Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 29 LIVE TEXT. Ucraina acuză Rusia că a luat ostatici 400.000 de civili ucraineni. OMS nu poate livra ajutor medical în Mariupol

Război Rusia - Ucraina, ziua 29. Astăzi se împlinește o lună de când ucrainenii luptă pentru propria viață, pentru propria lor libertate, în timp rușii continuă să le bombardeze oraşele, zone rezidențiale, școli și spitale. Capitala Kiev, dar și alte regiuni sunt în bătaia rachetelor și a tancurilor soldaților lui Vladimir Putin. De patru săptămâni, însă, armata ucraineană rezistă și ripostează. Între timp, președintele Volodimir Zelenski cere sprijin pentru aderarea țării sale la Uniunea Europeană. Noaptea trecută, a făcut un apel la oamenii din toată lumea să iasă în stradă pentru pace, iar astăzi, va ţine un discurs la summit-ul NATO de la Bruxelles, unde va fi prezent şi preşedintele american Joe Biden.

de Redactia Observator

la 25.03.2022, 07:22

  • Bombardamentele rusești asupra orașului-port Mariupol continuă fără încetare, aproximativ 100.000 de oameni fiind blocați în "condiții inumane"
  • Vicepremierul Ucrainei a declarat miercuri că s-a ajuns la un acord pentru a încerca evacuarea civililor prinși în orașele ucrainene prin nouă "coridoare umanitare", dar nu s-a ajuns la niciun acord privind un coridor sigur din inima Mariupolului 
  • Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat că patru noi grupuri de luptă vor fi trimise în Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România
  • Serghei Lavrov a avertizat miercuri că trimiterea unor forţe de menţinere a păcii în Ucraina poate conduce la o confruntare directă între NATO şi Rusia
  • Serviciul polonez de securitate internă și contraspionaj ABW a identificat 45 de diplomați pe care-i suspectează de spionaj și a cerut ministerului de Externe să-i expulzeze. Rusia a amenințat că se va răzbuna
  • Joe Biden participă joi la summitul NATO de la Bruxelles. Vineri, președintele american merge în Polonia, care a primit peste 2 milioane de refugiaţi din Ucraina
  • Peste 3,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina după invazia rusă. Este cea mai gravă criză a refugiaților din Europa de la al Doilea Război Mondial. 
  • Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2ZIUA 3ZIUA 4ZIUA 5ZIUA 6ZIUA 7ZIUA 8ZIUA 9ZIUA 10ZIUA 11ZIUA 12 ZIUA 13ZIUA 14 ZIUA 15 ZIUA 16ZIUA 17ZIUA 18ZIUA 19ZIUA 20ZIUA 21ZIUA 22 ZIUA 23ZIUA 24, ZIUA 25ZIUA 26 ZIUA 27 și ZIUA 28

Vezi cum s-au desfășurat evenimentele în ZIUA 30 de război

UPDATE 22:45. Ucraina acuză Rusia că a luat ostatici 400.000 de civili ucraineni

Ucraina a acuzat Moscova că a luat cu forța sute de mii de civili din orașele ucrainene distruse în Rusia, unde unii ar putea fi folosiți ca "ostatici" pentru a face presiuni asupra Kievului să se predea, relatează Associated Press, citată de The Guardian.

Pe acelaşi subiect

Liudmila Denisova, avocatul poporului din Ucraina, a spus că 402.000 de persoane, inclusiv 84.000 de copii, au fost luate împotriva voinței lor.

Kremlinul a dat cifre aproape identice, dar a spus că este vorba de oameni care au dorit să se evacueze în Rusia. Regiunile de est ale Ucrainei controlate de separatiști sunt predominant vorbitoare de limbă rusă, iar mulți oameni de acolo au avut legături strânse cu Moscova.

Colonelul rus Mihail Mizințev a declarat joi că cele aproximativ 400.000 de persoane evacuate în Rusia de la începutul acțiunii militare provin din regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, unde separatiștii proruși luptă pentru control de aproape opt ani.

Autoritățile ruse au spus că oferă cazare și că îi sprijină financiar pe cei evacuați.

Dar guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a spus că "oamenii sunt mutați cu forța pe teritoriul statului agresor". Denisova a spus că printre cei duși în Rusia de trupele ruse se numără o femeie de 92 de ani din Mariupol, care a fost forțată să meargă la Taganrog, în sudul Rusiei.

Oficialii ucraineni au spus că rușii iau pașapoartele oamenilor și îi mută în "lagăre de filtrare"  din estul Ucrainei, controlate de separatiști, înainte de a-i trimite în diferite zone îndepărtate, sărace din punct de vedere economic din Rusia.

