Antena Meniu Search
x

Europa trebuie să se pregătească de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează Financial Times

Boardul editorial al publicaţiei financiare britanice Financial Times avertizează aliații SUA, în special din Europa, să se pregătească pentru revenirea lui Donald Trump la Casa Albă şi să-şi regândească  aranjamentele de securitate.

de Redactia Observator

la 25.01.2024, 12:00

Europa trebuie să se pregătească de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează Financial Times
Europa trebuie să se pregătească de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează Financial Times - Profimedia

Când Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA în 2016, aliații Americi au fost şocaţi şi consternaţi. Nu vor avea o astfel de scuză dacă va câștiga din nou în noiembrie. Victoria de la alegerile primare din New Hampshire îl face inevitabil candidatul  Partidului Republican la alegerile prezidenţiale, explică FT într-un editorial. Un izolaționist imprevizibil s-ar putea întoarce la Casa Albă iar aliații americanilor mai au la dispoziţie aproape un an pentru a se pregăti de acest scenariu, punctează jurnaliştii FT.

Nu toți liderii lumii sunt supărați pe ideea unui al doilea mandat al lui Trump. Autocrați precum Viktor Orban al Ungariei și tirani precum Vladimir Putin al Rusiei îmbrăţişează această posibilitate. La fel şi multe dintre așa-numitele puteri de mijloc. În special economiile în curs de dezvoltare sunt cel puțin optimiste, o viziune împărtășită şi de unii din China.

Unii oficiali din Asia de Sud-Est, de exemplu, cred că ar putea să-i facă față mai uşor lui Trump pe care îl consideră "tranzacțional" și decisiv, decât lui Joe Biden, mai strategic. Alții, inclusiv din Orientul Mijlociu și Africa, spun că nu vor duce dorul "prelegerilor" ţinute de actuala administrație, dar s-ar putea să descopere că e mai bine să ţi se facă morală decât să nu fii băgat în seamă. 

Liderii europeni trebuie să accelereze îndeplinirea angajamentelor militare luate

Pe acelaşi subiect

Pentru cei mai apropiați aliați ai Americii, inclusiv Europa, Japonia, Coreea de Sud și Australia, perspectiva unui al doilea mandat al lui Trump este o sursă de mare anxietate. Sunt sceptici față de argumentele că scenariul "Trump 2.0" nu ar fi aşa rău. Trump a vorbit despre reducerea angajamentelor militare ale SUA în străinătate, încetarea ajutorului pentru Ucraina și reducerea angajamentelor SUA față de NATO și apărarea Europei.

Indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA , liderii europeni trebuie să accelereze îndeplinirea angajamentelor militare luate după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, promisiuni pe care în mare parte nu au reușit să le respecte.

Toți membrii NATO ar trebui să accelereze eforturile de a crește cheltuielile pentru apărare peste ținta convenită de 2% din PIB. Ei trebuie să ia în considerare nu doar finanțarea pe termen scurt a Ucrainei, ci și cum să gestioneze apărarea și achizițiile europene  fără sprijinul SUA. Nu este vorba doar de arme, ci de greutate strategică, cum ar fi transportul și avioanele, și chiar structuri.

Europa trebuie să-şi regândească apărarea

Evenimentele din februarie 2022 au dus la demonstrație remarcabilă de unitate în UE. Un al doilea mandat al lui Trump ar amenința acest lucru. Ar putea încerca să "seducă" țări individuale. Capitalele europene pot avea viziuni diferite asupra modului în care ar interacţiona cu el dacă ar deveni președinte. Oficialii europeni trebuie să se gândească, de pe acum, ce să facă dacă ordinea de apărare colectivă SUA-Europa de după 1945 este slăbită.

UE și NATO vor trebui să ia în considerare modul de coordonare, inclusiv cu membrii NATO care nu sunt UE, în special cu Marea Britanie. Este greu de considerat că un răspuns ar fi nou înfiinţata Comunitate Politică Europeană, gruparea de peste 40 de ţări formată în 2022. 

Pentru Marea Britanie, care împreună cu Franța este una dintre cele două puteri nucleare ale Europei, ar putea fi momentul în care să ia decizii. Niciun lider britanic nu va dori să submineze legăturile istorice ale Regatului Unit cu America. Dar dacă liderul laburist Keir Starmer va câștiga alegerile din Marea Britanie, așteptate anul acesta, o realegere a lui Trump ar putea fi un pretext pentru a lua în considerare o apropiere mai fundamentală de UE.

Diplomația va fi delicată pentru că nimeni nu va dori să dea de înțeles în mod public că se aşteaptă ca Biden să pierdă. Aliații europeni pot lua contacte discrete și cu viitorii membri ai celei de-a doua echipe Trump. Dar trebuie să planifice pentru toate eventualitățile. Chiar dacă Biden va fi reales, nu va fi o risipă. O regândire a apărării Europei este așteptată de mult.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Europa trebuie să se pregătească de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează Financial Times