Antena LIVE

Curs valutar

UE vrea să treacă economia pe picior de război. Măsurile propuse pentru dezvoltarea industriei de armament

Comisia Europeană a propus marţi modalități prin care UE să își dezvolte industria de armament, astfel încât să poată trece la "economia de război" relatează Reuters

De la 05.03.2024, 13:54
WhatsApp
UE vrea să treacă economia pe picior de război. Măsurile propuse pentru dezvoltarea industriei de armament Profimedia

Comisia Europeană a propus marți modalități prin care Uniunea Europeană să își dezvolte industria de armament, astfel încât să poată trece la "modul economiei de război" ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. 

CE a propus un nou program pentru industria de apărare

UPDATE. Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant au prezentat, marţi, prima strategie industrială europeană în domeniul apărării la nivelul UE şi au propus un set ambiţios de noi acţiuni pentru a sprijini competitivitatea şi pregătirea industriei de apărare, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Strategia industrială europeană în domeniul apărării (EDIS) stabileşte o viziune clară, pe termen lung, pentru a atinge gradul de pregătire industrială în domeniul apărării în Uniunea Europeană.

Pe acelaşi subiect

Ca prim mijloc imediat şi central de punere în aplicare a strategiei, Comisia Europeană prezintă astăzi o propunere legislativă pentru un program european pentru industria de apărare (EDIP) şi un cadru de măsuri pentru a asigura disponibilitatea şi furnizarea în timp util a produselor din domeniul apărării.

"Prin noua noastră strategie de apărare industrială, Uniunea stabileşte o viziune clară pentru a ne spori gradul de pregătire industrială în domeniul apărării. Prin programul privind industria europeană de apărare, Comisia prezintă imediat un instrument ambiţios pentru a începe în mod concret punerea în aplicare a strategiei", a declarat comisarul Thierry Breton.

Strategia stabileşte indicatori, cu scopul de a măsura progresele înregistrate de statele membre în direcţia pregătirii industria

le. Statele membre sunt invitate să achiziţioneze cel puţin 40% din echipamentele de apărare în mod colaborativ până în 2030, să se asigure că, până la acel moment, valoarea comerţului în domeniul apărării în interiorul UE reprezintă cel puţin 35% din valoarea pieţei UE a apărării, să realizeze progrese constante în direcţia achiziţionării a cel puţin 50% din bugetul lor de achiziţii publice în domeniul apărării în cadrul UE până în 2030 şi a 60% până în 2035.

"Acum, când bugetele de apărare din toate statele membre cresc brusc, ar trebui să investim mai bine, ceea ce înseamnă, în mare parte, să investim împreună şi să investim în Europa. Acest lucru ne va permite să trecem de la un mod de răspuns la criză la unul de pregătire structurală în materie de apărare", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Programul pentru industria europeană de apărare (EDIP) este noua iniţiativă legislativă care va face legătura de la măsuri de urgenţă pe termen scurt, adoptate în 2023 şi încheiate în 2025, la o abordare mai structurală şi pe termen mai lung pentru a atinge gradul de pregătire industrială în domeniul apărării.

Acest lucru va asigura continuitatea sprijinului pentru baza industrială şi tehnologică de apărare europeană, pentru a însoţi adaptarea rapidă a acesteia la noua realitate.

Programul EDIP include atât aspecte financiare, cât şi aspecte de reglementare. EDIP va mobiliza 1,5 miliarde de euro din bugetul UE în perioada 2025-2027, pentru a spori în continuare competitivitatea EDTIB.

Sprijinul financiar acordat de EDIP va extinde în special logica de intervenţie a EDIRPA (sprijin financiar de la bugetul UE pentru a compensa complexitatea cooperării dintre statele membre în faza de achiziţii publice) şi ASAP (sprijin financiar pentru industriile de apărare care îşi sporesc capacitatea de producţie), pentru a încuraja în continuare investiţiile EDTIB. EDIP va sprijini, de asemenea, industrializarea produselor care decurg din acţiunile de cooperare în domeniul cercetării &dezvoltării, sprijinite de Fondul european de apărare.

O industrie europeană de apărare mai puternică şi mai receptivă va aduce beneficii statelor membre şi, în cele din urmă, cetăţenilor UE. De asemenea, va aduce beneficii principalilor parteneri ai UE, inclusiv NATO şi Ucraina. 

"Trebuie să trecem economia în modul de război"

Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, va prezenta o serie de propuneri pentru a încuraja țările UE să cumpere împreună mai multe arme de la companiile europene pentru a ajuta astfel de firme să își mărească capacitatea de producție, potrivit oficialilor UE.

"Trebuie să schimbăm paradigma și să trecem economia în modul de război. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că industria europeană de apărare trebuie să-și asume mai multe riscuri, cu sprijinul nostru", a spus Breton.

Thierry Breton, fost director al unei companiei franceze de tehnologie, a mai spus că posibilitatea ca Donald Trump să ajungă din nou la Casa Albă arată că Europa trebuie să facă mai multe pentru a se apăra.

"În contextul geopolitic actual, Europa trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa securitate, indiferent de rezultatul alegerilor aliaților noștri la fiecare patru ani", a spus Breton.

Războiul declanşat de Rusia în Ucraina a determinat multe țări europene să mărească cheltuielile de apărare. Dar oficialii UE susțin că eforturile naționale sunt mai puțin eficiente și doresc ca organismele UE să joace un rol mai important în politica industrială de apărare.

Industria europeană nu este pregătită

Analiştii spun că războiul a arătat clar că industria europeană nu era pregătită pentru unele provocări majore, cum ar fi creştere bruscă a cererii pentru cantităţi mari de muniţie de artilerie.

Printre propunerile lui Breton se află şi crearea unei versiuni europene a schemei americane de vânzări militare "Foreign Military Sales" în baza căreia Statele Unite ajută alte guverne să cumpere de la companiile americane de armament.

O altă propunere ar permite UE să oblige firmele europene de arme să acorde prioritate comenzilor europene în perioade de criză.

Pentru a deveni realitate, propunerile trebuie să fie aprobate de cele 27 de membre UE, care au fost adesea reticente în a ceda putere în materie de apărare și chestiuni militare, dar și de Parlamentul European, notează Reuters. 

Propunerile vor fi studiate îndeaproape şi de NATO. Alianţa a transmis că salută eforturile UE de a ajuta apărarea europeană, dar a avertizat că acestea nu trebuie să dubleze sau să intre în conflict cu activitatea NATO. 

Fond special al UE de 100 de miliarde de euro pentru apărare

Pachetul de măsuri al lui Breton ar uma să includă fonduri noi de aproximativ 1,5 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2027, o sumă considerată modestă în sectorul achizițiilor de apărare la scară largă.

Însă oficialii spun că pachetul va crea un cadru legal care ar permite cheltuieli coordonate mult mai mari în anii următori, dacă UE este dispusă să crească bugetul.

Breton a cerut un fond special al UE de 100 de miliarde de euro pentru proiecte de apărare.

Oficialii Comisiei Europene spun că doresc ca Ucraina să participe la schemele propuse pentru a creşte capacitatea comună de achiziții și producție, chiar dacă nu face parte din UE.

"Misiunea noastră aici este să tratăm Ucraina ca fiind aproape echivalentă cu un stat membru", a spus un oficial sub protecţia anonimatului.

Obţinerea unui acord asupra propunerilor va necesita ceva timp, mai ales că un nou Parlament European va fi ales în iunie, urmat de numirea unei noi Comisii Europene.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

uniunea europeana economie razboi ucraina razboi ucraina industrie armament
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024