UPDATE 21:55. OMS anunţă că nu poate livra ajutor medical în Mariupol

Organizația Mondială a Sănătății spune că încă nu reușește să livreze proviziile medicale necesare în Mariupol și Mykolaiv. 

Tarik Jasarevic, reprezentant OMS, a declarat pentru BBC că agenția de sănătate a ONU a creat un punct de trecere pentru a muta proviziile, dar nu a reușit să ajungă în cele două zone.

OMS spune că a verificat 64 de atacuri asupra centrelor de asistență medicală din Ucraina până pe 21 martie. Jasarevic a spus că aceste spitale, centre medicale și ambulanțe au fost lovite şi că astfel de atacuri au "un efect devastator asupra tuturor".

"Lucrătorii din domeniul sănătății nu se simt în siguranță când își fac treaba, pacienților le este frică să caute tratament, iar programele de imunizare, îngrijirea pentru boli cronice precum diabetul și cancerul și îngrijirea în maternității au fost toate afectate", a spus el.

UPDATE 21:35. Rusia acuză NATO că "îşi doreşte ca războiul să continue"

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi că deciziile occidentale de a înarma Ucraina înseamnă că NATO își dorește ca războiul să continue.

Totodată, "înarmarea Ucrainei de către Occident încurajează Kievul să folosească forța împotriva teritoriilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei și acum culeg o recoltă groaznică".

Rusia a declarat anterior că oamenii din enclavele separatiste se confruntă cu un adevărat "genocid"

UPDATE 21:10. Liderul opoziției din Belarus îi îndeamnă pe soldații țării sale să nu atace Ucraina

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a cerut joi forțelor țării sale să nu ia parte la invadarea Ucrainei de către Rusia dacă li se va cere acest lucru și a salutat voluntarii care luptă alături de ucraineni, informează AFP.

"Soldații noștri înțeleg că ucrainenii sunt frații și surorile noastre și nu vrem să luptăm împotriva lor", a spus Tihanovskaia în timpul unei întâlniri cu comunitatea belarusă la Varșovia. "Nu vrem să devenim dușmani", a adăugat ea.

UPDATE 21:00. NATO: Nu avem indicii cu privire la vreo intenţie a Federaţiei Ruse să atace teritoriul aliat

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că nu există indicii cu privire la vreo intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca teritoriul aliat şi a vorbit despre 'slăbirea' militară a Rusiei.

"Nu avem indicii - şi sunt informaţii serioase, provenind de la liderii noştri militari - cu privire la vreo intenţie a Federaţiei Ruse să atace teritoriul aliat, iar în termeni militari sunt atât de slăbiţi de această campanie nereuşită în Ucraina, încât nu ar avea nici măcar resursele necesare să poată să aibă o ameninţare credibilă la adresa noastră", a spus Geoană.

Totodată, a punctat că NATO este atentă la riscul de incidente.

"Există uneori şi o escaladare, care nu vine dintr-o intenţie explicită, ci vine dintr-o succesiune de accidente sau incidente care pot să conducă la escaladare", a detaliat oficialul NATO.

UPDATE 20:30. Preşedintele SUA despre deficitul alimentar: Va fi ceva real

"În ceea ce priveşte deficitele alimentare, da, am discutat despre deficitele alimentare şi va fi ceva real. Preţul plătit ca urmare a sancţiunilor nu este plătit doar de Rusia, este plătit şi de multe alte ţări, inclusiv ţările europene şi ţara noastră, şi pentru că Rusia şi Ucraina au fost coşul de pâine al Europei, ca să dăm doar exemplu grâului. Dar am avut o discuţie lungă în G7 despre SUA, care este al treilea producător mondial de grâu, dar şi cu Canada care este un producător major şi am discutat amândoi. (...) Am discutat şi despre cum putem să convingem ţările europene şi pe toată lumea să pună capăt restricţiilor privind trimiterea de alimente în afara graniţelor", a afirmat Joe Biden joi seară, la Bruxelles, la finalul sumit-ului G7.

Acesta precizează că se discută despre măsuri pentru atenuarea definitului alimentar dar şi despre investiţii semnificative din partea SUA pentru asistenţă umanitară, inclusiv hrană.

UPDATE 20:10. Ucraina ripostează în faţa Belarusului şi îi transmite să îşi reducă personalul diplomatic de la Kiev la cinci angajaţi

Ministerul de Externe al Ucrainei a anunţat, joi, că a transmis Belarusului să-şi reducă personalul diplomatic de la Kiev la cinci persoane, ca răspuns la expulzarea a 12 diplomaţi ucraineni din Belarus, miercuri, notează Reuters.

”Avertizăm autorităţile din Belarus că orice alt pas neprietenos faţă de Ucraina va primi un răspuns decisiv”, a informat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat, citat de Reuters.

