Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum s-a pregătit Thomas Matthew Crooks să-l asasineze pe Donald Trump. Filmul celor 48 de ore înaintea atacului

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Cu 48 de ore înainte ca Thomas Matthew Crooks să deschidă focul asupra fostului președinte american, tânărul în vârstă de 20 de ani a făcut mai multe de opriri în Pittsburgh și în jurul orașului, a fost la un poligon de tragere, la un magazin de arme și a cumpărat o scară, relatează CNN. 

de Redactia Observator

la 17.07.2024 , 18:42

Cum s-a pregătit Thomas Matthew Crooks să-l asasineze pe Donald Trump. Filmul celor 48 de ore înaintea atacului Thomas Matthew Crooks într-o filmare din 2020 - Profimedia

Vineri, cu o zi înainte de atac, Crooks a mers la un poligon de tragere unde era membru și a exersat, a declarat o sursă din poliţie pentru CNN. A doua zi dimineață, s-a dus la un Home Depot, de unde a cumpărat o scară de 1,5 metri și la un magazin de arme, de unde a cumpărat 50 de cartușe.

A cumpărat o scară şi 50 de cartuşe înainte de atac

Apoi, a plecat cu maşina sa, un Hyundai Sonata la mitingul lui Trump din Butler, Pennsylvania, la aproximativ o oră de condus. A parcat mașina chiar în faţa locului unde se desfăşura mitingul şi unde s-au strâns mii de oameni. În portbagaj avea ascuns un dispozitiv exploziv improvizat conectat la un transmițător pe care l-a luat cu el, a spus oficialul din poliţie citat de CNN. 

Articolul continuă după reclamă

Apoi, potrivit anchetatorilor, ea folosit scara proaspăt cumpărată pentru a urca pe o clădire aflată la 150 de metri de scena lui Donald Trump și a deschis focul asupra fostului președinte. Anchetatorii continuă să caute motivul din spatele tentativei de asasinat, punând cap la cap paşii făcuţi de Thomas Matthew Crooks, dar la mai bine de 48 de ore de la atac, sunt surprinși de lipsa pistelor care să facă lumină în legătură cu profilul psihologic al atacatorului. 

Pe acelaşi subiect

Anchetatorii nu găsit dovezi care să sugereze un motiv politic sau ideologic

Chiar și după ce i-au spart cu succes telefonul, i-au verificat calculatorul, i-au cercetat istoricul căutărilor și dormitorul și i-au intervievat familia și prietenii, agenții încă nu au găsit dovezi care să sugereze un motiv politic sau ideologic pentru tentativa de asasinat, au declarat surse din forțele de ordine pentru CNN.

În schimb, dovezile pe care le-au găsit par să arate activități online clasice, era interesat de codare şi gaming, au spus sursele, iar asta a ridicat şi mai multe întrebări.

Plănuia să declanșeze o explozie de la distanță

Crooks avea la el un detonator cu telecomandă, iar portbagajul mașinii sale conținea o cutie metalică cu explozibili care era conectată cu fire la un receiver. Este un semn că a gândit un atac mult mai letal, intenţionând să declanșeze o explozie de la distanță. Anchetatorii iau în considerare teoria conform căreia ar fi plănuit o diversiune în timpul atacului.

Nu este clar cum a asamblat dispozitivele explozive găsite în mașina lui. Anchetatorii care au analizat istoricul căutărilor sale online nu au găsit niciun indiciu că s-a documentat cum să producă bomba acasă, au spus oficialii citaţi de CNN.

Pușca model AR folosită de Crooks pentru a trage asupra lui Trump a fost cumpărată legal de tatăl său, Matthew Crooks. Acesta avea peste 20 de arme de foc înregistrate şi pe care le ţinea în casa familiei, conform poliției  din Pennsylvania. Toate armele au fost cumpărate legal.

Era membrul unui club de posesori de arme unde exersa tragerea

Cei doi erau membrii unui club de posesori de arme, aflat la aproximativ 25 de minute de casă de mers cu mașina. Le plăcea să meargă împreună să tragă acolo. Rob Bootay, un avocat al clubului, a confirmat că tânărul era şi el membru.

Clubul Clairton Sportsmen’s Club, care are aproximativ 2.000 de membri, dispune de un poligon de tragere cu pușca care are aproximativ 180 de metri lungime, potrivit unei analize CNN. Este mai mare decât distanța de la acoperişul pe care se afla Crooks și scena pe care se afla Trump când a deschis focul. Poligonul este ascuns în dealurile împădurite aflate la sud de Pittsburgh.

Crooks a cumpărat cele 50 de cartușe în dimineața atacului de la un magazin local de arme Allegheny Arms and Gun Works din orașul său natal, Bethel Park, a declarat un înalt oficial din poliție pentru CNN. Bruce Piendl, proprietarul magazinului, a declarat că "suntem recunoscători că președintele Trump nu a fost asasinat iar rugăciunile noastre se îndreaptă către toate victimele acestui incident oribil".

Un purtător de cuvânt al Home Depot, de unde Crooks a cumpărat scara, a declarat "condamnăm violența împotriva fostului președinte Trump iar gândurile noastre se îndreaptă către toate celelalte victime și către familiile lor".

Sâmbătă seara, înainte ca oficialii să confirme public rolul fiului său în atac, Matthew Crooks a spus pentru CNN că încearcă să-și dea seama "ce naiba se întâmplă", dar că așteaptă să vorbească cu forțele de ordine înainte de a vorbi despre fiul său. 

Anchetatorii FBI au reușit să acceseze telefonul mobil al lui Crooks, a anunțat agenția luni după-amiază. Deși sperau că îi va ajuta să înțeleagă ce l-a determinat pe tânăr să încercece să-l asasineze pe Trump, tot nu au reuşit să afle motivul atacului. 

Părinții săi au cooperat cu forțele de ordine după atac şi le-au spus anchetatorilor că părea să nu aibă nici prieteni, nici vreo înclinație politică. Dar, potrivit forţelor de ordine, părinţii nu păreau să fie la curent cu ce s-a întâmplat recent în viața lui. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri externe » Cum s-a pregătit Thomas Matthew Crooks să-l asasineze pe Donald Trump. Filmul celor 48 de ore înaintea atacului