Antena Meniu Search
x

SUA cer Ucrainei să nu mai atace rafinăriile din Rusia de teama scumpirii petrolului şi a unei răzbunări a Moscovei. Reacţia Kievului

Război în Ucraina. SUA au cerut Ucrainei să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice din Rusia, avertizând că loviturile cu drone asupra rafinăriilor riscă să crească prețul petrolului la nivel mondial și să provoace represalii, dezvăluie Financial Times. În replică Kremlinsul a pus că ar prefera ca SUA să ceară Kievului să oprească loviturile asupra clădirilor rezidenţiale, nu rafinăriilor, referindu-se la atacurile asupra regiunii Belgorod de la graniţă. Rafinăriile de petrol ruse sunt ţinte legitime, a răspuns şi Ucraina. 

de Redactia Observator

la 22.03.2024, 15:23

SUA cer Ucrainei să nu mai atace rafinăriile din Rusia de teamă scumpirii petrolului şi că Moscova se va răzbuna. Reacţia Kievului
SUA cer Ucrainei să nu mai atace rafinăriile din Rusia de teamă scumpirii petrolului şi că Moscova se va răzbuna. Reacţia Kievului - Profimedia

Statele Unite au îndemnat Ucraina să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice ruse, avertizând că atacurile cu drone riscă să provoace represalii şi creşterea preţului petrolului la nivel global, a dezvăluit vineri Financial Times, citând persoane familiarizate cu acest subiect, potrivit Reuters.

Nu este clar dacă SUA chiar se tem de creşterea preţurilor la petrol sau încearcă să transmită indirect Moscovei că se dezice de aceste atacuri pentru a evita represalii asupra infrastructurii occidentale. "Nu încurajăm și nu ajutăm la atacuri în interiorul Rusiei" a transmis un oficial din cadrul Consiliului Naţional de Securitate.

Aceste atacuri au determinat creşterea preţului la petrol, care s-a majorat cu aproape 4% din 12 martie când Ucraina a început să atace infrastructura energetică a Rusiei. O nouă creştere a preţurilor la benzină în SUA ar afecta cota de popularitate a preşedintelui Joe Biden pe fondul campaniei electorale şi i-ar submina şansele de realegere, comentează agenţia de presă citată.

FT subliniază mai ales că SUA au alertat în mai multe rânduri reprezentanţi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării şi că solicitările au fost ignorate, ceea ce a provocat "dezamăgire" la Casa Albă. În plus, SUA se tem de un posibil răspuns din partea Moscovei ce ar putea afecta obiective importante de infrastructură pentru Occident, precum oleoductul kazah KTK.

Pe acelaşi subiect

Ucraina: Rafinăriile de petrol ruse sunt ţinte legitime

"Înţelegem apelurile partenerilor americani, dar în acelaşi timp noi luptăm cu capabilităţile, resursele şi practicile pe care le avem", a declarat Olga Stefanişîna, viceprim-ministru, la Forumul pentru Securitate de la Kiev. Ea a spus că facilităţile energetice sunt ţinte legitime din punct de vedere militar.

Atât Rusia, cât şi Ucraina s-au folosit de drone pentru a lovi infrastructuri critice, instalaţii militare şi concentrări de trupe în războiul lor de peste doi ani, Kievul lovind rafinării şi instalaţii energetice ruseşti în ultimele luni. Potrivit publicaţiei militare ucrainene Defence Express, Ucraina a atacat cu drone până la 13 rafinării ruse în diferite regiuni ale Federaţiei Ruse până în prezent în acest an. Cele mai multe dintre aceste atacuri au avut loc în ultimele săptămâni.

Ce pierderi ar fi suferit Rusia de pe urma atacurilor la rafinării

Conform estimărilor specialiştilor din industrie, pierderile Rusiei în urma recentelor atacuri se ridică la aproximativ 600.000 de barili pe zi, ceea ce ar putea însemna o scădere a veniturilor din exportul de petrol al Moscovei, esenţiale pentru finanţarea maşinii sale de război, scria joi EFE într-o analiză pe această temă.

Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean (GUR) este una dintre agenţiile care se află în spatele acestor atacuri. Purtătorul său de cuvânt, Andrii Iusov, a declarat că au fost lovite atât infrastructuri de prelucrare, cât şi cele de stocare, el spunând că aceste atacuri vor continua pentru a reduce exporturile de ţiţei rusesc şi a limita aprovizionarea cu combustibil a trupelor Kremlinului pe frontul din Ucraina.

Rusia: Am prefera ca SUA să ceară Kievului să oprească loviturile asupra clădirilor rezidenţiale, nu rafinăriilor

Ca represalii, Rusia a lansat noaptea trecută cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice ucrainene din ultimul timp, lăsând peste 1 milion de ucraineni fără curent electric, conform responsabililor de la Kiev. 

Întrebat despre această informaţie apărută în FT, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat: "Am prefera ca Statele Unite să solicite regimului de la Kiev să-şi abandoneze esenţa şi, în primul rând, să înceteze activităţile teroriste, mai ales împotriva ţintelor civile şi a clădirilor rezidenţiale".

Comentariile sale par a fi o referire la bombardamentele ucrainene asupra regiunii de graniţă Belgorod a Rusiei, unde oficialii afirmă că cel puţin 26 de persoane au fost ucise din 15 februarie. La rândul lor, atacurile Rusiei în Ucraina au ucis mii de civili, notează Reuters.

Ucraina a bombardat iar Belgorod: Peste 10 morţi într-o săptămână

O persoană a fost ucisă şi mai multe rănite vineri dimineaţă într-o lovitură aeriană asupra regiunii ruse Belgorod de la graniţa cu Ucraina şi vizată de numeroase atacuri, a anunţat guvernatorul local, Viaceslav Gladkov. "O lovitură din nou. Din păcate, o persoană a murit", a scris Viaceslav Gladkov pe aplicaţia de mesagerie Telegram, precizând că victima este o femeie. "Sunt oameni răniţi", a spus el.

Potrivit primelor informaţii, lovitura a avariat trei unităţi medicale şi mai multe case, a adăugat Gladkov. La rândul său, Ministerul Apărării rus a indicat că a distrus vineri dimineaţă opt rachete deasupra regiunii Belgorod trase de sistemul de lansare de rachete Vampire şi provenind din Ucraina.

Regiunea Belgorod a fost vizată în ultima vreme de numeroase atacuri cu drone şi lovituri atribuite Ucrainei de către Rusia şi care au provocat peste 10 morţi într-o săptămână, potrivit autorităţilor locale. Kievul, confruntat cu ofensiva Rusiei de doi ani, a promis că va aduce luptele pe teritoriul rus ca represalii pentru numeroasele bombardamente asupra teritoriului său, notează AFP. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » SUA cer Ucrainei să nu mai atace rafinăriile din Rusia de teama scumpirii petrolului şi a unei răzbunări a Moscovei. Reacţia Kievului