Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Galerie foto Cum au distrus Forţele Navale Române mina care plutea în zona Midia. Comandantul puitorului: "Avea o încărcătură TNT în jur de 20 de kg"

Forţele Navale Române au distrus pentru prima oară o mină reală, după ce un asftel de dispozitiv a fost zărit în zona portului Midia, la mai puţin de 70 de kilometri de ţărm. Comandantul puitorului de mine a povestit cum a decurs operaţiunea, care a fost una cu grad ridicat de risc.

de Redactia Observator

la 29.03.2022 , 11:27

Pescadorul românesc Olimpus 1 era la mai puţin de 70 de km de ţărm, în zona portului Midia, când echipajul a văzut mina. Purtat de valuri şi curenţi, dispozitivul exploziv putea ajunge la mal sau, poate mai grav, o navă comercială putea să îl lovească. Imediat s-a dat alarma. S-a oprit traficul marin din zonă şi au fost emise atenţionări de pericol. 10 minute mai târziu, Şeful Statului Major al Forţelor Navale a ordonat ca o navă specială, numită puitor, să meargă şi să neutralizeze mina.

Comandantul Puitorului de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, cpt.cdor. Daniel Gheorma, a afirmat, luni seară, la revenirea din misiunea care a durat trei ore, că mina distrusă era de provenienţă ucraineană şi fusese revitalizată în anul 2020.

Aceasta este folosită în raioane cu adâncime până la 50 de metri şi are o încărcătură TNT de 20 de kilograme. El a precizat că a fost pentru prima oară când este distrusă o mină reală. “La ajungerea în raion, mina a fost identificată, clasificată ca fiind de provenienţă ucraineană, din stocul operativ al Forţelor Navale Ucrainene, revitalizată în anul 2020. Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme”, a afirmat Daniel Gheorma. 

Articolul continuă după reclamă

El a precizat că mine au mai fost raportate în zona de litoral a Turciei. “Sunt raportate mine în zona de litoral a Turciei, la o distanţă de şase mile marine. De asemenea, a fost raportată o mină în intrarea pe canalul Istanbul şi distrusă de Forţele Navale Turce. Există avertizări de pe navele care tranzitează această zonă să evite şi să întărească observarea vizuală”, a precizat comandantul Puitorului de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”. 

Pe acelaşi subiect

Cum a ajuns mina în apele teritoriale româneşti

El a explicat că misiunea a fost una cu grad ridicat de risc. 

“Misiunea a fost una cu grad de ridicat  de risc, având în vedere că este pentru prima oară când executăm o activitate de distrugere a unei mine reale. S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români”, a precizat Daniel Gheorma, care a menţionat că mina respectivă fusese desprinsă din baraj cu toate elementele de iniţiere active. 

De asemenea, şeful detaşamentului de scafandri EOD de la bordul navei, Cpt.cdor. Cătălin Gherghinescu, a afirmat că această mină a ajuns în apele teritoriale româneşti fie prin dragaj, fie pentru că a fost retezat cablul de ancorare. El a povestit cum a decurs operaţiunea. 

“Detaşamentul l-am împărţit în două echipe, o echipă de asigurare, care asigura interdicţia altor nave sau ambarcaţiuni în zonă, iar cu alţi patru militari ne-am deplasat la această mină, am recunoscut-o, am confecţionat încărcătura pe care o avem, am poziţionat-o pe corpul minei, ne-am deplasat la distanţă de siguranţă şi am iniţiat-o de la o distanţă de 750 de metri - un kilometru”,  a afirmat Cătălin Gherghinescu. 

Şeful detaşamentului de scafandri a explicat că orice muniţie lansată reprezintă un pericol pentru obiectivele din zonă şi că această mină putea fi iniţiată deoarece “cele trei elemente galvanice erau active şi acelea au o durată de viaţă nelimitată în timp”. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?
Observator » Evenimente » Cum au distrus Forţele Navale Române mina care plutea în zona Midia. Comandantul puitorului: "Avea o încărcătură TNT în jur de 20 de kg"