Antena LIVE

Curs valutar

Donald Trump, avertizat de o judecătoare federală să nu intimideze martorii, în procesul de complot: "Să aveţi o grijă deosebită"

O judecătoare federală i-a acordat vineri fostului preşedinte american Donald Trump o marjă de libertate pentru a împărtăşi în mod public câteva dovezi nesensibile care vor fi folosite în procesul său privind acuzaţia de complot pentru a răsturna alegerile din 2020, dar l-a avertizat să fie atent înainte de a face declaraţii publice inflamatorii despre caz, transmite Reuters, potrivit news.ro.

De la 12.08.2023, 15:53
WhatsApp
Donald Trump, avertizat de o judecătoare federală să nu intimideze martorii, în procesul de complot: "Să aveţi o grijă deosebită" Profimedia Images

”Chiar şi declaraţiile ambigue ale părţilor sau ale avocaţilor lor – dacă pot fi interpretate în mod rezonabil că intimidează martorii sau prejudiciază potenţialii juraţi – pot ameninţa procesul”, a declarat vineri judecătoarea districtuală americană Tanya Chutkan.

”Vă avertizez pe dumneavoastră şi pe clientul dumneavoastră să aveţi o grijă deosebită în declaraţiile dumneavoastră publice despre acest caz. Voi lua toate măsurile necesare pentru a proteja integritatea acestor proceduri”, a spus aceasta.

Avertismentul lui Chutkan a venit vineri, la o şedinţă de judecată federală, în care procurorii şi avocaţii lui Trump au fost în dezacord cu privire la câte dovezi poate să facă publice Trump.

Decizia lui Chutkan de a-i permite lui Trump să partajeze materiale nesensibile a fost împotriva obiecţiilor procurorilor, care au indicat mesajele de ameninţare pe care Trump le-a postat săptămâna trecută pe reţelele de socializare, ca dovadă că ar putea încerca să folosească detaliile probelor confidenţiale pentru a intimida martorii.

Pe acelaşi subiect

Judecătoarea a decis că guvernul nu şi-a îndeplinit sarcina de a arăta de ce toate probele ar trebui să facă obiectul unui ”ordin de protecţie”, care protejează dovezile să fie partajate cu publicul, pentru a preveni intimidarea martorilor sau influenţarea juriului.

În acelaşi timp, însă, ea a fost de acord să protejeze anumite documente împotriva dezvăluirii, pe care Trump dorea să le facă publice, cum ar fi fragmente din sutele de transcrieri ale interviurilor şi înregistrărilor martorilor.

Ulterior, ea a aprobat oficial un ordin de protecţie care îi va permite lui Trump să partajeze orice înregistrări care sunt deja în domeniul public sau pe care le-a obţinut în mod independent.

Cu toate acestea, fostului preşedinte nu i se permite să împărtăşească alte tipuri de materiale, cum ar fi cele care decurg din marele juriu sau articole obţinute prin mandate de percheziţie sigilate.

”Este inculpat penal. Va avea restricţii ca orice alt inculpat. Acest caz se desfăşoară în ordinea normală. Faptul că inculpatul este angajat într-o campanie politică nu îi va permite nicio latitudine mai mare sau mai mică decât oricărui inculpat într-un dosar penal”, a spus Chutkan.

Acuzaţiile în cauză în şedinţa de vineri sunt una dintre cele trei urmăriri penale care îl vizează în prezent pe Trump, favoritul în cursa republicană pentru nominalizarea prezidenţială din 2024.

Donald Trump a pledat nevinovat la acuzațiile de complot

Trump a pledat nevinovat de acuzaţiile penale că ar fi orchestrat un complot pentru a anula rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 pentru a se menţine la putere.

”Existenţa unei campanii politice nu va avea nicio influenţă asupra deciziei mele”, a spus Chutkan.

Este o procedură standard ca procurorii federali să solicite ordine de protecţie înainte de a împărtăşi dovezi cu avocaţii apărării, pentru a proteja documentele confidenţiale şi pentru a asigura integritatea procesului.

Adesea, avocaţii apărării nu li se opun, deoarece acest lucru încetineşte permiterea accesului la probe e către guvern, un proces cunoscut sub numele de ”descoperire”, pentru a-i ajuta să se pregătească.

Însă avocaţii lui Trump au spus că domeniul de aplicare al ordinului de protecţie este prea larg şi a încălcat drepturile sale la libertatea de exprimare, protejate de Constituţie. „

”Acest tip de ordin general este extraordinar. Trebuie să ne confruntăm cu faptul că ne aflăm în ape neexplorate”, a declarat vineri avocatul lui Trump, John Lauro.

Milioane de pagini și înregistrări de probe adunate de procurorii federali, împotriva lui Donald Trump

Procurorii federali au dezvăluit vineri că în curând vor pune la dispoziţia echipei de apărare a lui Trump 11,6 milioane de pagini şi înregistrări de probe, pe lângă un hard disk care conţine imagini extrase de pe dispozitive electronice.

Solicitarea guvernului pentru un ordin de protecţie, săptămâna trecută, a citat un mesaj de ameninţare pe care Trump l-a postat săptămâna trecută pe reţelele de socializare: "Dacă veniți după mine, voi veni după voi".

De atunci, Trump a atacat şi caracterul lui Smith, precum şi pe cel al fostului vicepreşedinte Mike Pence, un martor cheie în caz, numindu-l pe fostul său numărul 2 ca fiind ”delirant”.

Ca o condiţie a eliberării sale, Trump a fost de acord că nu va încerca să intimideze sau să ameninţe niciun martor din caz, deşi nimeni nu l-a acuzat că a încălcat aceste condiţii.

Chutkan a încercat să le reamintească avocaţilor lui Trump despre acest lucru vineri, spunând că va urmări declaraţiile lui şi ”le va examina foarte atent”.

Trump se confruntă separat cu un al doilea set de acuzaţii aduse de biroul lui Smith din Florida, pentru păstrarea înregistrărilor foarte clasificate, după ce a părăsit Casa Albă, şi acuzaţii ale statului New York pentru plăţi oferite unei vedete porno în schimbul tăcerii sale. El a pledat nevinovat şi în acele cazuri.

La audierea de vineri, procurorii i-au cerut judecătoarei să nu-l lase pe Trump să vadă singur probe sensibile într-o cameră, menţionând că a fost acuzat penal în cazul Florida pentru păstrarea intenţionată a materialelor clasificate.

”A arătat o tendinţă de a păstra materiale”, a spus procurorul Thomas Windom.

Chutkan a decis că lui Trump i se va permite să vadă probele fără avocaţii săi prezenţi, dar în acest timp i se va interzice accesul la dispozitive electronice.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

donald trump proces complot alegeri statele unite
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024