Antena Meniu Search
x

Update Război în Israel LIVE TEXT. Armata plănuieşte să închidă graniţa. Sunt 600 de morţi şi peste 2000 de răniţi după atacurile militanților palestinieni. Oficial Hamas: "Atacul nostru abia a început"

Război în Israel. Cel puţin 600 de oameni au fost ucişi şi alţi peste 2000 răniţi în Israel, după ce mii de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza. Dezastrul a început ieri dimineaţă când teroriştii Hamas au pătruns în ţară fie pe mare, fie cu paraşutele. Oamenii simpli au fost luaţi ostatici de pe străzi, iar alţii au fost ucişi la întâmplare. Israelul a răspuns însă pe măsură şi a lansat la rândul său o serie de atacuri. În Gaza, riposta israeliană a ucis peste 313 de oameni şi a rănit peste 2.000.

de Redactia Observator

la 08.10.2023, 20:38

UPDATE 20:35. Ministerul Afacerilor Externe anunţă, duminică seară, că 115 cetăţeni români din Israel au revenit în ţară cu un zbor operat de o companie privată.

”În continuarea precizărilor de presă referitoare la deteriorarea situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, MAE informează că Celula de Criză, care îşi desfăşoară activitatea în Centrala MAE, în coordonare cu Ambasada României de la Tel Aviv şi Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, a continuat demersurile pentru identificarea şi a altor posibilităţi de repatriere a cetăţenilor români şi a grupurilor de pelerinilor români din zonă. În acest context, MAE precizează că un număr de 115 cetăţeni români aflaţi în atenţia Celulei de Criză sau în evidenţele Ambasadei României la Tel Aviv au revenit în ţară, în cursul zilei de 8 octombrie 2023, cu o cursă operată de o companie aeriană privată”, a transmis, duminică seară, MAE, într-un comunicat de presă.

UPDATE 20:00. Ambasada Israelului în România prezintă, duminică seară, ultimul bilanţ oficial al victimelor atacului Hamas, respectiv peste 600 de morţi. ”Israelul depune toate eforturile pentru a trata persoanele rănite şi pentru a preveni alte pierderi de vieţi omeneşti”, a transmis oficialii Ambasadei.

”Suntem devastaţi să anunţăm că numărul morţilor în rândul cetăţenilor israelieni este de peste 600 la acest moment. Israelul depune toate eforturile pentru a trata persoanele rănite şi pentru a preveni alte pierderi de vieţi omeneşti”, au transmis, duminică seară, oficialii Ambasadei Israelului în România.

Pe acelaşi subiect

Aceştia transmis, de asemenea, că ”teroriştii Hamas responsabili de această atrocitate vor plăti un preţ pe măsură”.

”Fie memoria victimelor binecuvântată”, se mai arată pe pagina de Facebook a Ambasadei Israelului.

Potrivit datelor transmise de autorităţi, între persoanele decedate s-ar afla şi britanici, dar şi americani, iar cetăţeni de mai multe naţionalităţi sunt daţi dispăruţi.

UPDATE 18:40. Un britanic care servea în armata israeliană a fost ucis şi mai mulţi americani s-ar afla printre victime, Guvernul încercând să verifice informaţia, transmite BBC. De asemenea, turişti de mai multe naţionalităţi sunt daţi dispăruţi.

Nathanel Young, în vârstă de 20 de ani, servea în cadrul serviciilor de apărare israeliene când a fost ucis la graniţa cu Gaza.

Într-o declaraţie, fratele său, Eliot Young, a spus: ”Nathanel era plin de viaţă şi era sufletul petrecerii. Îşi iubea familia şi prietenii şi era iubit de toată lumea. Iubea muzica şi era un DJ talentat, fiind DJ atât la bază, cât şi la Benji's House".

Alţi doi cetăţeni britanici - Jake Marlowe şi Dan Darlington - sunt daţi dispăruţi în Israel în urma atacurilor de sâmbătă ale militanţilor palestinieni.

De asemenea, un cetăţean american se numără printre cei dispăruţi.

UPDATE 17:30. Este posibil ca până la 100 de ostatici israelieni, inclusiv femei și copii, să fi fost luați în Gaza de către Hamas, ceea ce complică enorm orice operațiune militară israeliană de eliberare a acestora, notează The Guardian.

Pe fondul imaginilor șocante cu soldați și civili israelieni îngroziți - unii însângerați, alții cu cagule și cu mâinile legate - care sunt duși de militanții Hamas, locul și soarta prizonierilor a devenit una dintre cele mai presante probleme pentru armată.

