UE investeşte zeci de miliarde de euro în AI pentru a prinde din urmă SUA şi China. O parte din bani vor ajunge şi în România
Franţa şi Uniunea Europeană anunţă investiţii de zeci miliarde de euro pentru dezvoltarea Inteligenţei Artificiale, în speranţa că vor ajunge din urmă Statele Unite şi China. O parte din fonduri vor ajunge şi la cele mai mari companii IT de la noi din ţară. Anunţul a fost făcut la Summit-ul pentru Inteligenţă Artificială de la Paris, care promite începutul unei ere de aur în inovaţii.
De Redactia Observator la 11.02.2025, 20:56Cu promisiunea că Inteligenţa Artificială ne va ajuta să ne vindecăm de unele boli şi ne va ajuta când suntem loviţi de catastrofe naturale, peste 1.000 de experţi, investitori şi companii multinaţionale s-au adunat la Grand Palais din Paris. "Acesta este un moment istoric. Când istoria se va uita în spate, o să vadă acest moment ca începutul unei ere de aur a inovaţiei", a declarat Sundar Pichai, Google CEO. În faţa a peste 100 de şefi de stat şi vicepreşedinţi, inclusiv din Statele Unite şi China, preşedintele Franţei a anunţat un pariu de miliarde de euro, ca să îi prindă din urmă pe giganţii din tehnologie de la Washington şi Beijing.
Investiţia UE e de 3 ori mai mică decât cea de 500 de miliarde de dolari promisă de SUA
"O investiţie de 109 miliarde de euro va avea loc, timp de timp ani, în Franţa. Pentru mine, acest summit nu anunţa doar investiţii în Franţa. Este un semnal de trezire pentru o strategie europeană", a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei. Preşedinta Comisiei Europene a anunţat fonduri suplimentare de peste 50 de miliarde de euro pentru companiile IT, iar printre ele le-a inclus şi pe cele din România. "Noi, românii, avem deja o strategie pentru Inteligenţa Artificială care este intraoperabilă cu toată cercetarea mondială în acest domeniu. Avem, de asemenea, hubul român de inteligenţă artificială finanţat cu peste 60 de milioane de euro din bani europeni", a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.
Investiţia anunţată de Uniunea Europeană este, însă, de trei ori mai mică decât cea de 500 de miliarde de dolari promisă de Statele Unite luna trecută. Vicepreşedintele american a criticat la summitul de la Paris reticenţa europenilor în privinţa inteligenţei artificiale. "Reglementarea excesivă a sectorului AI va omorî o industrie inovatoare chiar când începe să se dezvolte. Aş vrea să văd discuţii despre relaxarea reglementărilor în această conferinţă", a declarat JD Vance, vicepreşedintele SUA. Francezii nu sunt, însă, de acord. Se tem că inteligenţa artificială i-ar putea lăsa fără locuri de muncă sau că va ajunge să le controleze viaţa. Alte temeri sunt că, pe măsură ce tehnologiile avansează, instrumentele de clonare a vocii și de generare deepfake pot deveni un pericol pentru societate.