POLITICO: Ucraina se îndreaptă spre înfrângere. Tinerii ucraineni fug de armată şi război
Război în Ucraina. Eșecul Occidentului în a trimite arme la Kiev îl ajută pe Vladimir Putin să câștige războiul pe care l-a declanşat în Ucraina, relatează POLITICO.
De Redactia Observator la 18.04.2024, 16:47Promisiunea Occidentului de a ajuta Ucraina "atâta timp cât este nevoie" a început să le pară ucrainenilor mai mult cuvinte goale. Pe front sunt unităţi care nu mai au obuze de artilerie de patru săptămâni. Dar mai rău decât lipsa de muniție este faptul că treptat ucrainenii rămân şi fără spiritul de luptă necesar pentru a câștiga, ceva mai periculos şi mai greu de furnizat decât obuzele, scrie Politico.
Moralul ucrainenilor este sumbru. Trupele sunt afectat de bombardamente nemiloase, de lipsa de arme și de pierderi pe câmpul de luptă. Mulțimile de tineri care făceau cozi, în orașele aflate la sute de km de front, pentru a se alătura armatei în primele luni de război au dispărut. Acum, bărbaţii eligibili de înrolare fug de armată și își petrec nopţile în cluburi. Mulți au părăsit de tot țara, potrivit sursei citate.
Zeci de interviuri din ultima lună cu lideri politici, ofițeri militari și cetățeni obișnuiți lasă impresia unei țări care alunecă spre dezastru. Chiar dacă președintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina încearcă să găsească o modalitate de a nu se retrage pe front, ofițerii militari spun în privat că vor pierde teritoriu în această vară. Singura întrebare este cât de rău va fi. Vladimir Putin nu a fost niciodată mai aproape de obiectivul său, consideră Politico.
Zelenski şi puternicul său şef de cabinet Andrei Iermak călătoresc pe front pentru a le spune oamenilor că "numele lor vor ajunge în cărțile de istorie." Dacă soarta războiului nu se va întoarce anul acesta în favoarea ucrainenilor, ţara, așa cum există în prezent, va aparţine trecutului.
- Analiză TIME: Ucraina nu poate câştiga războiul, teritoriile pierdute nu vor fi recuperate, iar cea mai bună...
- Ucraina a rămas şi fără arme, şi fără soldaţi iar linia frontului riscă să se prăbuşească la vară....
- ISW: Rusia cucereşte Ucraina dacă SUA nu acţionează urgent. Granițele NATO din România, Polonia, Ungaria și...
Pentru un război de o asemenea importanță, acțiunile liderilor occidentali pentru a ajuta Kievul să respingă invadatorii ruşi au fost cu mult sub discursul înflăcărat. Dezamăgirea i-a făcut pe ucraineni obosiți și nervoşi, de la soldații care sapă în tranșee până la miniștrii care conduc țara.
Întrebat dacă simte că Occidentul a lăsat Ucraina să lupte singură cu o mână legată la spate, ministrul de externe Dmitro Kuleba a răspuns "da". Zelenski a explicat miza și mai clar, declarând că Ucraina va pierde războiul dacă Congresul SUA nu va trimite ajutor. Pariul lui Putin că poate degrada rezistența ucrainenilor și sprijinul occidental pare că dă roade.
Fără bani şi arme occidentale, Ucraina nu va putea elibera teritoriile ocupate de forțele ruse iar asta îi va da frâu liber lui Putin să macine ţara în lunile şi anii următori. Chiar dacă Rusia nu va putea cuceri complet Ucraina, o victorie parțială va însemna că speranțele Kievului de a adera la UE și NATO vor fi blocate în uitare.
Consecințele unui astfel de rezultat sunt grave pentru întreaga lume. Putin va revendica victoria acasă și, încurajat de slăbiciunea Occidentului, își va extinde ambițiile imperiale. Lituania, Letonia și Estonia se tem că sunt următoarele pe lista lui Putin. China, un partener din ce în ce mai de încredere pentru Moscova, nu va avea motive pentru a-şi schimba poziția.
Marea țintă a lui Putin este al doilea oraș ca mărime al Ucrainei
În Ucraina cresc temerile că Rusia ar putea lansa în curând o ofensivă terestră în cel de-al doilea oraș ca mărime al ţării, Harkov. "Harkov a fost prima capitală a Ucrainei. Este o țintă mare", a spus Zelenski într-un interviu recent
Armata Ucrainei este pregătită pentru mai multe pierderi în următoarele luni. Comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a avertizat că situația de pe frontul de est s-a "deteriorat semnificativ în ultimele zile" şi la fel ca Zelenski, a adăugat că "încercăm să găsim o cale de a nu ne retrage".