Relaţiile dintre Ucraina şi Belarus s-au răcit în urma invaziei Rusiei în Ucraina, care şi-a desfăşurat trupele pe teritoriul belarus înainte de iniţierea atacului, pe 24 februarie.

UPDATE 19:50. Biden: "Am răspunde" dacă Putin ar folosi arme chimice

Președintele american Joe Biden a declarat joi că dacă Rusia ar folosi arme chimice în invadarea Ucrainei, Statele Unite ar răspunde.

"Am răspunde, am răspunde dacă el le folosește. Natura răspunsului ar depinde de natura utilizării", a spus Biden la o conferință de presă la Bruxelles.

Biden spune că speră că China nu va ajuta Rusia, pentru că crede că aceasta înțelege că viitorul său economic este mai legat de vest decât de Rusia.

"Nu am făcut amenințări, dar i-am spus clar - m-am asigurat că a înțeles consecințele ajutorării Rusiei", a spus Biden despre o conversație recentă cu liderul chinez Xi Jinping.

Preşedintele SUA, Joe Biden, anunţă că Statele Unite sunt pregătite să primească 100.000 de refugiaţi ucraineni, urmând a se concentra pe reîntregirea familiilor acestora. El precizează că SUA vor investi în proiecte pentru apărarea drepturilor omului în Ucraina şi în ţările vecine acesteia.

"Astăzi vă anunţ că Statele Unite sunt pregătite să aloce peste un miliard de dolari în asistenţă umanitară pentru a-i ajuta pe milioanele de ucraineni afectaţi de război. Mulţi dintre refugiaţii ucraineni vor dori să rămână în Europa aproape de casa lor, dar vom primi 100.000 de ucraineni în Statele Unite, concentrându-ne pe reunirea familiilor", anunţă Biden joi seară, la Bruxelles.  

El afirmă că SUA vor investi 320 de milioane de dolari în proiecte pentru apărarea drepturilor omului în Ucraina şi ţările vecine.

UPDATE 19:35. Adunarea Generală a ONU cere Rusiei să înceteze imediat războiul din Ucraina

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat miercuri o rezoluţie prin care cere Rusiei să înceteze imediat războiul din Ucraina.

Din cele 193 de ţări membre, 140 au votat în favoarea documentului, care nu are caracter obligatoriu, în timp ce 38 s-au abţinut, iar cinci au fost împotrivă.

Este a doua rezoluţie a Adunării Generale legată de invazia rusă în Ucraina, după cea din 2 martie, care a urmat blocării prin veto-ul Rusiei a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate.

Joi, Adunarea s-a pronunţat şi asupra unui text concurent prezentat de Africa de Sud, care nu menţiona Rusia, respingându-l cu 50 de voturi pentru, 67 împotrivă şi 36 de abţineri.

Rezoluţia adoptată a fost propusă de Ucraina şi "cere încetarea imediată a ostilităţilor Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi în special a tuturor atacurilor împotriva civililor şi a unor obiective civile".

Totodată, documentul "reiterează apelul secretarului general (Antonio Guterres - n. red.) ca Federaţia Rusă să oprească ofensiva militară, precum şi apelul la implementarea unui armistiţiu şi la revenirea pe calea dialogului şi a negocierilor".

UPDATE 19:30. Ce s-a decis în cele mai critice ore pentru securitatea Europei și a lumii

Sunt ore critice pentru viitorul Europei. NATO, G7, Uniunea Europeană s-au reunit la Bruxelles şi caută soluţii pentru a stinge războiul din Ucraina. Presedintele Statelor Unite a venit personal în Europa să dea un mesaj ferm. Aliaţii se tem că Vladimir Putin se simte încolţit şi ar pregăti un atac chimic sau biologic. Flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice va fi consolidat, iar în România vor fi trimise noi trupe. 

UPDATE 18:45. Liderii G7 îi cer Rusiei să nu folosească arme nucleare, chimice sau biologice

Liderii principalelor ţări industrializate din lume (G7), reuniţi la Bruxelles, au avertizat joi Rusia să nu utilizeze arme nucleare, chimice sau biologice în războiul său contra Ucrainei, indică declaraţia dată publicităţii la finalul reuniunii, transmite Reuters.

''Avertizăm cu privire la orice ameninţare cu utilizarea armelor nucleare, biologice sau chimice sau a materialului legat de acestea'', afirmă liderii din SUA, Regatul Unit, Germania, Franţa, Italia, Japonia şi Canada.

Toate ţările sunt pregătite pentru a primi refugiaţi din Ucraina, arată declaraţia liderilor G7.

