SUA au schimbat traseele dronelor din Marea Neagră după ce ruşii au doborât o MQ-9 Reaper. Dronele vor obţine informaţii limitate
Decizia Statelor Unite de a modifica rutele dronelor de recunoaştere după incidentul cu avioane de vânătoare ruse produs pe 14 martie în Marea Neagră limitează capacitatea de a colecta informaţii despre războiul din Ucraina, afirmă un oficial american, informează Mediafax.
Washingtonul a decis ca dronele militare să zboare în zone situate spre sudul Mării Negre, ca reacţie la incidentul din 14 martie, când un aparat american de tip MQ-9 s-a prăbuşit după presupusa coliziune cu un avion de vânătoare rus.
Washingtonul şi Moscova îşi atribuie reciproc responsabilitatea pentru incidentul aerian produs pe 14 martie deasupra Mării Negre
Schimbarea traseelor "limitează, în mod clar, capacitatea noastră de a colecta informaţii" despre războiul din Ucraina, a declarat un oficial american, sub protecţia anonimatului, citat de postul de televiziune CNN. Oficialul citat a explicat că sateliţii de spionaj pot compensa această problemă într-o anumită măsură, dar aceştia stau durate de timp mult mai scurte deasupra ţintelor vizate.
Întrebat despre noile trasee ale dronelor militare americane, generalul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, a declarat: "Nu facem comentarii despre misiuni, rute sau programări de operaţiuni. Nu discutăm despre operaţiuni de colectare de informaţiilor, dar putem spune că menţinem capabilităţi semnificative de colectare a informaţiilor" în regiunea Mării Negre şi în alte zone.
- Imagini terifiante din dronă cu lupte ca-n Primul Război Mondial la Bahmut. Zeci de ruși morți pe străzi. Nicio...
- Reacţia NATO după ce Putin a decis să trimită arme nucleare tactice în Belarus
- Pilotul decorat de ruşi şi făcut "idiot" de americani a povestit cum a provocat prăbuşirea dronei americane de...
Washingtonul şi Moscova îşi atribuie reciproc responsabilitatea pentru incidentul aerian produs pe 14 martie deasupra Mării Negre, soldat cu prăbuşirea unei drone militare de tip MQ-9 a Statelor Unite. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a transmis un avertisment Rusiei, cerându-i să acţioneze în mod "sigur şi profesionist". "Acest episod periculos intervine într-un context de acţiuni agresive şi riscante efectuate de piloţi ruşi în spaţiul aerian internaţional. Statele Unite vor continua să trimită aparate de zbor oriunde permite dreptul internaţional. Rusia are obligaţia de a utiliza aeronavele militare în mod sigur şi profesionist", a declarat Lloyd Austin imediat după incident.
În schimb, Administraţia de la Moscova a cerut Washingtonului să evite incursiunile aeriene în apropierea spaţiului aerian al Rusiei şi în apropierea zonelor din sud-estul Ucrainei ocupate de armata rusă. Anatoly Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a afirmat că drona militară americană prăbuşită pe 14 martie în Marea Neagră se apropia "deliberat şi în mod provocator" de spaţiul aerian rus, astfel că forţele aeriene ruse au fost nevoite să reacţioneze.
Administraţia de la Moscova a acuzat Statele Unite de implicare directă în războiul din Ucraina. "Este destul de evident ce fac aceste drone, misiunea lor nu este deloc paşnică, pentru garantarea securităţii culoarelor maritime. Este vorba despre implicarea directă a operatorilor acestor drone în conflict şi împotriva noastră", a declarat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. Moscova acuză frecvent Statele Unite şi naţiunile aliate că vor să aplice o "înfrângere strategică" Rusiei prin susţinerea Ucrainei. Washingtonul argumentează că oferă armament Ucrainei pentru a se apăra de invazia militară rusă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