Temerile legate de deteriorarea frontului sunt înrăutăţite de atacurile fără precedent asupra sistemului energetic al ţării. Liderii politici au recunoscut că moralul oamenilor a scăzut şi, deși toți au încercat să rămână optimişti, frustrarea față de Occident este vizibilă în fiecare conversație. "Daţi-ne naibii sisteme Patriot" a cerut exasperat Kuleba. Pe lângă livrările de arme întârziate, ucrainenii s-au trezit şi cu solicitarea să nu lovească rafinăriile ruseşti.
Kuleba a avertizat că Ucraina este prinsă într-un cerc vicios: armele de care are nevoie sunt blocate sau amânate iar apoi aliații occidentali se plâng că ucrainenii se retrag, ceea ce face mai puțin probabil să trimită ajutor în viitor. Starea de spirit la vârful armatei este chiar mai întunecată decât a lui Kuleba.
Mai mulți ofițeri superiori care au discutat cu POLITICO sub protecţia anonimatului au descris o imagine sumbră de pe linia de front care ar putea să se prăbușească la vară, când Rusia, superioară numeric și dispusă să accepte pierderi uriașe, își va lansa o ofensivă. Ei spun că determinarea şi moralul forțelor armate sunt subminate de o lipsă disperată de provizii.
Fostul comandant al armatei, Valeri Zalujnîi a sugerat în decembrie că Ucraina are nevoie de 500.000 de militari în plus. Dar Zelenski și parlamentul ucrainean au ezitat în a decide o mobilizare în masă, o măsură care nu ar avea sprijinul poporului. "Zelenski este încă președintele poporului. Pentru el, asta este foarte important, la fel şi că oamenii nu trebuie să facă ceva, doar pentru că li s-a ordonat" a explicat Iermak.
Or aici este problema. Occidentul nu a reușit să facă ceea ce este necesar și a subminat astfel voința Ucrainei de a face ceea ce trebuie. Țara se confruntă cu o criză existențială, Putin vrea literalmente să o şteargă de pe hartă. Şi totuși se pare că nu există suficient sprijin public pentru o mobilizare.
Tinerii ucraineni fug de armată şi război
O luptă existențială ca cea din Ucraina nu poate fi câștigată fără mobilizarea întregii națiuni. Și totuși, pe măsură ce conflictul continuă, ucrainenii care locuiesc la Kiev, în centrul și vestul țării, departe de linia frontului, par să fie gata în anumite privințe să accepte războiul care se desfășoară în est, atâta timp cât îţi pot vedea de viața lor normală. Prin urmare, evită înrolarea.
Tinerii eligibili pentru a fi trimişi pe front găsesc alte lucruri de făcut, aglomerând baruri hipster și cluburi techno. Așa cum Zalujnîi a simţit-o pe pielea lui, avertismentele raționale că lucrurile merg prost le pot face probleme comentatorilor și analiștilor. Dar suspendarea gândirii critice nu va duce la câștigarea acestui război.
Occidentul s-a bazat prea mult pe sancțiuni, crezând că vor îngenunchia Rusia. De asemenea, au existat iluzii că rușii se vor întoarce împotriva lui Putin din cauza pierderilor umane ridicate sau că Putin ar putea fi înlăturat de la Kremlin printr-o lovitură de stat. În schimb, economia Rusiei a rămas rezistentă, iar Putin și-a întărit controlul asupra puterii.
Poate fi adevărat că, înainte de a lansa invazia la scară largă, liderul rus ar fi fost indus în eroare de șefii agenţiilor de informaţii să creadă că un război scurt ar aduce o victorie rapidă. Dar Putin își permite să aștepte.
El se poate mulțumi şi cu un impas: menținerea Ucrainei blocată între victorie și înfrângere, exclusă atât din NATO, cât și din UE, ar echivala totuși cu o victorie. Dar ce ar însemna asta pentru rezistența ucraineană?
Explozia de fervoare patriotică de la începutul invaziei s-a evaporat. Se estimează că 650.000 de bărbați de vârstă militară au fugit din țară, majoritatea trecând clandestin peste graniță. În urmă cu doi ani, trenurile care plecau din Ucraina duceau aproape exclusiv femei, copii și bătrâni. Săptămâna aceasta, o treime dintre pasagerii unui tren care circula în afara ţării erau bărbați eligibili pentru luptă. Au reuşit cumva să obțină actele de scutire pentru a fi lăsaţi să plece.