Începe Summitul pentru Inteligență Artificială de la Paris. Se va discuta viitorul tehnologiei care schimbă lumea
Parisul devine zilele acestea capitala mondială a Inteligenţei Artificiale. Astăzi începe Summitul pentru Acţiune privind Inteligenţa Artificială, un eveniment care adună cei mai importanţi jucători în acest domeniu. Timp de două zile, la Grand Palais, lideri politici importanţi, precum vicepreşedintele SUA J.D. Vance sau preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen vor dezbate viitorul tehnologiei care schimbă lumea. Summitul îşi propune să să plaseze Europa în prima ligă a inteligenţei artificiale, cât şi să îmbunătăţească sistemele de A.I. Emmanuel Macron a anunţat deja o investiţie de miliarde de euro în sectorul inteligenţei artificiale din Franţa.
Demis Hassabis, CEO-ul Google DeepMind și laureat al Premiului Nobel, a subliniat necesitatea reglementării inteligenței artificiale la nivel mondial, dar a avertizat că acest lucru este dificil de realizat în contextul actual, când tehnologia evoluează foarte rapid și nu este pe deplin înțeleasă.
Declarațiile vin înaintea Summitului AI Action care începe luni la Grand Palais din Paris, unde reprezentanți din aproape 100 de țări, inclusiv SUA și China, vor discuta despre adoptarea în siguranță a inteligenței artificiale. Summitul își propune să găsească un echilibru între reglementare și inovație, în condițiile în care companiile se plâng tot mai mult de birocrația excesivă, punctează Reuters.
DeepSeek a dat peste cap calculele marilor dezvoltatori de AI
Referindu-se la compania chineză DeepSeek, care a atras atenția luna trecută prin dezvoltarea unei tehnologii comparabile cu cea a giganților americani dar la costuri mai mici, Hassabis a temperat entuziasmul, spunând că nu este vorba de progrese științifice noi, ci doar de o "inginerie extrem de bună" care folosește tehnici deja cunoscute, multe dintre ele dezvoltate chiar la Google și DeepMind.
James Manyika, vicepreședinte senior al Google, a atras atenția că discuțiile globale despre inteligența artificială se concentrează prea mult pe riscuri și prea puțin pe oportunități, cum ar fi potențialul de a ajuta țările în curs de dezvoltare în domenii precum educația, schimbările climatice și sănătatea.
Organizatorii summitului lucrează la un document neobligatoriu privind principiile de gestionare a inteligenței artificiale, care ar urma să fie semnat de SUA, China și alte țări participante. Un accent important va fi pus pe găsirea unor modalități de a distribui beneficiile acestei tehnologii către țările în curs de dezvoltare, prin intermediul unor modele mai accesibile ca preț, dezvoltate de companii precum Mistral (Franța) și DeepSeek (China).
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