Antena LIVE

Curs valutar

Galerie foto

Un fost Yakuza luptă în armata ucraineană. Harusan a făcut parte din temuta mafie japoneză aproape 20 de ani: "Vreau să fiu aici până la victorie!"

Harusan nu este numele lui adevărat. A folosit această poreclă în Japonia, iar acum este strigat așa în Ucraina. Are 50 de ani, ultimul dintre ei petrecut în rândurile Forțelor Armate ucrainene. Timp de aproape 20 de ani, Harusan a fost membru al temutei mafii japonze yakuza, iar mai târziu a petrecut încă 10 ani după gratii. 

De la 29.03.2023, 10:23
WhatsApp
Galerie (5)
Un fost Yakuza luptă în armata ucraineană. Harusan a făcut parte din temuta mafie japoneză aproape 20 de ani: "Vreau să fiu aici până la victorie!" radiosvoboda.org

Ispășirea păcatelor nu este singurul motiv pentru care Harusan luptă în Ucraina. Într-un interviu pentru Radio Liberty, spune că este important să reducă numărul victimelor războiului și să-i ajute pe ucraineni să-și câștige și să-și protejeze independența. 

Despre trecutul în Yakuza și cum a părăsit organizația criminală fără să-și piardă degetul mic

Sunt din Japonia, din orașul Osaka. În prezent, am 49 de ani, dar în câteva zile voi împlini 50. La 16 ani, am devenit membru Yakuza. În organizație era și tatăl meu, acesta fiind unul dintre motivele pentru care am ajuns acolo. Am fost în Yakuza aproape 20 de ani, până la 35 de ani. Din perspectiva unui om obișnuit, Yakuza ca organizație poate fi, desigur, intimidantă. Dar din propria mea experiență, nu consider o consider atât de teribilă și crudă.

Nu m-am implicat profund în Yakuza, mai ales că nu eram în poziții de conducere. Eram doar un membru obișnuit al bandei și pentru mine o astfel de participare nu mi s-a părut ceva groaznic. Cât despre ceea ce am făcut în Yakuza, lucram ca unul dintre bodyguarzii șefului meu.

Pe acelaşi subiect

Pe vremuri, se obișnuia să se taie falanga degetului mic când intrai în Yakuza. Dar vremurile s-au schimbat, iar această tradiție a fost depășită. Când aveam 35 de ani, am avut un incident grav și am părăsit organizația pentru că nu voiam să fac probleme. Am petrecut 10 ani după gratii, cu oameni groaznici care au făcut rău oamenilor. A fost o lecție și o experiență pentru mine.

"Ispășirea păcatelor" în Ucraina

Există într-adevăr multe conflicte militare în lume, dar cele mai multe dintre ele sunt dispute interne, civile. Dar ceea ce se întâmplă în Ucraina este un adevărat război, precum cel de-al Doilea Război Mondial. Un război cu agresorul, cu Rusia, care a invadat acest teritoriu.

Și Rusia a atacat nu numai Ucraina, ci și alte țări suferă de pe urma ei. Rusia creează un pericol nu numai pentru Ucraina și înțeleg asta. Și dacă Ucraina câștigă acest război poate avea un impact asupra viitorului Japoniei, așa că am decis să vin. Am venit în Ucraina în urmă cu aproape un an, pe 1 aprilie, la scurt timp după începerea războiului. Desigur, nu știam limba, dar, uitându-mă la ororile care se întâmplau aici și la victimele care erau deja în acel moment, am înțeles că nu ar trebui să-mi faci griji deloc în privința unui fleacprecum bariera lingvistică.

Da, ispășirea păcatelor este lucrul meu personal, este în inima mea, în interior, dar desigur că nu este singurul lucru pentru care am venit. Există un obiectiv mai important, să reduc numărul victimelor pentru Ucraina cât de mult pot, în special în rândul copiilor. În general, scopul meu este să ajut la obținerea victoriei și să protejez independența Ucrainei. Aceasta este misiunea principală.

De ce a decis să lupte împotriva Rusiei

Intenționez să fiu în Ucraina atâta timp cât îmi permite condiția fizică. Vreau să fiu aici până la victoria Ucrainei. Dar după aceea e greu de imaginat ce va urma. Războiul din Ucraina a unit mulți străini în Forțele Armate, iar motivul este că nu este doar o problemă a Ucrainei. Dacă Ucraina va pierde, va fi o problemă pentru toate țările, va fi o pierdere a păcii în întreaga lume, adică nu va fi pace dacă Ucraina va fi învinsă, va fi și mai mult război.

Atât Rusia, cât și China, vor începe să preia alte țări, vor începe să-și suprime mișcările de eliberare națională și vor fi și mai multe orori. De aceea, cred, oamenii vin la război pentru că înțeleg situația. 

Cum a intrat în rândurile Forțelor Armate și cum comunică, înțelegând doar japoneză

Nu am avut experiență militară în Japonia. În Ucraina, m-am antrenat mai întâi în brigada 1 separată și am avut miciuni în zona Jîtomir. Am petrecut acolo câteva săptămâni, în prima linie. Din noiembrie 2022, mă antrenez ca parte a "Legiunii Naționale Georgiane", pentru următoarea mea misiune pe front. Din moment ce nu știu decât japoneză, comunicăm mai ales prin gesturi. Dar când ceva este dificil, băieții arată textul pe ecranul telefonului, printr-un traducător. Bineînțeles, am învățat deja câteva cuvinte, pentru că sunt folosite des, deja le înțeleg puțin câte puțin, iar în timpul liber studiez limba georgiană. Nu pot spune că mă simt singur în Ucraina, sunt bine. Familia, mama, tatăl și sora mea mai mică rămân în Japonia. Dar nu îmi este dor de casă, sincer să fiu.

Yakuza are propriul cod de onoare și tradiții

Yakuza este o organizație infracțională japoneză, formată din mai multe grupări criminale care operează în întreaga țară și sunt implicate activități ilegale precum extorcare, jocuri de noroc, trafic de droguri, prostituție. Yakuza are o structură ierarhică foarte strictă, cu liderii de vârf numiți "oyabun", care controlează membrii inferiori ai organizației, numiți "kobun". Yakuza are propriile sale reguli și regulamente stricte, iar membrii săi sunt recunoscuți prin tatuajele lor distinctive, care acoperă adesea o mare parte a corpului. 

Sursa foto și video: radiosvoboda.org

Veronica Micu

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta. ...

harusan razboi ucraina
Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025