Război în Israel. Premierul Beniamin Netanyahu este convins: "Ne vom lua revanşa pentru această zi neagră"
Este stare de război în Israel! Cel puţin 300 de oameni au fost ucişi şi alţi 1500 răniţi, după ce mii de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza. Dezastrul a început ieri dimineaţă, când teroriştii Hamas au pătruns în ţară fie pe mare, fie cu paraşutele.
De Redactia Observator la 08.10.2023, 09:54- Sute de persoane au murit, deja, în conflictul izbucnit între gruparea Hamas şi forţele armate israeliene.
Oameni simpli au fost luaţi ostatici de pe străzi, iar alţii au fost ucişi la întâmplare. Israelul a răspuns însă pe măsură şi a lansat la rândul său o serie de atacuri. Numeroşi oficiali internaţionali au condamnat acţiunile organizaţiei Hamas, printre care Ursula Von der Leyen şi Joe Biden.
Beniamin Netanyahu, premier Israel: Suntem în război. Nu este o operațiune, nu e un conflict, ci un război.
Noaptea s-a aşternut peste Israel cu o altă ploaie de atacuri din partea Fâşiei Gaza. Sunetul sirenelor a răsunat din nou în Tel Aviv, unde rachetele lansate de gruparea Hamas au fost interceptate de scutul aerian Iron Dome. Printre ţinte s-a aflat şi un spital din sudul Israelului.
Beniamin Netanyahu, premier Israel: Armata israeliană va folosi, cât de curând, toată puterea sa pentru a distruge capacităţile grupării Hamas. Îi vom învinge şi ne vom lua revanşa pentru această zi neagră pe care au provocat-o Israelului şi cetăţenilor.
Cabinetul de Securitate a decis să oprească furnizarea de electricitate, petrol şi bunuri către Fâşia Gaza, a mai anunţat Netanyahu. În faţa terorii, însă, Israelul a răspuns pe măsură. Mai mult, locuitorii din Gaza au fost rugaţi de armata israeliană să-şi părăsească gospodăriile.
Mii de oameni s-au adunat în jurul moscheei al-Aqsa, unul dintre punctele cele mai disputate dintre israelieni şi palestinieni din ultimele decenii.
Un alt atac a fost surprins chiar în timpul unei transmisiuni în direct a televiziunii Al Jazeera.
Forţele aeriene au dat un termen de zece minute pentru evacuarea celor care se aflau în clădirea de 14 etaje, care adăpostea și birouri ale Hamas, dar și stații radio ale organizației. Pe străzi, încă de dimineaţă, oamenii au fost răpiţi de teroriştii Hamas şi duşi în Fâşia Gaza.
În picioarele goale şi cu răni atât pe faţă, cât şi pe corp, o femeie a fost luată din portbagaj şi mutată pe locurile din spate. Alţii au fost atacaţi în propriile case sau împuşcaţi, iar unii tineri au fost luaţi de la un festival de muzică. Printre ostatici sunt şi bătrăni, dar şi mulţi copii.
Războiul început de organizaţia Hamas a generat un val de reacţii în întreaga lume.
Ursula Von Der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Această violenţă nu este nici o soluţie politică, nici un act de curaj. Este terorism pur şi Israelul are dreptul să se apere.
Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: Nu vom eşua niciodată să le păzim spatele. Ne vom asigura că vor avea parte de ajutorul de care au nevoie cetăţenii şi pentru a continua să se apere.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Niciun ajutor pentru terorişti! Oriunde îşi lansează rachetele şi pe oricine atacă, teroriştii trebuie să piardă!
Şi de la Bucureşti a venit un mesaj de susţinere pentru Israel.
Klaus Iohannis, preşedintele României: România este solidară cu Israel și reiterează susținerea pentru dreptul suveran al Israelului la autoapărare.
În semn de solidaritate, clădiri mari din toată lumea, printre care şi Empire State Building, din New York, au fost luminate în culorile Israelului.
Haosul s-a dezlănţuit ieri dimineaţă când teroriştii Hamas au lansat o ofensivă totală, iar mii de rachete au căzut peste marile oraşe din Israel. Luptători înarmaţi au descins de pe uscat, de pe mare şi din aer. Sirenele au răsunat dintr-o dată, în toată ţara.
Proiectilele au lovit oraşe din sud, dar şi în Tel Aviv. Teroriştii Hamas au distrus tancurile aflate la graniţă, au rupt gardurile de sârmă ghimpată cu excavatoarele şi au pătruns pe teritoriul Israelului. Alţi militanţi s-au paraşutat din paramotoare şi au tras din aer.
Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România: Este ceva coordonat foarte bine şi planificat între Hamas, iranieni, Hezbollah şi alte organizaţii teroriste. Vor plăti preţul. A fost o eroare de calcul din partea inamicilor statului Israel.
Momentul atacului nu e întâmplător. Vine la exact 50 de ani de la declanşarea Războiului de Yom Kippur, când Israel a fost atacat de Egipt şi Siria. Atunci, conflictul a durat două săptămâni şi s-a soldat cu peste 11.000 de morţi. Militanţii Hamas spun acum că sunt pregătiţi de un război de lungă durată şi îşi vor extinde atacurile asupra Israelului.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Conflictul s-ar putea întinde pe săptămâni. Depinde evoluţia sa de poziţionările din regiune. Din perspectiva israeliană ar exista posibilitatea activării cercului de foc. Adică Hamas dezvoltând acum acţiuni militare în centru şi în sudul Israelului, Hezbollahul dinspre Liban şi dinspre Siria.
Hamas a fost declarată organizaţie teroristă atât de Uniunea Europeană, cât şi de Statele Unite. Din iunie 2007, militanţii controlează Fâşia Gaza. Conflictul dintre arabi şi evrei datează din 1948, de la înfiinţarea statului Israel.