Antena Meniu Search
x

Alegerile pentru Congres ar putea schimba politica externă a lui Joe Biden. Ce înseamnă asta pentru ajutorul militar oferit Ucrainei

Dacă republicanii obţin majoritatea într-una din cele două camere ale Congresului la alegerile de la jumătatea mandatului, în 8 noiembrie, după cum prezic sondajele, politica externă a lui Joe Biden ar putea intra într-o perioadă de turbulenţe, deşi o schimbare completă în ceea ce priveşte Ucraina pare puţin probabilă, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 25.10.2022, 07:06

Alegerile pentru Congres ar putea schimba politica externă a lui Joe Biden - Profimedia

Când Kevin McCarthy, liderul republicanilor în Camera inferioară a Congresului, a avertizat săptămâna trecută că partidul său nu va semna un "cec în alb" Ucrainei dacă va câştiga alegerile, aliaţii Statelor Unite şi-au exprimat îngrijorarea.

Republicanii au mai făcut cunoscut că îşi vor folosi prerogativele pentru a examina amănunţit rolul administraţiei Biden în probleme de la imigraţie până la retragerea haotică din Afganistan anul trecut. Dar dacă există un subiect care ameninţă unitatea republicanilor, dornici, totuşi, să prelungească succesul din noiembrie cu o victorie la prezidenţialele din 2024, acesta este Ucraina.

Donald Trump a rupt cu tradiţia diplomatică americană exprimându-şi admiraţia pentru Vladimir Putin şi prima procedură de destituire împotriva fostului preşedinte republican a fost declanşată de decizia sa de a bloca plata unui ajutor militar acordat Kievului.

Ajutorul oferit Ucrainei, criticat de aripa pro-Trump din Partidul Republican

Pe acelaşi subiect

Unii republicani pro-Trump au criticat asistenţa militară acordată Ucrainei, care include un pachet iniţial de 40 de miliarde de dolari aprobat în mai de o largă majoritate bipartizană, precum şi o suplimentare de 11,2 miliarde de dolari care rămâne să fie aprobată.

Marjorie Taylor Greene, o aleasă din Georgia cunoscută pentru excesele sale, l-a acuzat astfel pe preşedintele american că trimite "dolari câştigaţi cu sudoarea frunţii de contribuabilii americani" pentru a ajuta o ţară străină "să ducă un război pe care nu are nicio şansă să-l câştige". Dar liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, s-a angajat să facă chiar mai mult decât Joe Biden pentru Ucraina şi să "expedieze" arme Kievului, inclusiv rachete capabile să atingă teritoriul Rusiei.

Şi Mike Pence, care a fost vicepreşedintele lui Donald Trump, i-a certat pe republicani care se opun sprijinirii Ucrainei. "Nu poate fi loc în mişcarea conservatoare pentru lăudătorii lui Putin. În această mişcare există loc doar pentru apărătorii libertăţii", a declarat el la think tank-ul Heritage Foundation.

Potrivit unui nou sondaj al Chicago Council on Global Affairs, o mare majoritate a americanilor aprobă sprijinul pentru Ucraina şi două treimi dintre republicani sunt în favoarea trimiterii de armament Kievului. Pentru Colin Dueck de la think tank-ul conservator American Enterprise Institute, comentariile lui Kevin McCarthy au fost destinate să unească diferitele facţiuni ale partidului.

"Unii cred că republicanul mediu din centrul Americii este împotrivă, dar acest lucru este fals", a explicat expertul. "De asemenea, mă gândesc că există o minoritate care nu este de acord, aşa că încercarea de a gestiona aceste divergenţe nu este uşoară", a mai spus el.

"Cred că ar fi imprudent să prezicem că o Cameră a Reprezentanţilor cu majoritate republicană s-ar putea întoarce împotriva Ucrainei", a adăugat Colin Dueck.

Îngrijorări și în tabără democraților

În tabăra democraţilor, politica lui Joe Biden a fost susţinută pe scară largă, dar unii din aripa stângă a partidului sunt îngrijoraţi de riscul escaladării între Rusia şi NATO. Într-o scrisoare făcută publică luni, aproximativ 30 de parlamentari progresişti îl îndeamnă pe preşedintele american "să depună eforturi diplomatice viguroase în sprijinul unei reglementări negociate şi încetării focului, precum şi să se angajeze în discuţii directe cu Rusia".

Chiar dacă cele două partide sunt de acord asupra temelor principale, unii aleşi i-ar putea complica viaţa lui Joe Biden. Când Barack Obama era preşedinte, republicanii s-au înverşunat asupra guvernului său şi şefei diplomaţiei de la acea dată, Hillary Clinton, din cauza atacului din 2012 asupra personalului diplomatic american de la Benghazi care a provocat a făcut patru morţi, printre care ambasadorul Statelor Unite. Unul dintre cei mai implacabili critici ai lui Hillary Clinton a fost Mike Pompeo, un politician din Kansas, numit ulterior de Donald Trump şef al CIA şi apoi secretar de stat.

Brian Katulis, de la Middle East Institute, este de părere că republicanii ar putea aduce în atenţie dosare interesante pentru baza lor electorală, cum ar fi fiul preşedintelui, Hunter Biden, care este deja investigat de FBI pentru afacerile sale, cu scopul de a face presiuni asupra guvernului Biden.

Dar, în opinia lui Katulis, este greu de prezis direcţia pe care o vor lua republicanii în materie de politică externă, pentru că poziţiile exprimate de conservatori "merg în toate direcţiile". "Pe anumite subiecte, inclusiv securitatea naţională, republicanii şi-ar putea schimba simbolul partidului dintr-un elefant într-un cameleon", a adăugat expertul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Stiri externe » Alegerile pentru Congres ar putea schimba politica externă a lui Joe Biden. Ce înseamnă asta pentru ajutorul militar oferit Ucrainei