Ucraina acuză Rusia că eliberează în Marea Neagră mine din stocurile ucrainene din Crimeea. Moscova zice că s-au desprins singure
Minele navale care plutesc în derivă în Marea Neagră sunt eliberate de Rusia, a acuzat miercuri într-o declaraţie Ministerul ucrainean de Externe, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.
•Război Rusia - Ucraina, ziua 35 LIVE TEXT
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
''S-a stabilit că acestea sunt mine navale, care, la începutul anului 2022, nu figurau în registrele Forţelor Navale ale Forţelor Armate Ucrainene'', se arată în această declaraţie. Minele care plutesc acum în Marea Neagră au fost confiscate de ruşi la Sevastopol în timpul anexării Crimeii în anul 2014 şi acum sunt eliberate în mare pentru a păta reputaţia Ucrainei, mai susţine MAE de la Kiev.
Rusia susţine că minele s-ar fi desprins din sistemul de apărare al porturilor ucrainene
''Responsabilitatea pentru folosirea minelor navale care plutesc în derivă, precum şi consecinţele lor imprevizibile, revine exclusiv Federaţiei Rusie şi forţelor sale navale'', se mai arată în declaraţie. Rusia a avertizat săptămâna trecută că unele dintre minele amplasate de armata ucraineană în apropierea porturilor ucrainene s-au rupt de cablurile de ancorare şi plutesc în derivă în partea de vest a Mării Negre, fiind un pericol pentru navigaţie.
România a distrus luni o mină observată la circa 70 de kilometri travers de Capul Midia, alte două mine fiind dezamorsate de Turcia sâmbătă şi luni.
- Cum au distrus Forţele Navale Române mina care plutea în zona Midia. Comandantul puitorului: "Avea o...
- O mină a apărut în apele româneşti ale Mării Negre, la 70 de kilometri de Capu Midia. A fost detonată de la...
- ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum au distrus Forțele Navale Române mina care plutea în zona Midia
Luni, o mină marină a ajuns în zona Midia. A fost văzută de un pescador care a anunţat imediat Forţele Navale. Scafandrii militari au detonat-o şi au înlăturat pentru moment pericolul însă alte sute de dispozitive explozive plutesc în continuare în Marea Neagră şi pot oricând provoca o tragedie.
Măsuri pentru asigurarea securității navigației, în zona maritimă de responsabilitate a Forțelor Navale Române
MApN a anunțat că: ”Direcția Hidrografică Maritimă a emis marți, 29 martie, un aviz pentru navigatori, prin care recomandă tuturor navelor care navighează către și dinspre porturile românești de la Marea Neagră (Mangalia, Constanța, Midia, Sulina) să urmeze anumite rute de navigație, cu o lățime a pasei de 2 mile marine, pentru a reduce riscurile cauzate de posibila prezență a unor mine marine aflate în derivă.
Prin canalele oficiale specifice, navigatorilor le-au fost recomandate navigarea cu atenție și întărirea observației vizuale în zona de responsabilitate a României și le-a fost solicitat tuturor navelor să raporteze, imediat, autorităților maritime din țara noastră orice detectare a minelor.
În zona maritimă de responsabilitate, Forțele Navale Române au luat măsuri de cercetare sistematică, pentru întărirea supravegherii spațiului maritim (apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă) și pentru executarea unor intervenții rapide, cu structuri specializate, pentru asigurarea securității navigației.
Aceste măsuri au fost luate de Ministerul Apărării Naționale în urma consultărilor între Forțele Navale Române și reprezentanții autorităților naționale cu atribuții în asigurarea siguranței navigației și ai agenților economici care desfășoară activități în spațiul maritim al României, măsuri pentru reducerea impactului pericolului de mine și pentru executarea navigației în condiții de siguranță.”