Meniu LIVE
Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 167 LIVE TEXT. Explozii puternice la o bază din Crimeea. Rusia confirmă că o persoană și-a pierdut viața și mai multe au fost rănite

Război Rusia - Ucraina, ziua 167. Martorii oculari au confirmat pentru jurnaliștii occidentali că marți au avut loc mai multe explozii la o bază aeriană rusă din Peninsula Crimee. Nu se știe dacă a fost vorba despre un atac sau despre o altă cauză.

De Redactia Observator la 09.08.2022, 22:53
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 22:50 Ucraina a ales să nu dezvăluie dacă a fost implicată în exploziile din Peninsula Crimeea

În ultimele ore, pe rețelele de socializare au apărut mai multe specualții legate de cauzele exploziilor din apropierea aeroportului din Saki. Printre teoriile înaintate de unii internauți se numără inclusiv un atac cu rachete capabile să străbată cei peste 200 de kilometri dintre locul afectat și cel mai apropiat teritoriu controlat de ucraineni.

Oficialitățile de la Kiev nu au oferit informații asupra subiectului. Cu toate acestea, trebuie precizat că Ministerul Apărării a avut o postare pe contul său de Twitter în care a preluat o poză în care este surprinsă una dintre explozii și alături de care a pus un mesaj prin care condamnă anexare peninsulei de către Federația Rusă.

Pe acelaşi subiect

"Ministerul Apărării al Ucrainei ar dori să reamintească tuturor că prezența trupelor de ocupație pe teritoriul Crimeei ucrainene nu este compatibilă cu vârful sezonului turistic."

UPDATE 19:50 Rușii confirmă că exploziile s-au soldat cu cel puțin 5 răniți

 Exploziile care au zguduit joi o bază aeriană rusă din apropierea unor stațiuni balneare din peninsula Crimeea au provocat rănirea a cinci persoane, potrivit autorităților locale, anunță Reuters, citat de Mediafax.

Moscova a atribuit exploziile unor detonări ale unor depozite cu muniție. Martori locali au declarat pentru Reuters că au auzit cel puțin 12 explozii în jurul orei locale 15:20 la baza aeriană Saki de lângă Novofedorivka, pe coasta de vest a Crimeei. Aceștia au descris o ultimă explozie, aproximativ 30 de minute mai târziu, ca fiind cea mai puternică.

Ministerul rus al Apărării a declarat că "detonarea mai multor depozite de muniție de aviație" a provocat o explozie, au relatat agențiile de presă ruse, dar că nu au existat răniți. Cu toate acestea, șeful departamentului de sănătate din Crimeea a declarat că cinci persoane au fost rănite, inclusiv un copil, potrivit agenției de știri de stat TASS.

Niciun comentariu nu a fost disponibil imediat din partea Kievului.

Guvernatorul rus din Crimeea, Serghei Aksionov, a postat pe canalul său Telegram o înregistrare video din apropierea bazei.

"Echipaje de ambulanță lucrează la fața locului ... este prea devreme pentru a vorbi despre victime", a spus el. "Dintre populația civilă, nimeni nu a fost internat în spital pentru tratament medical".

El a precizat că a fost stabilită o zonă de excludere de cinci kilometri în jurul sitului și că autoritățile locale monitorizează incendiile. Ministerul Apărării a declarat că nu a avut loc niciun fel de atac și că niciun echipament de aviație nu a fost avariat. Moscova a declarat că se iau măsuri suplimentare pentru a stabili cauzele.

Numeroase videoclipuri realizate de pe plaje au fost postate pe rețelele de socializare, arătând coloane uriașe de fum care se ridică spre cer în depărtare.

 

UPDATE 18:35 O persoană moartă în explozia din Crimeea

Serghei Aksionov, premierul Republicii Crimeea, a declarat că o persoană a murit ca urmare a explozilor de marți.

Martorii au declarat pentru Reuters că au auzit cel puțin 12 explozii în jurul orei locale 3.20 de la baza aeriană Saki din apropierea Novofedorivka de pe coasta de vest a Crimeei.

Ministerul rus al Apărării a susținut că "detonarea muniției de aviație" ar fi provocat explozia, au raportat agențiile de știri ruse, dar că nu au existat răniți.

UPDATE 17:00 Ministerul rus al Apărării confirmă producerea exploziilor din Crimeea

Reprezentanții Ministerului Apărării din Rusia au confirmat faptul că au avut loc mai multe explozii la baza militară din Novofedorovka. Oficialii susțin că a fost vorba despre mai multe muniții care au fost detonate și că nu au fost victime sau răniți.