UPDATE 18:20. Ucraina cere deconectarea Rusiei de la GPS: "Acest sistem să nu ajute rachetele şi bombele ruseşti să distrugă oraşele civile"

"Trebuie să privăm Rusia de capacitatea de a folosi GPS-ul în război. Acest lucru este foarte important. Pentru ca acest sistem să nu ajute rachetele şi bombele ruseşti să distrugă oraşele civile", a spus Zelenski într-un discurs la summitul G7 de joi.

UPDATE 18:00. Mariupol, orașul apocalipsei. Sunt cadavre la tot pasul, nimeni nu le mai îngroapă

Au apărut noi imagini apocaliptice din interiorul orașului Mariupol, transformat într-o ruină după bombardamentele Armatei Ruse. O înregistrare video arată cum civili încearcă să scape cu mașina din localitatea în care cadavrele stau pe străzi, iar clădirile au ars ca o torță ori s-au dezintegrat din cauza bombelor. În acest adevărat iad sunt captivi zeci de mii de civili, care trăiesc la limita subzistenței, în condiții aproape imposibil de imaginat. Între timp, Regimentul Azov din Garda Națională Ucrainei refuză să se predea și dă semne că va apăra orașul până în ultima clipă. Imagini de pot avea impact emoțional.

UPDATE 17:50. Cadoul lui Elon Musk pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul cu Rusia

SpaceX a livrat mii de kituri de internet pentru sateliţii Starlink, a declarat președintele companiei Gwynne Shotwell pentru CNBC. ''Sunt mândră că am reușit să furnizăm respectivele terminale. Cred că este extrem de util să ne asigurăm că oamenii încă comunică.''

UPDATE 17:40. SUA anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei

SUA vor anunţa, joi, noi sancţiuni care vizează aproximativ 300 de membri ai Dumei Ruse şi peste 40 de companii ruseşti din domeniul apărării, anunţă un oficial american.

UPDATE 17:25. Un cunoscut sportiv ucrainean, luptător MMA şi membru al controversatului Batalion Azov, ucis în Mariupol

Cunoscutul luptător ucrainean de arte marțiale mixte Yegor Birkun, membru al lotului naţionala Ucrainei, al fost ucis de soldaţii ruși în timp ce participa la apărarea oraşului Mariupol.

UPDATE 17:15. Povestea britanicului care a vrut să lupte împotriva rușilor, dar a plecat acasă de frică după 10 zile: ''Riscul a devenit prea mare''

Un britanic care a călătorit în Ucraina pentru a lupta împotriva rușilor s-a întors acasă după zece zile, după ce ''riscul a devenit prea mare și satisfacţia prea mică''. Ethan Dennis, în vârstă de 21 de ani, a declarat că a servit în Marina Regală și a decis să călătorească spre est la șase zile după ce forțele lui Vladimir Putin au început asaltul.

UPDATE 17:00. Şase civili ucişi şi 15 răniţi într-un bombardament rus la Harkov

Cel puţin şase civili au fost ucişi şi alţi 15 răniţi într-un bombardament rus la Harkov, în nord-estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional pe Telegram, relatează AFP.

"Potrivit datelor preliminare, şase civili au fost ucişi şi alţi 15 răniţi şi spitalizaţi", a postat Oleh Siniehubov.

Bombardamentul, efectuat cu "arme cu rază lungă", a atins un birou de poştă în apropierea căruia locuitorii primeau ajutor umanitar, a precizat el, denunţând o nouă "crimă a ocupanţilor ruşi".

UPDATE 16:55. NATO trimite în Ucraina ajutor în caz de atac nuclear, chimic sau biologic. Există riscul ca un atac chimic să provoace victime şi în NATO

NATO a decis să trimită noi ajutoare în Ucraina, inclusiv asistenţă în războiul cibernetic, dar şi împotriva armelor biologice, chimice sau nucleare cu care ameninţă Rusia. NATO a căzut de acord să întărească şi flancul de Est al Alianţei cu noi grupări de luptă în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia.

UPDATE 16:35. Zelenski, către NATO: ”Dați-ne 1% din armele voastre”. Ucraina a cerut avioane, tancuri și sisteme de apărare antiaeriană

Ucraina are nevoie de o ”asistenţă miliatră nelimitată”, deoarece Rusia ”îşi foloseşte întregul arsenal” în războiul din această ţară, a cerut joi, la summitul NATO preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 16:20. Boris Johnson cere liderilor lumii să ajute mai mult Ucraina: "Nu putem conta pe o retragere a Rusiei"

Boris Johnson le-a spus liderilor mondiali că trebuie să existe o creștere semnificativă a ajutorului letal pentru Ucraina din întreaga alianță, spunând că „avem mijloacele și ei au nevoie”, transmite The Guardian.

