Antena Meniu Search
x

ISW: Rusia cucereşte Ucraina dacă SUA nu acţionează urgent. Granițele NATO din România, Polonia, Ungaria și Slovacia vor fi ameninţate în premieră

Război în Ucraina. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington,  avertizează că din cauza întârzierii ajutorului SUA, rușii avansează semnificativ, iar o cădere a Ucrainei va pune sub amenințarea unui atac terestru rusesc granițele NATO din România, Polonia, Ungaria și Slovacia, pentru prima dată de la căderea URSS.

de Redactia Observator

la 17.04.2024, 13:34

ISW: Rusia cucereşte Ucraina dacă SUA nu acţionează urgent. Granițele NATO din România, Polonia, Ungaria și Slovacia vor fi ameninţate în premieră
ISW: Rusia cucereşte Ucraina dacă SUA nu acţionează urgent. Granițele NATO din România, Polonia, Ungaria și Slovacia vor fi ameninţate în premieră - ISW

Dezbaterea din SUA cu privire la acordarea de asistență militară suplimentară Ucrainei se bazează parțial pe presupunerea că războiul va rămâne blocat, indiferent de acțiunile SUA. Este o presupunere falsă, dacă SUA nu acţionează urgent, ruşii vor accelera progresul, au evaluat analiştii militari de la ISW. 

Din cauza întârzierilor ajutorului militar american, rușii ies din războiul pozițional și încep să facă manevre pe câmpul de luptă, susţin experţii. Ucraina nu mai poate păstra acum linia frontului fără ajutor din  SUA, în special apărare antiaeriană și artilerie, pe care doar Washingtonul le poate oferi rapid și în număr mare, insistă institutul american. 

Rușii avansează încet, dar constant pe mai multe sectoare ale frontului

Lipsa de apărare aeriană a expus trupele ucrainene din prima linie la atacurile avioanelor rusești care, pentru prima dată în acest război, lansează mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene. Mai mult, pentru că ucrainenii au rămas fără artilerie, rușii atacă în coloane de blindate fără a suferi pierderi de nesuportat pentru prima dată din 2022 încoace.

Pe acelaşi subiect

Rușii pun presiune și avansează încet, dar constant pe mai multe sectoare ale frontului. De la începutul acestui an, forțele ruse au ocupat peste 360 ​​de kilometri pătrați, o zonă de dimensiunea oraşului Detroit, consideră ISW. Dacă SUA nu iau acţiuni urgente, avansul ruşilor va accelera.

Politicienii americani trebuie să fie conştienţi de faptul că amânarea sau oprirea ajutorului militare destinat Ucrainei va determina ca trupele ruse să avanseze dramatic în a doua parte din 2024 și în 2025 și, în cele din urmă, va duce la victoria Rusiei, avertizează experţii. 

ISW: Dacă Ucraina cade, granițele NATO din România, Polonia, Ungaria și Slovacia, vor fi ameninţate

Dacă Rusia învinge în Ucraina, NATO se va confrunta cu provocări uriașe în apărarea membrilor săi de pe flancul nord-estic, mai arată analiza ISW. Ucrainenii nu vor ceda uşor cuceririi rusești iar victoria militară a ruşilor va fi urmată foarte probabil de o insurgență ucraineană masivă. Dar rușii pregătesc deja noi grupări de forţe pentru a face față unei astfel de situaţii și vor fi capabili să ameninţe NATO de pe teritoriul ucrainean chiar și în cazul unei insurgențe.

De asemenea, rușii vor atrage sute de mii sau chiar milioane de ucraineni în serviciul militar. Acest lucru împreună cu industria de apărare pe care ucrainenii o construiesc în prezent vor creşte semnificativ potențialul militar și economic al Rusiei.

În acest scenariu îngrozitor, NATO trebuie să ia în considerare o confruntare cu forțe mari convenționale rusești de-a lungul întregii granițe a alianţei, de la Marea Neagră până la zona Arctică, punând, pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice, granițele sudice ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac terestru rusesc.

Această amenințare ar atrage trupe suplimentare din SUA și statele NATO din vestul Europei către sudul și centrul Europei şi ar lăsa alianţa fără rezerve pentru a întări rapid statele baltice în cazul unei invazii ruseşti. Trupele NATO, fără experiență în războiul mecanizat modern, vor privi în ochi o armată rusă întărită în luptă şi ambiţionată de victoria în Ucraina, susţin experţii. 

Armata rusă ar putea pregăti planuri pentru un atac asupra Poloniei și/sau a statelor baltice fără a se preocupa de zonele din spate. Nu este o exagerare cât de mult poate schimba o victorie sau a înfrângere  a Ucrainei perspectivele unui viitor atac rusesc împotriva flancului de nord-estic al NATO, concluzionează ISW.

Scenariu în care ruşii invadează statele baltice după o victorie în Ucraina

Experţii ISW au descris un scenariu în care ruşii invadează statele baltice după o victorie în Ucraina. Potrivit acestui scenariu, ruşii ar urma să taie Coridorului Suwalki care se întinde între nord-vestul Belarusului și exclava rusă Kaliningrad pentru a împiedica NATO să întărească sau să aprovizioneze statele baltice, atacate de unitățile de blindate ruseşti și forţele aeriene.

Rușii vor încerca o invazie rapidă cu unități din districtele militare Leningrad și Moscova, recent reînființate de Putin, ca să nu dea timp alianţei să aducă întăriri mari din SUA, Franța, Germania și Marea Britanie către Coridorul Suwalki şi statele baltice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri externe » ISW: Rusia cucereşte Ucraina dacă SUA nu acţionează urgent. Granițele NATO din România, Polonia, Ungaria și Slovacia vor fi ameninţate în premieră