Podul din Crimeea, împrejmuit cu bariere marine pentru a nu fi atacat din nou. Cum arată dronele ucrainene care îi îngrozesc pe ruşi
Război în Ucraina. Podul din Crimeea a fost împrejmuit cu bariere marine, anti-drone, pentru a nu fi atacat din nou de ucraineni. Informaţia a fost făcută publică de canalul rusesc de Telegram Mash care a publicat şi imagini cu barierele.
Vladimir Putin a cerut în urmă cu două săptămâni întărirea măsurilor de securitate la podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, de Rusia. Podul strategic a fost avariat pentru a doua oară de la începutul războiului din Ucraina, în urma unui atac ucrainean cu drone, efectuat pe 17 iulie. Prima dată a fost avariat de explozia unui camion pe 8 octombrie 2022.
Podul din Crimeea, împrejmuit cu bariere marine, anti-drone
"Podul din Crimeea a fost împrejmuit cu bariere speciale anti-sabotaj în cazul în care Kievul ca încerca să comită un nou atac terorist. Conform informațiilor noastre, structurile vor proteja în viitor podul de atacuri pe toată lungimea sa. Astfel de bariere sunt concepute pentru a proteja împotriva dronelor de suprafață și subacvatice, pe care Ucraina le-a folosit din ce în ce mai mult în ultima perioadă.
Acestea sunt fie echipamente furnizate de NATO, fie jet-ski-uri transformate în drone kamikaze. Amintiți-vă că recent Zelenski a numit podul din Crimeea o țintă și a spus că ar trebui neutralizat. Pe 26 iulie, șeful SBU, Vasili Maliuk, a recunoscut public că Ucraina a comis atacul terorist la podul din Crimeea pe 8 octombrie 2022, deși Kievul a negat anterior acest fapt", relatează canalul rusesc de Telegram Mash.
- Zelenski: "Pregătim o listă de paşi pentru eliberarea Crimeei. Ocupanţii ar trebui să se întoarcă acasă atât...
- "Am atacat cu drone capitala orcilor şi Crimeea". Ucrainenii au lovit un depozit de muniţie şi o clădire turn din...
- Nou atac cu drone asupra unui depozit de muniţii din Crimeea: Kievul revendică lovitura. Ruşii evacuează masiv...
- Momentul în care un depozit de muniţie sare în aer în Crimeea: ore în şir de explozii masive. Ruşii acuză că...
"Dat fiind faptul că acesta este al doilea atac terorist asupra podului Crimeii, aştept propuneri concrete pentru îmbunătăţirea securităţii acestei importante şi strategice infrastructuri de transport", a declarat Putin pe 17 iulie în cadrul unei reuniuni a guvernului de la Moscova. "Ceea ce s-a petrecut este un nou act terorist al regimului de la Kiev", a spus Putin.
Atacul a provocat importante daune la secţiunea rutieră a podului, care serveşte de asemenea la transportul materialului militar pentru armata rusă care luptă în Ucraina. O sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a confirmat atunci presei occidentale că atacul a fost efectuat de serviciile speciale şi de forţele navale ucrainene cu ajutorul unor "drone marine".
Cum arată dronele cu care ucrainenii au atacat podul din Crimeea
O echipă CNN a primit acces exclusiv la o bază unde sunt testate dronele marine sau de suprafață, folosite în recentul atac. Aparatele filmate de CNN au puțin peste cinci metri lungime şi o formă îngustă asemănătoare cu o canoe. Aceste drone navale permit ucrainenilor să atace şi să-i spioneze pe ruşi în Marea Neagră şi în Peninsula Crimeea.Se dovedesc un instrument vital în contracararea rușilor, susţine CNN. O organizație ucraineană, numită United24, care are legături cu guvernul de la Kiev, a obținut bani de la companii și persoane din întreaga lume, pentru mai multe inițiative, inclusiv dezvoltarea acestor drone.
Cele mai recente versiuni ale dronei cântăresc până la 1.000 de kilograme şi pot avea o sarcină explozivă de până la 300 de kilograme, o autonomie de 800 de kilometri și o viteză maximă de 80 km/h. Surse ucrainene din Apărare au confirmat pentru CNN că dronele marine au fost implicate în cel puțin două atacuri recente: Podul Kerci pe 17 iulie 2023 și în portul Sevastopol din Crimeea în octombrie anul trecut.
"Aceste drone sunt concepute pentru a distruge nave și flota... sunt folosite cu succes și îi îngrozesc pe ruși" a declarat un operator de dronă pentru CNN.
Podul din Crimeea, inaugurat în 2018, trece peste strâmtoarea Kerci. El a devenit un simbol al anexării din 2014 şi este utilizat de armata rusă pentru a-şi aproviziona trupele cu material material în sudul Ucrainei. Rusia a afirmat întotdeauna că podul nu este ameninţat, în pofida luptelor din Ucraina, dar a ameninţat Kievul cu represalii dacă forţele ucrainene ar încerca să atace podul sau Crimeea.
Podul din beton, cu o lungime de 18 km şi care a costat 3,7 miliarde de dolari a fost construit la ordinul lui Vladimir Putin, constă în două secţiuni paralele, una rezervată circulaţiei rutiere, iar cealaltă traficului feroviar.
Crimeea serveşte drept bază pentru forţele ruse, în special pentru trimiterea de întăriri şi întreţinerea echipamentelor. Cele câteva poduri care leagă peninsula de sudul ocupat al Ucrainei sunt esenţiale pentru desfăşurarea de operaţiuni militare de către Moscova. Putin a pretins că podul nu a mai fost folosit de luni de zile pentru aprovizionarea forţelor ruse care luptă în Ucraina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