Într-o întâlnire privată a liderilor NATO, Johnson a spus că Occidentul nu poate conta pe o posibilă retragere a Rusiei - și a spus că istoria îi va judeca dacă nu ar face suficient pentru a ajuta.

O altă sursă a spus că Johnson le-a spus liderilor adunați că toți doresc ca Putin „să-și vină în fire și să-și pună tancurile pe invers”, dar a spus că nu se va întâmpla. „Va măcina mai departe... are doar viteze înainte.”

Johnson a spus că rezistența Ucrainei a „schimbat fundamental geopolitica Europei” și că a necesitat o reevaluare a sprijinului pe care îl oferă Occidentul.

„Oamenii vor întreba – am făcut suficient?” le-a spus el, spunând că liderii nu le pot „nega în momentul lor de agonie”.

UPDATE 16:15. Primele imagini cu Şoigu de la dispariţia de 12 zile. Cum a apărut omul de încredere al lui Putin într-o înregistrare video

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a apărut, joi, într-o scurtă înregistrare video, publicată de presa de stat rusă, după ce nu a mai fost văzut în public în ultimele zile, potrivit Reuters.

UPDATE 15:55. Kremlinul a desemnat "cel mai activ lider anti-rus": "Acest lucru va duce la o fundătură pentru politica externă"

Kremlinul a declarat joi că premierul britanic Boris Johnson este cel mai activ lider anti-rus, dar a precizat că abordarea Londrei va duce la o fundătură diplomatică, relatează Reuters.

UPDATE 15:45. Gest sfidător al ucrainenilor din Herson, în numele libertăţii. Drapelul ţării acoperă faţada primăriei din oraşul ocupat de ruşi

Războiul din Ucraina, pornit de Rusia cu o lună în urmă, nu pare să înfrângă însă spiritul ucrainenilor, care luptă din toate puterile să-i alunge pe soldaţii lui Putin din oraşele ocupate. În Herson, pe faţada primăriei a fost întins un drapel uriaş galben-albastru, potrivit unei fotografii distribuite de oficialul Roman Hryshchuk.

UPDATE 15:35. Marcel Ciolacu: "Au început demersurile ca Zelenski să se adreseze Parlamentului României"

La mai bine de o lună de la începutul războiului din Ucraina, Volodimir Zelenski ar putea adresa un mesaj parlamentarilor români, anunţă preşedintele Camerei Deputaţilor. Marcel Ciolacu precizează că "s-au început demersurile" în acest sens.

UPDATE 15:25. NATO cere Chinei să nu ajute Rusia şi să condamne războiul din Ucraina. Primele concluzii după summit-ul NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat după reuniunea de la Bruxelles că Alianţa va continua să impună sancţiuni fără precedent Rusiei şi că au fost aprobate patru noi grupuri de luptă inclusiv în România. Mandatul acestuia a fost de asemenea prelungit cu un an la conducerea NATO.

UPDATE 15:03. Americanii vor să primească până la 100.000 de ucraineni care fug de invazia rusă

Statele Unite intenționează să accepte până la 100.000 de ucraineni care fug de invazia rusă, potrvit unor surse citate de Reuters. Nu toți ucrainenii acceptați vor veni prin programul american pentru refugiați, a spus un oficial al administrației Joe Biden. 

Potrivit ONU, peste 3,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul declanșării războiului de către Vladimir Putin, în 24 februarie.

UPDATE 14:51. SUA pregătesc în secret cel mai negru scenariu

Statele Unite au format o echipă care să planifice răspunsurile americanilor dacă Rusia ar dezlănțui cele mai puternice arme ale sale, relatează The New York Times. Joe Biden le va prezenta joi liderilor NATO la Bruxelles planurile de răspuns în cazul în care Rusia folosește arme de distrugere în masă în Ucraina, sau dacă conflictul ajunge în Moldova sau Georgia. Detalii, AICI

UPDATE 14:45. Vladimir Putin va avansa spre București, Helsinki, Varşovia dacă va zdrobi Ucraina, avertizează premierul polonez

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat joi la Varşovia că Rusia a devenit un ''stat totalitar'' şi a făcut apel la înăsprirea sancţiunilor împotriva Moscovei în urma invaziei din Ucraina, precizând totodată că, "dacă va zdrobi Ucraina", preşedintele rus Vladimir Putin "va avansa spre Helsinki, Varşovia, Bucureşti, poate chiar Berlin", relatează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE 14:08. O gimnastă ucraineană de doar 11 ani, ucisă în Mariupol

Invazia rusă continuă să ucidă oameni nevinovați. O altă victimă a războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina este gimnasta Katerina Dyachenko, o copilă de doar 11 ani. Fata a murit în urma unui bombardament al rușilor în Mariupol. Un obuz a lovit casa în care locuia copila, clădirea s-a prăbușit, iar micuța a fost prinsă sub dărâmături.

