Ucraina foloseşte un software controversat de recunoaştere facială pentru a identifica cadavrele ruşilor. Peste 2 miliarde de poze în baza de date
Ucraina foloseşte un software de recunoaştere facială, de la Clearview, pentru a identifica cadavrele soldaţilor ruşi morţi şi pentru a informa familiile acestora, a declarat vicepremierul ucrainean Mikhailo Fedorov pentru Reuters.
De Redactia Observator la 24.03.2022, 11:34Mikhailo Fedorov, vicepremierul Ucrainei, care conduce şi Ministerul pentru transformare digitală, a declarat pentru Reuters că Ucraina a folosit software-ul Clearview AI pentru a găsi conturile de social media ale soldaţilor ruşi morţi. Apoi, autorităţile trimit mesaje rudelor pentru a face aranjamentele necesare pentru a lua cadavrul, a precizat el.
"Ca o politeţe faţă de mamele acelor soldaţi, răspândim aceste informaţii pe reţelele de socializare pentru a anunţa cel puţin familiile că şi-au pierdut fiii şi pentru a le permite apoi să vină să le ridice cadavrele", a declarat Fedorov într-un interviu, vorbind prin intermediul unui traducător.
Fedorov a refuzat să spună care este numărul persoanelor identificate prin recunoaştere facială, dar a spus că procentajul indivizilor recunoscuţi şi apoi revendicaţi de familii este unul ridicat. Reuters precizează că nu a reuşit să confirme această statistică din alte surse.
Contestatarii recunoaşterii faciale, printre care grupuri pentru drepturile civile, au condamnat adoptarea de către Ucraina a Clearview, spunând că există posibilitatea identificării greşite.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 29 LIVE TEXT. Incendiu puternic și explozii în Portul Berdyansk, care ar fi fost...
- Armata ucraineană susține că militarii ruși mai au mâncare și muniție pentru 3 zile
- Cel mai mare tabloid din Rusia a anunţat că 9.861 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina. Ştirea, ştearsă după...
Acuzaţii pentru modalitatea de colectare a datelor realizată de Clearview
Clearview se confruntă deja cu un proces la Curtea Federală din Chicago, intentat de consumatori în baza Legii privind confidențialitatea informațiilor biometrice din Illinois. Cazul ridică problema dacă imaginile adunate de pe internet reprezintă o violare a vieţii private.
Clearview spune că acţiunile lor sunt legale şi că identificarea facială ar trebui să fie doar un punct de pornire în eventualele investigaţii.
Fedorov spune că Ucraina nu foloseşte tehnologia şi în cazul propriilor trupe ucise în luptă şi nu a specificat de ce a ales această soluţie. Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina nu a oferit un punct de vedere.
Armata ucraineană a anunţat că aproximativ 15.000 de soldaţi ruşi au fost omorâţi de când a început războiul pe 24 februarie. Rusia spune în schimb că numărul este mult mai mic în ceea ce descrie ce o "operaţiune militară specială" de demilitarizare şi denazificare a Ucrainei.
Clearview, care şi-a oferit serviciile gratuit Ucrainei după invazia Rusiei, spune că motorul de căutare include peste 2 miliarde de imagini de pe VKontakte, o reţea socială foarte populară în Rusia. Contactaţi de Reuters, cei de la VKontakte au refuzat să comenteze.