Antena Meniu Search
x

Video ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum au distrus Forțele Navale Române mina care plutea în zona Midia

Alertă în această dimineaţă în apele româneşti. O mină marină, cel mai probabil desprinsă din sistemul de apărare al portului Odessa, a ajuns în zona Midia. A fost văzută de un pescador care a anunţat imediat Forţele Navale. Scafandrii militari au detonat-o şi au înlăturat pentru moment pericolul însă alte sute de dispozitive explozive plutesc în continuare în Marea Neagră şi pot oricând provoca o tragedie.  

de Redactia Observator

la 28.03.2022, 19:27

Vezi și

George Ciocan, pescar: Ne întorceam de la pescuit şi am văzut un obiect plutitor care asemănător cu mina. 

Pescadorul românesc Olimpus 1 era la mai puţin de 70 de km de ţărm, în zona portului Midia, când echipajul a văzut mina. Purtat de valuri şi curenţi, dispozitivul exploziv putea ajunge la mal sau, poate mai grav, o navă comercială putea să îl lovească. Imediat s-a dat alarma. S-a oprit traficul marin din zonă şi au fost emise atenţionări de pericol. 

10 minute mai târziu, Şeful Statului Major al Forţelor Navale a ordonat ca o navă specială, numită puitor, să meargă şi să neutralizeze mina. A urmat o misiune contra cronometru. Scafandri specializaţi în astfel de misiuni s-au apropiat de dispozitiv, au montat explozibil pe el şi au detonat mina de la distanţă. Trei ore a durat misiunea.

Corneliu Pavel, Forțele Navale Române: Misiunea a decurs în condiții de siguranță, nu e o misiune ușoară, este o misiune cu un grad ridicat de risc distrugerea unei mine marine și în general distrugerea dispozitivelor explozive submarine.

Mina de la ţărmul nostru ar fi doar una din cele peste 400 aflate acum în derivă

Toate ar fi ajuns să rătăcească în apele Mării Negre tocmai din Odessa. Armata ucraineană s-ar folosi de ele pentru a stopa armata rusă să debarce în zonă cu trupe şi vehicule armate. O altă ipoteză este că armata liderului de la Kremlin ar fi desprins ancorele acestor mine intenţionat, pentru a putea ajunge în portul ucrainean fără să piardă vreo navă de desant.

Toţi navigatorii au fost informaţi încă de săptămâna trecută să traverseze apele cu prudenţă maximă şi să semnaleze orice obiect suspect pe care îl zăresc în larg.

Adrian Mihălcioiu, Sindicatul Navigatorilor: O navă care vede o mină şi marea este lină, este ok, poţi s-o observi la câteva sute de metri. Dar dacă marea este agitată, practic aceste obiecte sunt de neidentificat, la o disanţă mică, până când este prea târziu să mai faci un ocol.

Minele sunt purtate pe distanţe mari cu uşurinţă când vremea e rea, iar curenţii le pot aduce inclusiv la ţărm. Pericolul să mai apară altele aproape de litoralul românesc este în continuare la nivel înalt. 

Răzvan Mateescu, Institutul de Cercetări Marine: Este foarte posibil să mai apară zilele în diferite locuri astfel de mine, ţinând cont de faptul că aceşti curenţi de suprafaţă sunt dirijaţi de vânt. 

Nu e singura mină descoperită în Marea Neagră

Curenţii au dus deja aceste bombe plutitoare extrem de periculoase în toată Marea Neagră, de-a lungul coastei României și Bulgariei până în zona Turciei. În urmă cu două zile, o mină identică a fost zărită în strâmtoarea Bosfor. În imagini se vede cum o ambarcaţiune turcă evită la limită o tragedie. Nava ajunge foarte aproape de dispozitiv, iar căpitanul reuşeşte în ultimul moment să se îndepărteze.

Autorităţile de acolo au trimis imediat echipe specializate care au neutralizat dispozitivul. Iar azi, tot în Turcia, aproape de graniţa bulgară, a fost găsită o a doua mină. Nici aceasta nu a provocat victime şi a fost detonată în siguranţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum au distrus Forțele Navale Române mina care plutea în zona Midia