Anunțul trist a fost făcut pe Instagram de Anastasia Mișchanenkova, antrenoarea Katerinei.

"Eleva mea a murit la Mariupol. Aruncați o privire la această fată talentată. Trebuia să cucerească arenele sportive și să ofere un zâmbet lumii, dar a murit sub dărâmături. Cu ce sunt copiii de vină? Cred că există un loc în Iad pentru toți cei implicați în aceste atrocități. Și cât mai curând posibil", a scris femeia pe Instagram, publicând și o fotografie cu micuța gimnastă.

UPDATE 13:59. Rusia a folosit bombe cu fosfor, acuză Volodimir Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia că a folosit bombe cu fosfor și cere sprijin militar.

„Din nou, oameni, copii vor muri”, a declarat Zelenski într-o videoconferinţă cu aliaţii NATO, potrivit BBC. El nu a furnizat nicio dovadă și nici nu a spus nici unde a avut loc atacul.

„Alianța poate încă preveni moartea ucrainenilor în urma atacurilor rusești”, a adăugat președintele ucrainean, care a făcut apel pentru sprijin militar.

„Suntem în condiții inegale de mai bine de o lună. Ucraina nu vrea să poarte război ani și ani de zile. Vrem pur și simplu să supraviețuim, să ne salvăm poporul", a mai spus Volodimir Zelenski.

UPDATE 13:10. Mii de locuitori din Mariupol ar fi deportați forțat în Rusia

Apar informații potrivit cărora mii de locuitori din districtul Levoberezhny din Mariupol sunt duși cu forța în Rusia, susține Consiliul municipal din Mariupol. Consiliul susține că 15.000 de locuitori din oraș au fost deportați ilegal până în prezent, în condițiile în care conflictul din Ucraina intră în cea de-a 29-a zi, scrie Sky News. Cei care au fost deportați au fost duși mai întâi într-o așa-numită tabără de filtrare înainte de a fi forțați să se urce în autobuze pentru a părăsi regiunea.

Mariupol, situat în sud-estul Ucrainei, s-a confruntat cu agresiunea rusă din 24 februarie, când forțele Kremlinului au invadat orașul. În cazul în care Mariupol ar cădea, acest lucru ar permite Moscovei să formeze un coridor terestru între regiunile estice Donețk și Luhansk și Crimeea, care se află deja sub control rusesc.

UPDATE 12:57. Londra impune noi sancţiuni Rusiei şi Belarusului din cauza războiului din Ucraina

Guvernul britanic a anunţat joi o nouă serie de sancţiuni vizând 59 de personalităţi şi întreprinderi ruse, dar şi şase belaruse, din cauza invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP. Londra vizează între altele gigantul rus al diamantelor Alrosa şi grupul privat rus de servicii militare Wagner. Între cei vizaţi se află, printre alţii, fondatorul Tinkoff Bank, Oleg Tinkov,influentul conducător al Băncii ruse Sberbank, Gherman Gref, dar şi Polina Kovaleva, fiica presupusei amante a ministrului rus de Externe Serghei Lavrov.

UPDATE 12:40. A început summit-ul extraordinar al NATO. Klaus Iohannis, întâlnire cu Joe Biden

Liderii NATO au început joi un summit extraordinar pentru a analiza modalităţile în care pot oferi mai mult sprijin Ucrainei pentru ca această ţară să se poată apăra de invazia Rusiei şi pentru a consolida flancul estic al Alianţei cu patru noi batalioane, în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria, transmite EFE. Şefii de stat şi de guvern din cele 30 de ţări aliate se întâlnesc la Bruxelles pentru a-şi arăta unitatea în faţa agresiunii ordonate de preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni la care va participa prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 11:54. Rusia susține că a preluat controlul asupra orașului ucrainean Izium. Ucraina neagă

Armata rusă susține că a preluat joi controlul asupra orașului ucrainean Izium, a anunțat agenţia de presă a statului, RIA-Novosti, citând Ministerul rus al Apărării.

Ucraina neagă informația. Lyudmyla Dolhonovska, un consilier al comandantului-șef al Ucrainei, a declarat pentru CNN că bătălia pentru Izium „continuă".

Izium se află pe drumul principal dintre Harkov și zonele separatiste susținute de Rusia din Luhansk și Donețk, în estul Ucrainei. Comunicaţiile din Izium au fost întrerupte de când au izbucnit luptele dintre forțele ruse și ucrainene, săptămâna trecută. Acum, au apărut primele imagini din oraș, care arată distrugeri pe scară largă, clădiri distruse de incendii, precum și cadavre lăsate pe străzi.