"În jurul orei 15.20, pe teritoriul aerodromului 'Saki', în apropierea localității Novofedorovka, mai multe muniții de aviație au fost detonate în zona de depozitare", au transmis oficialii.

UPDATE 16:30 Mai multe explozii la o bază a aviației ruse din Crimeea

Trei martori locali au declarat pentru Reuters că au auzit marți mai multe explozii puternice și au văzut fumul negru ridicându-se din direcția unei baze aeriene militare ruse din Novofedorivka, în vestul Crimeei.

Cel puţin 12 explozii de diferite intensităţi au fost auzite în decurs de un minut, în jurul orei locale 12:30, afirmă doi martori. Trei dintre deflagraţii au fost deosebit de puternice, declanşând incendii şi degajări de fum, notează Agerpres.

Nu este clar dacă exploziile au fost cauzate de un atac sau de un accident.

Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, un nor de fum în zonă. 

Un consilier al premierului Republicii Crimeea a confirmat faptul că exploziile au avut loc. Acesta le-a cerut locuitorilor să își păstreze calmul și să aștepte informațiile oferite de autorități. Între timp, premierul a anunțat că a făcut o vizită în Novofedorovka și că circumstanțele în care a avut loc incidentul sunt investigate.

Agenția de presă TASS transmite că "incidentul a avut loc pe aeroportul din regiunea Saki din Crimeea. Potrivit datelor preliminare, a avut loc o explozie, a declarat pentru agenția noastră Viktoria Kazmirova, șef adjunct al administrației raionale."

Asociația operatorilor de turism din Rusia a declarat că explozia a avut loc departe de zona stațiunilor și că nu au fost victime sau răniți în rândul vizitatorilor.

UPDATE 16:10 Ucraina primește 220 de dispozitive portabile pentru salvarea bebelușilor născuți prematur

Agenția globală de ajutor pentru sănătate, Unitaid, a donat Ucrainei 220 de dispozitive portabile specializate de respirație, care pot ajuta la salvarea vieților bebelușilor prematuri chiar și în spitalele din prima linie, unde nu există energie electrică, notează The Guardian.

Invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca sute de spitale să fie avariate sau distruse, perturbând liniile de aprovizionare și punând nou-născuții în pericol de deces sau de invaliditate din cauza lipsei de acces la echipamente și oxigen.

Herve Verhoosel, purtătorul de cuvânt al Unitaid, a declarat într-o conferință de presă că războiul a pus o presiune suplimentară asupra femeilor însărcinate ceea ce a dus la o creștere a numărului de nașteri premature, chiar triplarea acestora în anumite regiuni din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, a declarat că, într-o vizită recentă la un spital pediatric din apropierea frontului din Ucraina, a văzut cum personalul medical care dormea în subsol în fiecare noapte trebuia să acționeze în mod manual instrumentele de ventilație de care depindeau bebelușii.

UPDATE 15:10 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Occidentalii plătesc prețul pentru "capriciile" lui Volodimir Zelenski 

Țările europene care sprijină Kievul vor începe, mai devreme sau mai târziu, să se întrebe dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski își face bine treaba, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor marți, comentând interviul lui Zelenski din Washington Post, în care a spus, printre altele, că statele occidentale ar trebui să interzică tuturor rușilor să intre pe teritoriul lor.

"Zelenski ar trebui să înțeleagă că țările europene care încearcă să impună sancțiuni Federației Ruse suportă deja consecințele, la fel ca cetățenii lor. Mai devreme sau mai târziu, aceste țări vor începe să se întrebe: Zelenski face ce trebuie? De ce cetățenii noștri trebuie să plătească pentru capriciile sale? Deci partea ucraineană ar trebui să fie conștientă de acest lucru", a spus Peskov.

UPDATE 14:20 Kremlinul ameninţă să "demilitarizeze" viitoarea uzină pentru fabricarea de drone Bayraktar în Ucraina

Kremlinul a ameninţat marţi să "demilitarizeze" viitoarea uzină turcă pentru fabricarea de drone Bayraktar dacă aceasta va fi construită în Ucraina, la o zi după ce ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasili Bodnar, anunţase într-un interviu pentru RBC.ua că producătorul dronei turceşti Bayraktar a achiziţionat deja un teren în Ucraina pentru ridicarea viitoarei uzine de fabricare a unor astfel de drone, uzină pe care a şi proiectat-o deja, intenţionând să ducă până la capăt acest proiect, potrivit Unian, citat de Agerpres.

