Antena Meniu Search
x

Zelenski a promulgat legea controversată privind mobilizarea militară. Ce riscă bărbaţii care nu se înregistrează

Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea privind mobilizarea militară, un text legislativ extrem de controversat. Legea include o serie de modificări: cei care se sustrag de la mobilizarea militară nu mai pot conduce iar pentru obținerea unui nou pașaport este necesară dovada de înrolare militară. Una dintre cele mai controversate prevederi este că soldaţii care sunt pe front de la începutul războiului nu pot fi eliberaţi de la datorie. 

de Redactia Observator

la 16.04.2024, 18:29

Zelenski a promulgat legea controversată privind mobilizarea militară. Ce riscă bărbaţii care nu se înregistrează
Zelenski a promulgat legea controversată privind mobilizarea militară. Ce riscă bărbaţii care nu se înregistrează - Profimedia

Potrivit unei informaţii publicate pe website-ul Radei, parlamentul ucrainean, textul a fost înaintat marţi spre promulgare preşedintelui Zelenski, care l-a semnat. Confruntată cu o penurie de soldaţi voluntari, Ucraina a lucrat timp de câteva luni la acest text. În 11 aprilie, parlamentul de la Kiev a adoptat proiectul de lege, cu 283 de voturi favorabile. Opoziţia a votat  împotriva proiectului de lege. Legea va intra în vigoare la o lună după ce a fost semnată de președinte.

Pedepse mai dure pentru cei care fug de mobilizare

Textul, care înăspreşte sancţiunile pentru cei care se sustrag de la mobilizarea militară, a provocat un scandal ca urmare a eliminării în ultimul moment a unei clauze ce prevedea demobilizarea soldaţilor care au servit 36 de luni, o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani.

Autorităţile ucrainene au dat asigurări că problema demobilizării va fi reglementată de o lege separată, însă deocamdată nu a fost fixată o dată nici pentru pregătirea, nici pentru adoptarea sa. Armata ucraineană, slăbită de o contraofensivă ratată în timpul verii anului trecut şi de inconstanţa ajutorului occidental, încearcă să respingă atacurile ruse în mai multe zone ale frontului din estul şi sudul Ucrainei. În acest scop, ea are nevoie de efective şi muniţii.

Pe acelaşi subiect

Recent, Kievul a decis să coboare vârsta celor eligibili pentru mobilizare, de la 27 la 25 de ani. În paralel, sancţiunile împotriva celor care încearcă să scape de mobilizare vor fi mai dure. De asemenea, textul facilitează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital special.

Odată cu intrarea în vigoare a legii, va fi posibilă retragerea permisului de conducere oricărei persoane care nu se înregistrează la Centrele Teritoriale de Recrutare, cu excepția cazului în care vehiculul este  esențial ca sursă de venit.

Ce prevede legea mobilizării din Ucraina

Ucrainenii care locuiesc în străinătate nu vor putea să-și reînnoiască pașaportul sau să primească servicii consulare dacă nu au documente de înregistrare militară. Aceast lucru îi obligă practic să se înscrie în sistemul digital special. Cei care se sustrag de la mobilizarea militară se pot trezi cu permisele de conducere suspendate.

Cetăţenii care încalcă regulile de înregistrare militară în timpul legii marţiale pot primi o amendă între 400 şi 600 de dolari, iar întreprinderile sau oficialii guvernamentali între 900 şi 1.500 de dolari. 

Legea stabilește că toți bărbații cu vârsta între 18-60 de ani sunt obligați să își actualizeze statutul fie la birourile de înrolare militare, fie online. Legea desființează conscripţia și introduce pregătirea militară de bază, de cinci luni pe timp de pace și trei luni pe timp de război pentru a evita cazurile în care bărbați nepregătiți sunt trimiși pe front drept carne de tun.

De asemenea, prevede recrutarea militară voluntară, astfel încât ucrainenii care doresc să se alăture Forțelor Armate ale Ucrainei vor avea posibilitatea de a alege unitatea în care vor servi, ceea ce va permite soldaților cu abilități speciale, precum IT, să fie folosiţi mai bine.

Legea extinde recrutarea în rândul persoanelor considerate anterior inapte din punct de vedere fizic pentru serviciu, deoarece impune celor din anumite categorii de handicap să se supună unui al doilea examen medical. Sunt vizaţi bărbaţii care au cumpărat scutiri medicale false.

În ciuda acestor măsuri, unii critici se întreabă dacă noua lege va fi suficientă pentru a îmbunătăți sistemul de mobilizare. "Legea adoptată introduce mai multă transparență și încearcă să se asigure că le va fi mai greu oamenilor să se sustragă atât de la înregistrarea la Centrele Teritoriale de Recrutare, cât și de la serviciul militar, dar este considerată de mulți că nu este suficient de strictă. Deci, nu este cert că va rezolva problema existentă", a comentat pentru revista TIMEJulia Kazdobina, șefa Fundației Ucrainene pentru Studii de Securitate.

Vor exista şi recompense. Soldații care distrug sau confiscă armele sau echipamentele inamice vor primi recompense precum concediu suplimentar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Zelenski a promulgat legea controversată privind mobilizarea militară. Ce riscă bărbaţii care nu se înregistrează