UPDATE 11:07. Cel puţin patru morţi - inclusiv doi copii - în apropiere de Lugansk, după un atac rusesc

Cel puţn patru persoane au fost ucise - inclusiv doi copii -, iar alte şase au fost rănite în atacuri ruse vizând localitatea Rubijne, în apropiere de Lugansk, în estul Ucrainei, anunţă joi guvernatorul regiunii, care a precizat că bilanţul ”s-ar putea dovedi cu mult mai mare”.

Serghii Gaidai acuză Rusia de faptul că foloseşte bombe cu fosfor, potrivit AFP, care precizează că nu a putut verifica imediat aceste acuzaţii.

UPDATE 11:05. Într-o lună de război, mai mult de jumătate dintre ucraineni și-au pierdut locurile de muncă

Dintre ucrainenii care aveau locuri de muncă, înainte de începerea războiului, 53% nu mai lucrează, în timp ce pentru 52% din ei situația economică s-a deteriorat semnificativ ca urmare a invaziei ruse declanșate de Vladimir Putin în 24 februarie. 

O spune un sondaj realizat în Ucraina, la nivel național, de grupul sociologic "Rating".

UPDATE 10:39. Klaus Iohannis: NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziţionat în România

Klaus Iohannis a anunţat că din informaţiile pe care le are de la secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, NATO a aprobat deja grupul de luptă care a fost solicitat de preşedintele României în discuţiile precedente.

Preşedintele român participă, joi, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles.

UPDATE 10:10. Jumătate dintre copiii ucraineni au fost strămutați de când a început invazia rusă

O lună de invazie rusească în Ucraina. Jumătate din copiii ucraineni au fost mutați, potrivit UNICEF. „Este o situație pe care nu am mai văzut-o până acum și este aproape imposibil de gestionat", spune purtătorul de cuvânt al UNICEF.

„Este halucinant. De la începutul războiului, în urmă cu o lună, unul din doi copii a trebuit să își părăsească locuințele. Este o situație pe care nu am mai văzut-o până acum și este aproape imposibil de gestionat. Dacă războiul nu se oprește, dacă atacurile nediscriminatorii nu încetează, vom vedea mai mulți copii smulși din casele lor​", a declarat pentru CNN James Elder.

UPDATE 9:45. Jens Stoltenberg: "Rusia nu poate câştiga niciodată un război nuclear''

NATO a avertizat cu privire la pericolul ca războiul pornit de Rusia contra Ucrainei să se transforme într-o confruntare nucleară între Moscova şi Occident, dar a dat asigurări că Alianţa este pregătită să-şi apere membrii contra oricărei ameninţări.

''Rusia ar trebui să oprească această periculoasă retorică nucleară iresponsabilă. Dar haideţi să nu existe niciun dubiu legat de disponibilitatea noastră de a proteja şi apăra aliaţii împotriva oricărei ameninţări, în orice moment'', a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, în ajunul unui summit extraordinar al NATO.

UPDATE 9:15. Anonymous a spart serverele Băncii Centrale a Rusiei. Mii de documente secrete vor fi făcute publice

Colectivul internațional de hacking Anonymous a anunţat joi că a spart Banca Centrală a Federației Ruse, ca parte a războiului cibernetic pe care l-a declarat Mosovei ca urmare a invaziei din Ucraina. 

Într-o postare pe Twitter, Anonymous a scris că va publica peste 35.000 de fișiere în următoarele 48 de ore, unele documente conţinând mai multe acorduri secrete. Anterior, gruparea a avertizat companiile occidentale care continuă să opereze în Rusia, cerându-le să se retragă sau riscă să se confrunte cu atacuri cibernetice în contextul invaziei Ucrainei.

UPDATE 8:35. Aproape 9.000 de ucraineni au intrat în România, în ultimele 24 de ore

Miercuri, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 54.217 de persoane, dintre care 8.910 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 4,1% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.855 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 5,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.692 cetăţeni ucraineni (scădere cu 17,9%). De la declanşarea crizei până miercuri, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 527.553 cetăţeni ucraineni.

„În prezent, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare, arterele de control fiind acoperite cu poliţişti de frontieră români până la capacitate maximă. Măsuri similare de întărirea controlului și supraveghere sporită au fost dispuse şi la frontiera terestră, fiind suplimentate echipajele care derulează misiuni în zonele de responsabilitate. Se acționează în sistem integrat cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date și informații, precum și de adoptare în comun a măsurilor necesare pentru gestionarea cazurilor apărute”, informează Poliția de Frontieră.