În timp ce un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat doar că un "număr semnificativ" de civili și soldați israelieni sunt ținuți ostatici, se crede că acest număr este de ordinul zecilor.

Unele instituții de presă israeliene au speculat că până la 100 de israelieni au fost luați ostatici, transmite Mediafax.

UPDATE 17:20. Biroul prim-ministrului israelian a declarat că premierul Benjamin Netanyahu a avut duminică discuţii cu cancelarul german Olaf Scholz, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu premierul italian Giorgia Meloni şi cu premierul britanic Rishi Sunak.

Potrivit comunicatului, „liderii şi-au exprimat sprijinul neclintit pentru dreptul Israelului la autoapărare, în funcţie de necesităţi”.

Convorbirile vin dup[ ce Cabinetul de securitate a votat trecerea oficială a ţării în stare de război şi poate desfăşura „activităţi militare semnificative”

UPDATE 15:25. Cabinetul de securitate al Israelului declară stare de război în urma atacurilor organizaţiei extremiste palestiniene Hamas, permiţând "paşi militari de anvergură", a anunţat duminică biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit DPA.

Biroul lui Netanyahu a precizat că războiul, care a făcut sute de morţi de ambele părţi de la valurile de atacuri ale Hamas de sâmbătă, urmate de lovituri israeliene ca represalii, a fost "impus Israelului printr-un atac terorist criminal din Gaza".

UPDATE 15:00. Cel puţin 600 de israelieni au fost ucişi, dintre care 44 de soldaţi, şi peste 2.000 au fost răniţi, potrivit presei israeliene.

Cel puţin 313 palestinieni au fost ucişi, inclusiv 20 de copii, şi peste 2.000 au fost răniţi în urma loviturilor aeriene din Gaza începând de sâmbătă, a anunţat Autoritatea Palestiniană. De asemenea, şapte persoane au fost ucise de focurile armatei israeliene în Cisiordania.

Bilanţul morţilor în urma asaltului masiv lansat de Hamas asupra comunităţilor israeliene de lângă Gaza şi a miilor de rachete lansate asupra Israelului este de 600, estimează oficialii.

Ministerul Sănătăţii confirmă, de asemenea, că numărul răniţilor din spitale a ajuns la 2.048, dintre care 20 în stare critică şi 330 de răniţi grav.

Armata continuă să lupte cu atacatorii în comunităţile de frontieră la mai bine de 30 de ore de la asalt. Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a avertizat pe locuitorii din Gaza să "plece acum", înainte ca forţele israeliene să transforme enclava într-o "insulă pustie"

Update 14:00: Luptătorii Hamas sunt încă prezenţi în oraşele din sudul Israelului, potrivit unui comunicat al grupării, relatează CNN. Totodată, Osama Hamadan, purtătorul de cuvânt principal al Hamas, a declarat că nu atacă civili.

”Trebuie să faceţi diferenţa între colonişti şi civili. Coloniştii au atacat palestinieni...Sperăm că Amnesty are umilinţa internaţională de a ne trimite arme mai dezvoltate pentru a ataca doar soldaţii”, a declarat Osama Hamadan, după ce grupuri pentru drepturile omului, precum Amnesty International, au subliniat că Hamas a ucis civili israelieni. Bilanţul victimelor israeliene a ajuns la 350 de morţi, iar atacurile persistă duminică.

Update 12:30: Ministerul Turismului din Israel afirmă că în această ţară se află în prezent aproape 130.000 de turişti străini şi că niciunul dintre aceştia nu a fost răni în urma atacurilor. ”Ministerul Turismului din Israel (IMOT) se ocupă să monitorizeze situaţia şi comunică toate actualizările companiilor de turism şi companiilor aeriene şi se angajează să se asigure că toţi turiştii care vizitează Israelul sunt în siguranţă şi sunt informaţi”, arată sursa citată.

IMOT va oferi asistenţă tuturor celor care au nevoie şi în acest sens pune la dispoziţie o linie telefonică accesibilă prin WhatsApp, pentru ca turiştii să rămână informaţi cu privire la situaţie pe măsură ce aceasta evoluează. Numărul de telefon pentru informaţii pe WhatsApp - 972-55-972-6931, iar adresa de email pentru informaţii: [email protected].

