Antena LIVE

Curs valutar

Un accident la centrala nucleară Zaporojie ar depăşi Cernobîlul sau Fukushima, avertizează un oficial ucrainean

Un accident la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie ocupată de Rusia ar fi mult mai grav decât dezastrele de la Cernobîl sau Fukushima, a declarat luni ambasadorul ucrainean pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în timp ce Moscova şi Kievul se acuză reciproc de atacuri de artilerie asupra centralei şi ambele susţin că cer misiuni internaţionale acolo, scrie Agerpres.

De la 09.08.2022, 11:44
WhatsApp
Un accident la centrala nucleară Zaporojie ar depăşi Cernobîlul sau Fukushima, avertizează un oficial ucrainean Profimedia Images

''Ceea ce se va întâmpla pe o rază de 40 sau 50 de kilometri în jurul centralei categoric nu ar fi comparabil cu Cernobîl sau Fukushima'', afirmă Evgheni Zimbaliuk, ambasadorul Ucrainei pe lângă AIEA.

''Terorismul nuclear al Rusiei necesită un răspuns puternic din partea comunităţii internaţionale'', întrucât un accident nuclear la Zaporojie ar avea ''consecinţe uriaşe nu doar pentru Ucraina - probabil toată Ucraina va fi contaminată -, ci şi pentru întreaga Europă'', a mai spus diplomatul ucrainean.

Totuşi, experţi în domeniu afirmă că, în comparaţie cu centralele Cernobîl sau Fukushima, cea de la Zaporojie este mai bine protejată datorită unui circuit de răcire separat şi a unui înveliş special de protecţie, deşi probabil că nu ar rezista în cazul unui atac militar ţintit.

Bombardamentele au distrrus mai mulţi senzori de monitorizare a radiaţiilor

Pe acelaşi subiect

Potrivit ambasadorului ucrainean la AIEA, atacurile recente din 5 şi 6 august au distrus mai mulţi senzori de monitorizare a radiaţiilor, astfel că acum nu mai poate fi măsurat nivelul de radiaţii pe toată suprafaţa centralei.

Acelaşi ambasador a mai spus că ţara sa a cerut trimiterea la faţa locului a unei misiuni de monitorizare a AIEA, împreună cu o misiune de observatori militari internaţionali.

Moscova a transmis la rândul ei că este pregătită să faciliteze deplasarea unei misiuni a AIEA la faţa locului şi a acuzat Ucraina că blochează trimiterea unei astfel de misiuni şi că încearcă ''să ia Europa ostatică'' prin bombardarea centralei, potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

''Ţintind cu piesele de artilerie reactoarele în funcţiune şi depozitele de combustibil nuclear folosit, ucrainenii se ţintesc singuri'', a mai spus reprezentanta Moscovei, care a avertizat că ''în fiecare zi situaţia devine mai periculoasă''.

Rusia acuză Ucraina că blochează deplasarea unei misiuni AIEA

În plus, ''liderii ONU şi ai AIEA, din nou şi din nou, nu îndrăznesc să menţioneze direct sursa ameninţării. Ei îşi demonstrează lipsa voinţei de a arăta cu degetul spre Kiev'', a adăugat Zaharova, care a asigurat că Moscova informează periodic AIEA asupra situaţiei de la centrala nucleară de la Zaporojie.

Centrala se află sub controlul trupelor ruse încă de la începutul agresiunii militare asupra Ucrainei, dar personalul centralei este ucrainean. Mai multe instalaţii ale sale au fost lovite în ultimele zile de obuze sau de rachete despre care nu este clar de unde provin.

Pe de altă parte, trupele ruse au lansat asupra celor ucrainene salve de artilerie de la adăpostul acestei centrale, mizând pe faptul că armata ucraineană nu ar îndrăzni să atace acel perimetru. 

La centrala Zaporojie sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear 

Aproximativ 1.200 de tone de combustibil  nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi Rusia vecină, a avertizat marţi un responsabil ucrainean.

La centrala atomo-electrică din Zaporojie - cea mai mare din Europa - 'pe care invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear. Dacă Rusia va decide să comită un atac terorist, dezastrul nuclear va afecta deopotrivă teritoriile Rusiei şi Ucrainei', a avertizat şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram.

'În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei, ci şi (peninsula) Crimeea (ocupată de ruşi) şi Rusia însăşi. O bombă nucleară conţine nouă kilograme de uraniu sau plutoniu, iar centrala noastră are 1.200 de tone. Contaminarea poate fi destul de mare, dar (...) este ca la ruleta rusească', a spus Staruh, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.

Situaţia la centrala nucleară este 'periculoasă şi tensionată din martie 2022, când invadatorii ruşi au deschis pentru prima dată focul asupra reactorului nr.3. Dar acum reprezentanţii Rusiei au anunţat direct că sunt gata să supună Ucraina şi întreaga Europă unui risc nuclear', susţine acelaşi oficial ucrainean.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cernobil fukushima accident nuclear zaporojie
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025