Antena LIVE

Ucrainenii lovesc tot mai mult în Rusia şi în teritoriile controlate. Ce este obligată să facă armata lui Putin după ce "poarta spre Crimeea" a fost avariată

Război în Ucraina. Forţele Kievului au lovit cu rachete Storm Shadow două poduri rutiere cheie care leagă peninsula Crimeea, ocupată de ruşi, de regiunea Herson, şi ea parţial ocupată. Ruşii sunt obligaţi să redirecționeze traficul rutier de la rute mai scurte în est către rute mai lungi în vest, potrivit experţilor occidentali. Atacurile au fost lansate după ce armata rusă a încercat să distrugă duminică baze aeriene din vestul Ucrainei, unde s-ar fi aflat avioane de luptă, capabile să lanseze rachete Storm Shadow.

De la 07.08.2023, 11:54
Galerie (4)
Podurile Ciongar și Ghenicesk, care leagă Crimeea de Herson, au fost avariate TASS

Atacurile ucrainene asupra a două poduri cheie care leagă peninsula ocupată Crimeea de regiunea Herson,şi ea ocupată de Rusia vor perturba semnificativ logistică pentru armata rusă, a evaluat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză a situaţiei de pe front. 

Ucraina a lansat duminică lovituri cu rachete de precizie asupra podurilor rutiere Ciongar și Ghenicesk. Presa rusă a publicat imagini care arată daune mai "semnificative" la podul Ghenicesk, unde o secțiune s-ar fi prăbușit parțial, indică ISW.

Potrivit imaginilor publicate de ruşi, Podul Ciongar a suferit "daune minore", mai evaluează ISW. Kievul a transmis clar că va încerca să izoleze Crimeea de teritoriile capturate de ruşi în sudul şi estul Ucrainei. 

"Astfel de lovituri vor continua: Forțele Armate ale Ucrainei încearcă astfel să perturbe aprovizionarea Forțelor Armate Ruse pe frontul de sud", a evaluat un proeminent blogger militar rus, Rybar. 

Pe acelaşi subiect

Nu este clar cât de repede vor reuși oficialii ruși să repare podul rutier Ciongar și la fel nu este clar dacă oficialii ruși au reuşit să repare podul feroviar Ciongar pe care forțele ucrainene l-au lovit într-un atac separat pe 29 iulie. Avariile de la podul de peste strâmtoarea Ghenicesk le vor lua ruşilor un timp mai îndelungat pentru a fi reparate, susţine ISW.  

Ce sunt obligaţi ruşii să facă acum

Armata rusă este obligată să folosească alte rute, unele fiind mai aproape de pozițiile ucrainene din regiunea Herson și, în multe cazuri, în raza de acțiune a artileriei de pe malul de vest al Niprului. Forțele ruse au variante de a reduce riscul ca trasporturile de arme şi provizii să fie lovite de artilerie în această zonă, mergând prin sate, pe un traseu mai lent și mai puțin eficient, adică un sprijin logistic mai lent și mai complicat, potrivit ISW. "Forțele ucrainene par să își extindă eforturile de a viza ținte navale rusești implicate în logistica rusă în Marea Neagră" a mai menţionat ISW.

Liderul rus al Crimeei, Serghei Aksionov a declarat duminică că armata ucraineană a lansat mai multe rachete asupra podului Ciongar, peste golful Sivaş (sudul Ucrainei), dintre care una a afectat pavajul. "Inamicul a efectuat un atac cu rachete în imediata apropiere a podului Ciongar, în nordul Crimeei. O parte dintre rachete a fost doborâtă, dar una şi-a atins ţinta. Există pagube la pavajul podului rutier, reparaţiile au început deja. Nu există victime", a indicat el pe Telegram.

La rându său, guvernatorul în funcţie instalat de Rusia în regiunea Herson, Vladimir Saldo, a afirmat că în atac au fost utilizate rachete britanice Storm Shadow, care au provocat pagube atât podului, cât şi unei şcoli din localitatea Ciongar. Potrivit reprezentantului prorus, Ucraina a lansat 12 rachete, "dintre care 9 au fost doborâte de apărarea noastră antiaeriană".

De asemenea, el a indicat ca în timpul atacului a fost avariată conducta de gaze care alimentează oraşul Ghenicesk, astfel "peste 20.000 de locuitori ai oraşului au rămas fără gaze". Cu toate acestea, "transportul spre Crimeea este menţinut prin (podurile) Ceaplinka şi Armiansk. Îi rog pe şoferi să ţină cont de acest lucru atunci când îşi planifică rutele", a adăugat el. Acesta este al doilea atac asupra podului Ciongar, după cel din 22 iunie, având ca scop să împiedice transferul trupelor ruse din peninsula Crimeea spre estul Ucrainei.

Războiul se "mută în Rusia"

Loviturile ucrainene în interiorul Rusiei și a teritoriului controlat de Moscova în Ucraina au devenit din ce în ce mai comune iar Kievul a anunţat oficial că atacurile vor continua când președintele Volodimir Zelenski a transmis că războiul se "mută în Rusia".

Ucraina a promis sâmbătă că vor avea loc mai multe atacuri asupra navelor rusești în Marea Neagră și un alt pod cheie spre Crimeea - structura peste strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia de peninsulă şi pe care Kievul a vizat-o de mai multe ori. Orice explozie care are loc pe navele sau podurile ruseşti din regiune este "absolut un pas logic și eficient", a declarat în această săptămână șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, (SBU) Vasyl Maliuk. Dacă Rusia vrea ca astfel de explozii să se oprească, "au o singură opțiune să facă acest lucru – să părăsească apele teritoriale ale Ucrainei și pământul nostru".

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina crimeea poduri
Întrebarea zilei
Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul care poate trata depresia. Oamenii de știință au făcut o descoperire...
Fanatik.ro
Publicat 15.05.2024
Acestea sunt cele mai periculoase orașe din lume. Infractorii mișună pe străzi
Fanatik.ro
Publicat 14.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Momente emoţionante la tribunal: un bărbat înjunghiat de fiica vitregă a cerut...
Adevărul
Publicat 13.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 16 mai 2024. Gemenii au de dus o conversație importantă....
CaTine
Publicat 15.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest...
Click.ro
Publicat 13.05.2024
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea...
Useit
Publicat 15.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie....
Redacţia.ro
Publicat 14.05.2024
Vedeta care a organizat „petrecerea goală” de la Moscova, consiliată de...
libertatea.ro
Publicat 14.05.2024
Tot ce trebuie să știi despre Tyla, cântăreața care domină listele cu cele...
ZU
Publicat 14.05.2024
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Hello taste
Publicat 15.05.2024
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Deparinti
Publicat 14.05.2024
Român terorizat de vecinul interlop: "Să-ți fie frică să suni la...
ziare.com
Publicat 15.05.2024
De ce Thalía continuă să o sune pe mama sa, care a decedat în urmă cu 13 ani....
Happy
Publicat 14.05.2024
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Medicool
Publicat 14.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024