Update 11:50: Forţele de Apărare ale Israelului publică imagini cu atacurile sale aeriene asupra unui cort al Hezbollah instalat pe teritoriul israelian şi a altor infrastructuri de la graniţa cu Libanul, ca răspuns la tiruri de mortiere.

Gruparea teroristă libaneză a tras o serie de proiectile asupra unor situri militare din regiunea disputată a Muntelui Dov. Nu au fost raportaţi răniţi în Israel sau în Liban.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

„Artileria israeliană este în curs de a lovi zona din Liban din care a provenit focul", se arată în comunicat, fără a da alte detalii despre natura atacului.

Update 11:00: Cel mai înalt purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata a ucis peste 400 de terorişti palestinieni în sudul Israelului şi în Fâşia Gaza şi a capturat alte zeci de persoane în timpul luptelor care au început sâmbătă.

„La această oră, există forţe care luptă în [kibbutzul] Kfar Aza, sunt percheziţii într-un număr mare de oraşe. Există forţe ale FDI în toate oraşele, nu există niciun oraş în care să nu fie prezentă o forţă a FDI”, a declarat Hagari într-o conferinţă de presă.

Update 10:21: Luptătorii grupării Hamas sunt încă prezenți în orașele din sudul Israelului, potrivit unui comunicat al acestora. Între oraşele lovite de rachete sunt Ofakim, Sderot, Yad Mordechai, Kfar Aza, Be'eri, Yated și Kissufim.

Misiunea Națiunilor Unite de menținere a păcii din sudul Libanului a declarat că trupele lor de menținere rămân în poziție chiar și după schimbul de focuri între Hezbollah și Israel

„În această dimineață, forțele de menținere a păcii UNIFIL au detectat mai multe rachete lansate din sud-estul Libanului către teritoriul ocupat de israelieni în zona generală Kafr Chouba, precum și focuri de artilerie din Israel către Liban, ca răspuns”, a declarat Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) pe X. , anterior Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

„Suntem în contact cu autoritățile de pe ambele părți pentru a limita situația și a evita o escaladare. Forțele noastre de menținere a păcii rămân în pozițiile lor. Îi îndemnăm pe toți să-și exercite reținerea și să utilizeze mecanismele de legătură și coordonare ale UNIFIL pentru a reduce, pentru a preveni o deteriorare rapidă a situației de securitate”, a adăugat acesta.

Update 9:30: Israelul atacă Hamas în opt zone în care militanții palestinieni s-au infiltrat după atacul surpriză de sâmbătă dimineață. Purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare, Lt. Col Richard Hecht spune că forțele de Apărare Israelului au recâștigat controlul asupra a 22 de locații din sud, care au fost invadate de militanții Hamas, dar încă au de-a face cu ei în opt locații - în principal pentru a confirma „curățarea de terorism în interiorul acelor comunități”. Autoritățile israeliene „încep încet să evacueze” rezidenții din Fâșia Gaza și zonele învecinate. Hecht nu a răspuns la întrebările despre câți sunt evacuați. El a mai spus că Israelul este „gata” să răspundă la atacurile din Liban, dar nu a discutat niciun plan pentru o invazie.

Update 9:00: Forţele israeliene au lovit 426 de ţinte din Gaza, inclusiv 10 turnuri folosite de Hamas, a declarat, duminică, într-un briefing, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului Daniel Hagari.

Zeci de mii de soldaţi israelieni acţionează pe teren în zona Fâşiei Gaza, a adăugat Hagari. Un jurnalist CNN din Gaza a afirmat că au fost lovite clădirile Al Watan şi Al Aklouk, din centrul oraşului Gaza. Conexiunea la internet continuă să fie parţial întreruptă şi alimentarea cu electricitate a fost oprită de sâmbătă.

Atacuri ale artileriei israeliene în sudul Libanului

Update 8:30: Artileria israeliană a lovit duminică sudul Libanului ca răspuns la tiruri din zonă.„Artileria israeliană este în curs de a lovi zona din Liban din care a provenit focul", se arată în comunicat, fără a da alte detalii despre natura atacului.

Proiectilele lansate de pe teritoriul libanez au lovit la primele ore ale dimineţii o poziţie militară israeliană în fermele Shebaa ocupate de Israel. Israelul spune că a lovit un post al Hezbollah în jurul graniţei cu Libanul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Armata israeliană afirmă că una dintre dronele sale a lovit "o infrastructură a Hezbollah... în zona Muntelui Dov", de-a lungul graniţei cu Libanul.

