Antena Meniu Search
x

Facebook renunţă la sistemul său de recunoaştere facială. Ce stă în spatele deciziei

Facebook a anunţat marţi că renunţă la sistemul său de recunoaştere facială, din cauză îngrijorărilor tot mai mari ale utilizatorilor şi autorităţilor de reglementare privind respectarea dreptului la viaţa privată, transmite Reuters, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 03.11.2021, 07:09

Facebook renunţă la sistemul său de recunoaştere facială. Ce stă în spatele deciziei
- Profimedia

Reţeaua de socializare, a cărei companie-mamă se numeşte acum Meta, a declarat că va şterge formatele individuale de recunoaştere facială pentru peste 1 miliard de oameni, ca urmare a acestei schimbări. Compania a spus într-o postare pe blog că mai mult de o treime dintre utilizatorii activi zilnici ai Facebook, sau peste 600 de milioane de conturi, au optat pentru utilizarea tehnologiei de recunoaştere a feţei.

Facebook nu va mai recunoaşte automat feţele oamenilor în fotografii sau videoclipuri, se spune în postare. Schimbarea va afecta şi tehnologia automată pentru textul alternativ destinat persoanelor neevăzătoare sau cu deficienţe de vedere. Serviciile Facebook care se bazează pe sistemele de recunoaştere a feţei vor fi eliminate în următoarele săptămâni.

”Există multe preocupări cu privire la locul tehnologiei de recunoaştere facială în societate, iar autorităţile de reglementare sunt încă în proces de a oferi un set clar de reguli care guvernează utilizarea acesteia”, a spus compania.

”În mijlocul acestei incertitudini continue, credem că limitarea utilizării recunoaşterii faciale la un set restrâns de cazuri de utilizare este adecvată.” Încetarea utilizării sistemului de recunoaştere a feţei face parte dintr-o ”înlăturare la nivel de companie a acestui tip de identificare largă”, se afirmă în postare.

Pe acelaşi subiect

În ce condiţii va mai fi folosită recunoaşterea facială

Meta, care şi-a prezentat foaia de parcurs săptămâna trecută pentru crearea unei lumi virtuale, a declarat că va lua în considerare în continuare tehnologia de recunoaştere facială pentru cazurile în care oamenii trebuie să îşi verifice identitatea sau pentru a preveni frauda şi uzurparea identităţii.

Pentru viitoarele utilizări ale tehnologiei de recunoaştere facială, Meta ”va continua să fie transparentă în privinţa utilizării intenţionate, despre modul în care oamenii pot avea control asupra acestor sisteme şi asupra datelor lor personale”.

Decizia de a închide sistemul de pe Facebook vine pe fondul unui val de ştiri din ultima lună, după ce Frances Haugen, o fostă angajată devenită denunţătoare, a publicat o mulţime de documente interne ale companiei către companiile de ştiri, parlamentari şi autorităţi de reglementare. Rapoartele arată că Facebook cunoaşte de multe dintre daunele provocate de aplicaţiile şi serviciile sale, dar fie nu remediază problemele, fie nu încearcă suficient de mult să le rezolve.

În 2012, Facebook a achiziţionat start-up-ul israelian Face.com pentru sub 100 de milioane de dolari, formând o echipă de dezvoltatori care s-au concentrat pe recunoaşterea facială pentru aplicaţiile mobile. Acordul a venit la doar câteva luni după ce Facebook a achiziţionat Instagram, cea mai mare investiţie a CEO-ului Mark Zuckerberg la acea vreme de a muta afacerea pe dispozitive mobile.

În iulie 2020, compania a fost de acord să plătească o sumă de 650 de milioane de dolari după ce a fost dată în judecată pentru colectarea şi stocarea de date biometrice fără a obţine mai întâi consimţământul utilizatorilor, ceea ce este interzis de Legea privind confidenţialitatea informaţiilor biometrice din Illinois.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
În Polonia, Legea îi obligă pe dezvoltatori să planteze arbori pentru fiecare aviz de construcţie. România ar trebui să preia acest model?
Observator » Tehnologie » Facebook renunţă la sistemul său de recunoaştere facială. Ce stă în spatele deciziei