare s-au încheiat deja, Partidul Republican este creditat cu obţinerea până în acest moment a 111 locuri în Camera Reprezentanţilor, iar Partidul Democrat, 77 de locuri. În urma alegerilor – în care circa 168 de milioane de americani au drept de vot – se va determina, aşadar cel de-al 118-lea Congres al Statelor Unite.

Jurnaliștiile de la Washington Post au făcut o analiză a campaniei electorale pentru alegerile de la jumătatea mandatului, dar și a rezultatelor preconizate în diferite state americane și au ajuns la următoarele concluzii:

"Valul roșu" s-a oprit

Republicanii au șanse mari de  avea majoritatea în Camera Reprezentanților și, în plus, ar putea face același lucru și în cazul Senatului, chiar dacă cursa este la limită. Dar marele val roșu pe care unii simpatizanți ai Partidului Republican l-au prezis, și pe care sondajele aliniate la GOP îl indicau nu a devenit o realitate.

Pe acelaşi subiect

Asta este în special cazul Senatului. Democrații au câștigat prima mare cursă cu John Fetterman, care a candidat împotriva republicanului Mehmet Oz. După ce alte curse au mers conform sondajelor, au rămas trei state pentru a decide majoritatea: Arizona, Georgia și Nevada.

În cazul în care republicanii nu reușesc să obțină majoritatea în Senat, ar fi doar a șaptea oară când partidul de opoziție nu a reușit să facă acest lucru în ultimii 100 de ani. Iar, după cum arată statisticile, partidul de opoziție tinde să câștige, în medie, 29 de noi locuri în Camera Reprezentanților. Cu toate acestea, acest lucru pare improbabil, susțin jurnaliștii americani.

Un posibil contracandidat pentru Trump

În cursele electorale nu contează doar partidul care câștigă ci și persoanele care face acest lucru și, de multe ori, câte voturi reușesc acestea să strângă. În această situați se află Ron DeSantis, guvernatorul republican al Floridei.

Victoriile pe care le-a avut în aceste alegeri, dar și în alegerile anterioare, într-un stat relativ mare, fac din DeSantis un potențial rival greu de ignorat sau de dat la o parte dacă decide să intre în cursa internă a partidului pentru Casa Albă. Acest lucru a fost remarcat chiar și de Donald Trump, care a făcut mai multe trimiteri la acesta în timpul discursurilor sale.

Susținerea lui Donald Trump nu a fost o strategie câștigătoare

Deși fostul președinte american este, în acest moment, polul de putere din Partidul Republican, el fiind cel care stabilește temele de discuție și prioritățile formațiunii, sprijinul său pentru anumiți candidați nu a avut efectul sperat. Mai exacți, unii dintre cei mai controversați candidați au fost sprijiniți în mod direct de Donald Trump, unii chiar să câștige alegerile interne, dar nu au reușit să primească și voturile de care au nevoie din partea cetățenilor.

Analiștii subliniază că Partidul Republican ar fi avut șanse mai mari să câștige dacă în cazul candidaților pe care Trump i-a sprijinit ar fi nominalizat candidați generici, acele figuri care ar fi putut să liniștească electoratul și să asigure voturile necesare. Momentan, după cum stau lucrurile, republicanii riscă să piardă, din nou, majoritatea din Senat din cauza fostului președinte, dar rămâne neclar care vor fi consecințele.

Cum s-au descurcat democrații?

În aceste alegeri, democrații au încercat să folosească Roe v Wade, decizia prin care era garantat dreptul la avort în SUA, pentru a-și menține baza electorală și a atrage noi votanți, de la republicani și de la independenți. Sondajele de opinie arată că alegătorii independenți i-au favorizat pe democrați. Aceasta nu este o victorie mare, dar este extrem de neobișnuit pentru alegerile intermediare.

Înfrângeri pe linie pentru trumpiștii care au contestat rezultatele alegerilor din 2020

Pe lângă cursele pentru unele posturi de guvernator, Camera Reprezentanților și Senat, pe buletinele de vot s-au aflat și unele poziții la nivelul statelor, extrem de importante pentru alegerile care urmează. Printre aceștia se află și o duzină de simpatizanți ai lui Donald Trump care susțin faptul că acesta ar fi câștigat alegerile în 2020.

În ciuda eforturilor făcute de aceștia în campania electorală, mulți dintre ei nu au reușit să ajungă în pozițiile care le-ar permite să influențeze rezultatul alegerilor din 2024 într-un mod în care să îi fie favorabil lui Donald Trump sau oricărui alt candidat republican pentru Casa Albă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Cursă strânsă pentru Congresul SUA. Valul "roșu" la care se așteptau republicanii nu s-a produs