Update 7:30: Forţele de Apărare ale Israelului au plănuit un răspuns agresiv împotriva Hamas, potrivit unui purtător de cuvânt, citat de CNN. Lt. col. Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, a declarat pentru CNN că ”multe sute”, posibil chiar o mie de luptători Hamas au fost implicaţi în atacurile surpriză de sâmbătă.

Duminică, la ora locală 4.15, Conricus a afirmat: ”Încă luptăm, eliberând ultimele case şi locaţii şi comunităţi şi baze”.

”Să sperăm că în zori vom putea să declarăm că am restaurat, în sfârşit, suveranitatea şi ordinea în Israel. Dar nu am reuşit încă acest lucru. Şi asta va fi prioritatea noastră numărul unu”, a spus Conricus. ”Apoi vom închide graniţa şi ne vom asigura că nu mai vin alţi terorişti”, a adăugat el. ”Şi apoi vom începe să ne concentrăm pe a lovi Hamas cum nu am mai făcut-o niciodată”, a mai spus acesta.

Israelul "începe un război lung şi dificil", afirmă premierul israelian

Cabinetul a luat ”o serie de decizii operative cu scopul de a provoca distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas şi ale Autorităţii Palestiniene”, potrivit unei declaraţii transmise de Biroul premierului din Israel. Începem un război lung şi dificil. Războiul ne-a fost impus de un atac sângeros al Hamas”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu. ”Prima fază se termină în aceste ore cu distrugerea majorităţii forţelor inamice care au intrat pe teritoriul nostru. În acelaşi timp, am început formaţia ofensivă şi ea va continua fără rezerve şi fără pauză până când obiectivele sunt atinse”, a spus Netanyahu.

Israelul are ca scop să ”nege abilitatea şi dorinţa (Hamas) de a ameninţa şi a face rău cetăţenilor Israelului pentru mulţi ani de acum înainte”, se arată în declaraţie. ”Vom restabili securitatea pentru cetăţenii Israelului şi vom câştiga”, a adăugat Netanyahu. ”Printre deciziile luate de cabinet se numără oprirea furnizării de electricitate, combustibil şi mărfuri”.

”Un număr semnificativ” de civili şi militari israelieni sunt ţinuţi ostatici de gruparea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, a afirmat armata israeliană, potrivit BBC. Unii sunt în viaţă şi despre alţii se presupune că au murit, a afirmat purtătorul de cuvânt lt. col. Jonathan Conricus.

Copii, femei, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi se numără printre cei răpiţi, a spus el.

”Sunt numere care până acum erau de neimaginat”, a afirmat el. ”Acest lucru va contura viitorul acestui război”, a adăugat acesta. Hamas afirmă că numărul israelienilor capturaţi este ”de câteva ori mai mare” de câteva zeci şi că ei au fost duşi în locaţii din Fâşia Gaza.

Premierul israelian benjamin Netanyahu a afirmat că Hamas este responsabilă de bunăstarea lor şi că Israelul ”îşi va regla conturile cu oricine le face rău acestora”.

Israelieni luaţi ostatici din casele lor

Sunt numeroase videoclipuri care circulă online care pretind că înfăţişează cetăţeni israelieni în mâinile luptătorilor Hamas. Într-o filmare verificată de BBC apare o camionetă care se deplasează prin mulţime, în Fâşia Gaza, în care se pretinde că se află ostatici israelieni.

Profimedia

O alta, geo-localizată în Gaza Strip, arată o femeie desculţă care este trasă din portbagajul unei camionete cu mâinile însângerate legate la spate.

Cuplu luat de la o petrecere în aer liber

Unii ostatici ar fi fost luaţi de la o petrecere în aer liber din Kibbutz Re'im, o suburbie a oraşului Ofakim din sudul Israelului – nu departe de Gaza. Martorii au declarat presei israeliene că atacatori pe motociclete au început să tragă în participanţi, iar mulţi dintre aceştia sunt daţi dispăruţi.

Imaginile postate pe reţelele sociale, dar neverificate de BBC, par să arate o femeie care participa la petrecere răpită şi ţinută de doi bărbaţi pe o motocicletă. Femeia a fost identificată de fratele partenerului ei Moshe Or ca fiind o israeliancă pe nume Noa Argamani. El a declarat-o dispărută înainte să o vadă pe ea şi pe fratele său în imagini, ambii ţinuţi de mai mulţi luptători.

