Trump are o nouă idee: vrea ca Taiwanul să plătească SUA pentru apărare. "Nu e nicio diferență între noi și o firmă de asigurări. Taiwan nu ne dă nimic"
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat al Partidului Republican pentru un nou mandat la Casa Albă, consideră că Taiwanul ar trebui să plătească Statele Unite pentru apărare, a transmis miercuri agenţia Reuters.
De Redactia Observator la 17.07.2024, 12:21- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Comentariile făcute de Trump într-un interviu acordat revistei Bloomberg Businessweek în 25 iunie, dar publicat abia marţi, au provocat o cădere a acţiunilor producătorului taiwanez de microcipuri TSMC.
"Îi cunosc pe oameni foarte bine, îi respect enorm. Ei au obţinut aproape 100% din afacerile noastre cu cipuri. Cred că Taiwanul ar trebui să ne plătească pentru apărare. Ştiţi, nu e nicio diferenţă între noi şi o firmă de asigurări. Taiwanul nu ne dă nimic", a afirmat Trump, potrivit Agerpres.
TSMC are o poziţie dominantă în producţia de microcipuri avansate, utilizate pentru toate aplicaţiile informatice, de la inteligenţa artificială la telefoane şi avioane de vânătoare, iar analiştii consideră că orice conflict în Taiwan ar fi devastator pentru economia mondială.
Premierul din Taiwan a avut o reacție elegantă
- FBI nu ştie motivul tentativei de asasinat asupra lui Trump nici la 3 zile de la atac. I-au spart telefonul şi...
- O animaţie 3D arată cât de aproape a fost Donald Trump de moarte. Traiectoria glonțului după ce a întors capul:...
- "Fereastra" de care Secret Service n-a profitat. Cât timp au avut la dispoziţie agenţii pentru a-l neutraliza pe...
- Cum s-a pregătit Thomas Matthew Crooks să-l asasineze pe Donald Trump. Filmul celor 48 de ore înaintea atacului
Premierul taiwanez Cho Jung-tai a reacţionat la poziţia lui Trump arătând că între Washington şi Taipei există relaţii bune, deşi nu oficiale, iar Taiwanul - independent de facto, dar considerat de Beijing o provincie separatistă a Chinei - acţionează susţinut pentru a-şi consolida apărarea.
"Taiwanul şi-a întărit constant bugetul apărării şi a dat dovadă de responsabilitate faţă de comunitatea internaţională. Suntem dispuşi să ne asumăm răspunderi mai mari; ne apărăm şi ne asigurăm securitatea", a declarat el într-o conferinţă de presă la Taipei.
Ministerul de Externe taiwanez a refuzat miercuri să comenteze afirmaţiile liderului republican american. "Pe durata alegerilor prezidenţiale din SUA, Ministerul de Externe nu are niciun comentariu privind remarcile candidaţilor", a comunicat instituţia.
Statele Unite, susținător al independenței Taiwanului
Reuters reaminteşte că Statele Unite sunt cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de armament al Taiwanului, însă între cele două părţi nu există un acord oficial de apărare. Legislaţia americană obligă însă Washingtonul să furnizeze Taipeiului mijloace de autoapărare.
Guvernul Taiwanului consideră modernizarea apărării o prioritate şi dezvoltă inclusiv construcţia de submarine şi şi-a asumat de multe ori responsabilitatea pentru securitatea insulei.
În ultimii patru ani, Taiwanul a protestat faţă de activităţile militare recurente ale Chinei, în timp ce Beijingul încearcă să crească presiunile asupra guvernului taiwanez democratic, care respinge pretenţiile chineze de suveranitate.