UPDATE 8:20. Portul Berdyansk, din regiunea Zaporojie, ar fi fost incendiat

Portul Berdyansk, din regiunea Zaporojie, sud-estul Ucrainei, ar fi fost incendiat. Canalul media Nexta a anunțat pe Twitter că, cel mai probabil, ocupanții ruși au aruncat în aer rezervoare de combustibil.

"Ni se spune că nave rusești au lovit portul Berdyansk. Așteptăm confirmarea oficială sau infirmarea", este mesajul transmis Nexta, însoțit și de un material video.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Potrivit Nexta, o navă rusească s-a scufundat, iar alte două sunt incendiate.

Totodată, un depozit cu muniție și combustibil a fost distrus.

UPDATE 7:57. Primarul din Cernihiv își strigă disperarea: "Morții nu mai au loc în cimitire"

Astăzi se împlineşte o lună de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Deși a suferit pierderi grele, armata lui Vladimir Putin continuă să facă prăpăd în orașele ucrainene. Vladislav Atroşenko, primarul din Cernihiv, spune că situația în oraș este cumplită.

"Cimitirul nu poate face faţă tuturor morţilor, aşa că ţinem oamenii în morgi şi frigidere mai mult decât în ​​mod normal. Îngropăm oameni în vechile cimitire care nu au mai fost folosite de ceva vreme", a spus Vladislav Atrosenko, potrivit CNN.

Primarul acuză un "carnaj complet".

UPDATE 7:14. Vitali Kliciko: Cel puţin 264 de civili au fost ucişi la Kiev de la începutul invaziei ruseşti

Cel puţin 264 de civili, printre care patru copii, au murit în capitala ucraineană de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, peste 300 de persoane au fost spitalizate din cauza rănilor şi peste 80 de clădiri au fost distruse, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, potrivit CNN.

"Ţinta agresorilor este capitala Ucrainei", a declarat Kliciko într-o înregistrare video postată miercuri pe canalul său de YouTube. 

Înainte de război, în Kiev locuiau aproximativ 3 milioane de oameni, dar populaţia s-a redus acum la aproximativ jumătate din cauza numărului de oameni care au fugit, a precizat Kliciko.  

"Avem nevoie de sprijin acum, în această perioadă foarte dificilă. Toată lumea este surprinsă de cât de dură este armata ucraineană, de cât de duri sunt soldaţii ucraineni (pentru că ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai puternice armate din lume: armata rusă", a mai spus primarul.  

UPDATE 6:50. Război Rusia - Ucraina. Președintele Zelenski face apel la întreaga omenire să iasă în stradă pentru pace

Noaptea trecută, după o lună de invazie rusă în Ucraina, preşedintele Volodimir Zelenski a făcut apel la întreaga lume să oprească războiul. Într-un mesaj video postat pe Facebook, liderul de la Kiev s-a adresat ruşilor şi le-a transmis: "Salvaţi-vă fiii de război". 

Zelenski a afirmat că Ucraina nu a ameninţat niciodată securitatea Rusiei, adăugând că propagandiştii ruşi ”mint despre război, care este plătit cu taxele” lor. 

"Facem totul pentru a pune capăt acestui război. Şi când vom reuşi, ceea ce se va întâmpla cu siguranţă, veţi fi siguri de cel puţin un lucru: copiii voştri nu vor mai fi trimişi să moară pe pământul nostru, pe teritoriul nostru”, a continuat Volodimir Zelenski.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Preşedintele ucrainean spune că planul iniţial al Rusiei ”a eşuat deja” în primele două zile ale invaziei, dar Rusia încă ”obţine forţă de muncă de pretutindeni”. 

"Echipament. Bombe aeriene, rachete. Caută mercenari în întreaga lume. Orice gunoaie capabile să tragă în civili. Trupele ruseşti ne distrug oraşele. Ucid civili fără discriminare. Violează femei. Răpesc copii. Trag în refugiaţi. Capturează convoaie umanitare. Sunt implicaţi în jafuri. Dau foc la muzee, aruncă în aer şcoli şi spitale. Ţinta pentru ei sunt universităţile, cartierele rezidenţiale ... Orice! Trupele ruseşti nu cunosc limitele răului. Cu toții trebuie să oprim Rusia. Lumea trebuie să oprească războiul. Mulțumesc tuturor celor care acționează în sprijinul Ucrainei. În sprijinul libertății. Dar războiul continuă. Actele de teroare împotriva oamenilor pașnici continuă. Deja o luna! Atât de mult! Îmi frânge inima, inimile tuturor ucrainenilor și ale fiecărui om liber de pe planetă. De aceea vă rog să fiți împotriva războiului!", a spus Zelenski. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 29 LIVE TEXT. Ucraina acuză Rusia că a luat ostatici 400.000 de civili ucraineni. OMS nu poate livra ajutor medical în Mariupol