"Faptul de a construi un astfel de obiectiv, care, desigur, va intra imediat sub incidenţa 'demilitarizării' va prelungi doar suferinţa ucrainenilor, dar nu-i va ajuta să evite ceea ce este scopul operaţiunii speciale militare", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, sugerând că Moscova intenţionează să distrugă viitoarea uzină de drone Bayraktar din Ucraina. Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin i-a propus omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să stabilească producţia de drone de atac Bayraktar în Rusia.

UPDATE 14:15 Cum ar fi încercat Bulgaria să exporte muniție ruginită, prin România, în Ucraina

În luna mai 2022, Bulgaria ar fi încercat să exporte, în secret, în Ucraina, prin România muniție deteriorată, de fabricație sovietică, arată o anchetă realizată de publicația bulgară Bivol.bg. Încărcătura avea o valoare de 200 de milioane de dolari, potrivit publicației bulgare. Bulgaria ar fi încercat să trimită, prin România, în Ucraina rachete de 122 mm pentru lansatorul de rachete multiple autopropulsate BM-21 Grad, cartușe de 122 mm pentru obuzierul D-30 Gvozdika, cartușe de 152 mm pentru obuzierul D-20 Akatsiya și cartușe de artilerie de 130 mm.

UPDATE 12:44 Ministerul Apărării din Marea Britanie: Rusia nu poate "asigura progrese mai substanțiale" în regiunea Donețk

Ministerul Apărării din Marea Britanie susține în raportul de astăzi despre situația războiului din Ucraina că Rusia nu poate ”asigura progrese mai substanțiale” în regiunea Donețk. În weekend, Rusia a continuat să-și concentreze eforturile pe consolidarea apărării în sudul Ucrainei. În ciuda schimbării eforturilor, Rusia a menținut atacurile asupra pozițiilor ucrainene din regiunea Donețk. În ultimele 30 de zile, asaltul Rusiei către orașul Bakhmut a fost cea mai de succes axă din Donbas; cu toate acestea, Rusia a reușit să avanseze doar aproximativ 10 km în acest timp.

În alte sectoare din Donbas în care Rusia încerca să avanseze, forțele sale nu au înaintat mai mult de 3 km în această perioadă de 30 de zile; cu siguranță mai puțin decât era planificat. În ciuda utilizării intense a artileriei în aceste zone, Rusia nu a fost capabilă să aducă infanterie capabilă de luptă, în număr suficient de mare pentru a asigura progrese mai substanțiale.”

UPDATE 12:03 Rusia neagă că a minat centrala Zaporojie. ISW: Ştirea cu generalul rus care ameninţă că distruge centrala este cel mai probabil un fake news

Ucrainenii citau un cont de Vkontakte (n.red. o reţea de socializare similară Facebook, în limba rusă) care ar aparţine generalui maior Valery Vasilev. Pe acel cont ar fi apărut această ameninţare cu detonarea centralei nucleare, iar pe baza unui simplu print-screen, presa internaţională a prezentat ştirea ca fiind una reală. ISW, Institutul pentru Studiul Războiului, a realizat o analiză a întregii situaţii şi a ajuns la concluzia că ştirea este cel mai probabil un "fals". De asemenea, Ministerul Apărării din Rusia a reacţionat la foarte scurt timp după apariţia informaţiei şi a precizat că trupele sale nu au recurs la o asemenea "strategie".

UPDATE 10:15  Rușii încep să-şi dezmembreze avioanele pentru piese de schimb

Companiile aeriene ruseşti, inclusiv transportatorul de stat Aeroflot, au început să îşi dezmembreze avioanele pentru a obţine piesele de schimb pe care nu le mai pot cumpăra din străinătate din cauza sancţiunilor occidentale, au declarat pentru Reuters mai multe surse din industria aeronautică, potrivit Agerpres. Aceste măsuri sunt în linie cu sfaturile furnizate în luna iunie de Guvernul rus companiilor aeriene pentru a utiliza o parte din avioane pentru piese şi a asigura astfel că restul avioanelor produse în străinătate vor continua să zboare, cel puţin până la finele lui 2025.

UPDATE 10:00 Primul transport cu cereale care a plecat din Ucraina, refuzat de cumpărătorul din Liban

Primul transport cu cereale, care a plecat din Ucraina în baza acordului ONU, a fost refuzat de cumpărătorul din Liban din cauza livrării cu întârziere, anunță oficialii ucraineni, potrivit CNN, citat de Mediafax. Un cumpărător din Liban a refuzat încărcătura primei nave de cereale care a părăsit Ucraina de la începutul războiului din cauza întârzierii livrării, potrivit unui comunicat al Ambasadei Ucrainei în țara din Orientul Mijlociu.

