Antena LIVE

Ucraina cere sisteme Patriot de la România şi Polonia: "Apel către partenerii noştri să ia măsuri extraordinare şi îndrăzneţe"

Război în Ucraina. Ucraina a făcut un apel la un sprijin "îndrăzneţ" din partea aliaţilor săi în materie de apărare antiaeriană, inclusiv România şi Polonia. Potrivit Reuters, Ucraina caută în rândul aliaţilor  între 5 şi 7 sisteme Patriot. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba a spus săptămâna trecută că partenerii Ucrainei au la dispoziție peste 100 de sisteme Patriot, dar până acum nu au fost dispuși să furnizeze numărul minim cerut de Kiev. În weekend Germania a anunţat că va trimite Ucrainei încă un sistem antirachetă Patriot, al treilea trimis de Berlin în total. 

De la 15.04.2024, 18:57
Ucraina cere sisteme Patriot de la România şi Polonia: "Partenerii noştri să ia măsuri extraordinare şi îndrăzneţe" MApN

Ucraina a făcut din nou apel luni la aliaţii săi pe care i-a îndemnat să adopte "măsuri extraordinare şi îndrăzneţe" în ceea ce priveşte furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană pentru a o ajuta la contracararea valurilor de atacuri aeriene ruseşti care au vizat sistemul său energetic în ultimele săptămâni, relatează Reuters.

Atacurile Rusiei cu rachete şi drone ţintesc infrastructura de la jumătatea lunii martie, forţând Kievul să lanseze apeluri tot mai disperate pentru ajutor în materie de apărare antiaeriană.

"Avem nevoie urgentă de sisteme Patriot suplimentare şi alte sisteme moderne de apărare antiaeriană, arme şi muniţii", a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba în cadrul unei conferinţe pe tema securităţii la Marea Neagră, la care participă în format de videoconferinţă. "Profit de această ocazie pentru a-i îndemna încă o dată pe toţi partenerii noştri să ia măsuri extraordinare şi îndrăzneţe", a afirmat el.

"Apărarea aeriană ucraineană protejează în prezent nu numai cerul Ucrainei de teroarea aeriană rusă, ea apără de asemenea ţările vecine - Republica Moldova, România şi Polonia - de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele lansate de Rusia să pătrundă în spaţiul lor aerian", a adăugat Kuleba.

Pe acelaşi subiect

Ministrul a declarat duminica aceasta că negocierile sunt în curs de desfăşurare pentru livrarea câtorva sisteme Patriot pentru Ucraina, dar a denunţat ritmul lent al derulării acestora.

Ucraina duce negocieri cu partenerii săi pentru obţinerea a două baterii de rachete antiaeriene Patriot şi a unei baterii SAMP-T. În timpul negocierilor "cu uşile închise", diplomaţii iau în considerare diferite opţiuni, chiar şi închirierea de către Kiev a unor sisteme de apărare antiaeriană, a declarat anterior ministrul de externe ucrainean pentru televiziunea locală TSN. 

Germania a anunţat că va trimite Ucrainei încă un sistem antirachetă Patriot

După mai multe săptămâni de atacuri devastatoare asupra reţelei de electricitate ucrainene, Germania a anunţat în weekend că va trimite Ucrainei încă un sistem antirachetă Patriot. De asemenea, Berlinul se pregăteşte să transfere Ucrainei încă un sistem IRIS-T şi va trimite mai multe rachete pentru sistemele antiaeriene existente ale Kievului.

Câte sisteme Patriot are România 

România a plătit patru miliarde de dolari pentru patru sisteme de rachete Patriot. La începutul lunii noiembrie 2023, armata a testat unicul sistem Patriot operaţional. Testul sistemului Patriot nu a fost unul lipsit de probleme. Sistemul de lansare a pierdut legătura cu una dintre rachete, aşa că a lansat automat o altă rachetă. Probleme au fost şi la cea de-a treia lansare, amânată timp de o oră 

Sistemul Patriot poate detecta ţinte multiple (rachete, avioane sau drone militare) aflate la o distanţă de peste 300 de kilometri şi poate lansa proiectile la peste 15 kilometri o altitudine. Creierul sofisticatului ansamblu este radarul computerizat. În câteva secunde, sunt afişate pe ecranul radarului şi calculate viteza şi punctul către care se îndreaptă. În 2024, vom avea, în total, 7 sisteme de lansare Patriot cu 64 de rachete fiecare.

Mai multe state NATO, printre care România, Germania, Ţările de Jos şi Spania, au încheiat un acord pentru cumpărarea a până la 1.000 de rachete Patriot. La începutul lunii decembrie, MApN a anunţat că România cumpără 200 de rachete pentru sistemul Patriot, în valoare de peste un miliard de euro.

Vara trecută, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către Polonia a altor șase baterii Patriot, care includ 48 de lansatoare și peste 600 de rachete, în valoare de 15 miliarde de dolari.

Polonia a comandat pentru prima dată sisteme Patriot din SUA în 2018, iar primele unități au fost livrate în 2022. Germania a furnizat Poloniei, în ianuarie 2023, trei sisteme antiaeriene şi antibalistice de tip Patriot, de fabricaţie americană, în cadrul acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO. Sistemele Patriot furnizate de Germania urmau să fie retrase la sfârşitul lunii iunie, dar Polonia a cerut menţinerea acestora până la sfârşitul anului.

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina patriot
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Locul unic din România aflat în vârful unui munte pe care trebuie să-l...
Fanatik.ro
Publicat 21.05.2024
Locul din Europa unde o noapte de cazare costă doar 200 de lei. Arată ca Bali,...
Fanatik.ro
Publicat 21.05.2024
"Nicio fiară sălbatică nu este un așa mare dușman pentru un seamăn, precum...
spotmedia.ro
Publicat 20.05.2024
Filmul bătăii de la Parlament. Cum s-au încăierat deputații PNL Florin Roman...
Gandul
Publicat 21.05.2024
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai...
Adevărul
Publicat 21.05.2024
Motivul aproape ireal pentru care Oana Zăvoranu și-a concediat avocatul chiar...
A1
Publicat 21.05.2024
Horoscopul zilei de 22 mai 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se...
CaTine
Publicat 21.05.2024
Cât de mulți bani câștigă Andreea Bostănică într-o săptămână, pe...
spynews.ro
Publicat 21.05.2024
Răzvan Lucescu, așa cum nu l-ai mai văzut vreodată » A dansat pe ritmurile...
GSP
Publicat 20.05.2024
Artistul român căruia i s-a legat pensula de încheietura mâinii paralizate...
Click.ro
Publicat 20.05.2024
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Useit
Publicat 21.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Redacţia.ro
Publicat 21.05.2024
INVESTIGAȚIE. Ce au în comun Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan:...
libertatea.ro
Publicat 21.05.2024
Selena Gomez a uimit într-o rochie roșie la Festivalul de Film de la Cannes....
ZU
Publicat 21.05.2024
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Hello taste
Publicat 21.05.2024
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri...
Deparinti
Publicat 21.05.2024
Singurul oraș din România care a reintrodus tramvaiul, după Revoluție....
ziare.com
Publicat 21.05.2024
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se...
Happy
Publicat 21.05.2024
Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare?
Medicool
Publicat 21.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024