”Am văzut-o pe Noa speriată, nu îmi pot imagina ce este în mintea ei – ţipând panicată pe o motocicletă”, a declarat Or pentru televiziunea israeliană Channel 12.

Un video ulterior – şi aceste neverificat de BBC – pare să o arate când bea apă, într-o încăpere din Gaza.

Situaţia ostaticilor din oraşele israeliene

În afara Fâşiei Gaza, forţele armate israeliene i-ar fi eliberat pe civilii israelieni care erau ţinuţi ostatici în două locaţii din sud. În Kibbutz Be'eri, ostaticii care erau ţinuţi într-un restaurant au fost salvaţi după 18 ore, au relatat televiziunile israeliene. Presa israeliană sugerează că până la 50 de persoane erau ţinute acolo. O femeie, Ella, a declarat pentru Reuters că s-a baricadat într-un adăpost din oraş timp de câteva ore.

”Putem auzi focuri de armă, ni s-a spus că teroriştii sunt în restaurant, auzim multe împuşcături”, a spus ea. ”Am pierdut contactul cu familia mea. Ştiu că tatăl meu a fost răpit… nimeni nu ne spune ce se întâmplă. Nu ştiu dacă mama mea este în viaţă”, a afirmat ea.

Profimedia

O filmare verificată de BBC arată oameni desculţi conduşi pe o stradă de către luptători, la Be'eri. Nu este clar dacă aceşti oameni sunt cei ţinuţi ostatici la restaurant. Între timp, la Kibbutz Urim, o suburbie a oraşului Ofakim, doi israelieni au fost salvaţi după ce au fost ţinuţi ostatici de luptători Hamas într-o casă timp de câteva ore, potrivit televiziunii publice israeliene Kan.

Oameni înarmaţi au intrat în oraş şi au deschis focul asupra localnicilor care încercau să ajungă în adăposturi după ce sirenele de rachete s-au auzit în oraş, a relatat presa israeliană. Cei doi localnici rămăseseră în apartamentul lor când patru luptători i-au luat ostatici. Luptătorii au fost ucişi ulterior de forţele israeliene. Trei soldaţi israelieni au suferit răni uşoare şi moderate în timpul salvării, a relatat Kan.

Război în Israel - Oficial Hamas: Atacul nostru abia a început

Hussam Badran, membru al biroului politic al Hamas, afirmă că atacul grupării teroriste asupra Israelului se află abia la început, scrie Times of Israel. Badran a afirmat că atacul, botezat de grupul terorist "Potopul de la Al-Aqsa", vine după o pregătire atentă menită să surprindă Israelul.

Liderul terorist a spus că această luptă este diferită de toate rundele anterioare de conflict şi a făcut apel la mediatorii arabi să transmită Israelului că trebuie să "părăsească teritoriile ocupate" ale palestinienior. El a adaugat că Hamas nu se aşteaptă ca aceştia să fie mediatori, ci mai degrabă susţinători ai poziţiei sale.

"Noi suntem proprietarii acestui pământ, iar această ocupaţie nu va dura la nesfârşit", a spus oficialul Hamas.

La fel ca o serie de lideri Hamas care au făcut declaraţii sâmbătă, Badran susţine că atacul este motivat de controlul israelian asupra moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, un punct fierbinte al tensiunilor israeliano-palestiniene. Moscheea, al treilea loc sfânt pentru musulmani, se află pe Muntele Templului, locul cel mai sfânt pentru evrei, deoarece aici se află templele biblice.

Profimedia

Israelul a menţinut mult timp un statu quo delicat în acest loc, în care evreilor li se permite să vină să-l viziteze în anumite ore, dar nu să se roage. Grupurile teroriste au folosit în mod repetat afirmaţii nefondate privind intenţiile israeliene de a prelua moscheea ca pretext pentru violenţă. De asemenea, Badran a dat vina pe politicile israeliene din Cisiordania şi pe modul în care sunt trataţi deţinuţii palestinieni.

Atacul surpriză împotriva Israelului a ucis cel puţin 250 de israelieni, inclusiv mulţi civili, şi a rănit peste 1.500 de persoane. Un număr nespecificat de israelieni, vii şi morţi, sunt ţinuţi captivi în Gaza.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Război în Israel LIVE TEXT. Armata plănuieşte să închidă graniţa. Sunt 600 de morţi şi peste 2000 de răniţi după atacurile militanților palestinieni. Oficial Hamas: "Atacul nostru abia a început"