Nava M/V Razoni a plecat din portul Odesa la 1 august, transportând peste 26.000 de tone de porumb în cadrul unui acord negociat de ONU, menit să atenueze criza alimentară globală declanșată de războiul din ucraina. „Potrivit informațiilor furnizate de expeditorul cerealelor ucrainene de la bordul navei Razoni, cumpărătorul din Liban a refuzat să accepte încărcătura din cauza întârzierilor în ceea ce privește termenii de livrare. Astfel, expeditorul caută acum un alt destinatar pentru a-și descărca încărcătura fie în Liban/Tripoli, fie în orice altă țară/port", au anunțat ucrainenii. Oficialii ucraineni spun că urmăresc să crească transporturile de cereale până la cinci nave pe zi în următoarele două săptămâni. Luni, două nave care transportă 60.000 de tone de produse agricole au plecat din porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

UPDATE 09:45 Ucraina a primit un nou tip de rachete

Oficialii de la Pentagon anunţă că au trimis un nou tip de rachete în Ucraina. Potrivit CNN, ar fi vorba despre rachetele AGM-88, supranumite "HARM", rachete anti-radar. Acestea se pot lansa de pe avioane şi sunt utile în distrugerea sistemelor radar sau a bateriilor de apărare aeriană. "HARM" are o rază de acţiune de peste 48 de kilometri, iar ucrainenii le pot folosi la distrugerea sistemelor S-400 ruseşti.

UPDATE 07:33 Ucraina declară că trupele sale avansează spre Izium, în timp ce luptele se intensifică în Donbas

Ucraina a anunţat, marţi, bombardamente intense ale Rusiei peste linia frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinovăţit reciproc pentru atacul din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie, care a declanşat îngrijorarea la nivel internaţional cu privire la un potenţial dezastru atomic, relatează Reuters, citat de news.ro. Lupte grele au fost raportate în oraşele din prima linie din apropierea oraşului Doneţk din est, unde oficialii ucraineni au declarat că trupele ruse lansează valuri de atacuri în timp ce încearcă să preia controlul asupra regiunii industrializate Donbas.

„Situaţia din regiune este tensionată - bombardamentele sunt constante pe toată linia frontului... Inamicul lansează, de asemenea, foarte mult atacuri aeriene”, a declarat guvernatorul regional Doneţk Pavlo Kyrylenko pentru televiziunea ucraineană. „Inamicul nu are succes. Regiunea Doneţk rezistă”.  În jurul Harkovului, la nord-est, trupele ucrainene au capturat oraşul Dovhenke de la ocupanţii ruşi şi înaintau spre Izium, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksiy Arestovici într-un videoclip postat pe YouTube.

„Situaţia este foarte interesantă. Forţele Ucrainei se mişcă cu mult succes. Încercările Rusiei de a recâştiga terenul pierdut nu au izbutit. Ucraina ar putea ajunge să le încercuiască”, a spus el. În sud-est, podul cheie Antonovskyi peste râul Nipro din regiunea Herson a fost din nou vizat de forţele ucrainene care încercau să distrugă liniile de aprovizionare ruseşti. Yuri Sobolevsky, adjunctul şefului consiliului regional Herson, înlăturat de forţele de ocupaţie ruse, a declarat pe Telegram că podul a fost grav avariat după „acţiuni peste noapte”. Reuters nu a putut verifica informaţiile.

Zelenski avertizează asupra pericolului centralei de la Zaporojie: "Lumea nu trebuie să uite Cernobîl"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit, luni, de catastrofa de la Cernobîl şi a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi atacuri la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată de ruşi, informează AFP, citat de news.ro. „Lumea nu trebuie să uite Cernobîl şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) a însemnat explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare", a spus el luni seara în alocuţiunea zilnică video.

Situl centralei Zaporojie, din sudul Ucrainei, se află sub controlul Rusiei din 4 martie. A fost bombardat de două ori la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv lângă un reactor. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru aceste atacuri. „Avem nevoie de noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare”, a continuat Volodimir Zelenski.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986, provocând cel mai mare accident nuclear civil şi eliberând un nor radioactiv care s-a răspândit în toată Europa. Un puternic conflict devastează Ucraina din 24 februarie, de când preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei sale să invadeze ţara.

Război în Ucraina: Aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi sau răniţi, potrivit Washingtonului

Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse, conform AFP, citat de news.ro. „Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni”, a declarat jurnaliştilor Colin Kahl, secretar adjunct al Apărării pe probleme politice, subliniind că această cifră acoperă morţii şi răniţii.

Forţele ruse au pierdut de asemenea „3.000 sau 4.000 de vehicule blindate dar şi rachete ghidate de precizie, inclusiv rachetele aer-sol şi mare-sol, a adăugat el. „Este remarcabil de văzut că ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului”, a spus responsabilul american. „Au făcut unele progrese în est, deşi foarte puţin în ultimele săptămâni”, a menţionat el. „Dar acest lucru a avut un cost extraordinar pentru armata rusă datorită calităţii armatei ucrainene şi a ajutorului internaţional pe care l-a primit”.

Kievul a raportat cel puţin 10.000 de morţi şi 30.000 de răniţi în rândul trupelor sale. Potrivit unei surse militare care a cerut să fie anonimă, armata ucraineană, care avea 170.000 de soldaţi activi şi 100.000 de rezervişti la începutul războiului, pe 24 februarie, a fost întărită pentru a ajunge la 300.000 până la 350.000 de soldaţi. Înainte de invazia Ucrainei, aproximativ 150.000 până la 200.000 de soldaţi ruşi au fost dislocaţi la graniţele Ucrainei, potrivit estimărilor occidentale.

Încă două nave de cereale pleacă din Ucraina, se deschide un al treilea port

Alte două nave, care transportau porumb și soia, au plecat luni din porturile ucrainene de la Marea Neagră, au anunțat Turcia și Ucraina, totalul ajungând astfel la zece nave, de săptămâna trecută, în cadrul unui acord cu Rusia pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, scrie Reuters, citat de Mediafax. Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul luna trecută, după apariția avertismentelor că oprirea transporturilor de cereale cauzată de invazia Rusiei în Ucraina ar putea duce la penurii alimentare severe și chiar la apariția foametei în unele părți ale lumii.

Sacura, care a plecat de la Pivdennyi, transportă 11.000 de tone de soia către Italia, a declarat luni Ministerul turc al Apărării, în timp ce Arizona, care a plecat de la Chornomorsk, transportă 48.458 de tone de porumb către Iskenderun, în sudul Turciei. Separat, nava Polarnet, care a plecat vineri, a ajuns luni dimineață la destinația sa finală în Derince, în nord-vestul Turciei, pentru a fi descărcată, marcând finalizarea primului transport de când au fost relansate exporturile. Până în prezent, aproximativ 243.000 de tone de porumb au fost exportate din Ucraina pe șapte nave de la prima plecare, la 1 august, potrivit unei centralizări Reuters a datelor de la Ministerul turc al Apărării.

Celelalte nave au transportat 11.000 de tone de boabe de soia, 6.000 de tone de ulei de floarea-soarelui și 45.000 de tone de făină de floarea-soarelui. Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a confirmat că ultimele două nave au plecat luni, adăugând că Pivdennyi, cel de-al treilea port ucrainean inclus în acord, a fost în sfârșit operațional ca parte a inițiativei. Kubrakov declarase anterior că deschiderea Pivdennyi va duce capacitatea totală de export a Ucrainei la trei milioane de tone pe lună.

Pe timp de pace, Ucraina exporta până la șase milioane de tone de cereale pe lună din porturile sale de pe coasta Mării Negre și a Mării Azov. Cele patru nave care au părăsit Ucraina duminică sunt așteptate să ancoreze în apropierea Istanbulului luni seara, a declarat Ministerul turc al Apărării, adăugând că vor fi inspectate marți. Reluarea exporturilor de cereale este supravegheată de un Centru Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, unde lucrează personal rus, ucrainean, turc și al ONU.

Nava Razoni, care a fost prima navă care a plecat, trebuia să ajungă în Liban duminică, dar în prezent este ancorată în largul coastei sudice a Turciei, potrivit datelor Refinitiv ship tracker. Ministerul ucrainean al Infrastructurii a declarat duminică că nava Fulmar S, prima navă de transport în vrac sub pavilion străin care a ajuns în portul Chornomorsk din Marea Neagră de la conflict, era gata de încărcare. O a doua navă care călătorește spre Ucraina, Osprey S, a fost inspectată duminică la Istanbul și se apropia de Ucraina luni dimineață, au arătat, de asemenea, datele Refinitiv.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 167 LIVE TEXT. Explozii puternice la o bază din Crimeea. Rusia confirmă că o persoană și-a pierdut viața și mai multe au fost rănite

Breaking News

Dolarul, la un nou record istoric, a ajuns la 5,1135 lei. CURS BNR 26 septembrie 2022

Dolarul, la un nou record istoric, a ajuns la 5,1135 lei. CURS BNR 26 septembrie 2022