Antena Meniu Search
x

Doi ani de închisoare pentru tatăl unei fetițe din Rusia care a făcut un desen împotriva războiului din Ucraina. Bărbatul ar fi reușit să fugă din țară

Un rus, separat de fiica sa de 13 ani, plasată la o casă de copii după ce făcuse la şcoală un desen împotriva ofensivei în Ucraina, a fost condamnat marţi la doi ani de închisoare, dar s-a sustras executării pedepsei, au anunţat autorităţile, citate de AFP. Acest caz stârneşte o indignare puternică de mai multe săptămâni în Rusia, devenind unul din simbolurile represiunii nemiloase împotriva celor care se opun operaţiunii militare lansate în urmă cu peste un an de Kremlin în Ucraina. Dar acesta a căpătat o turnură nouă marţi când tribunalul din Efremov, localitate situată la 300 km sud de Moscova, a anunţat că inculpatul Aleksei Moskaliov, plasat în arest la domiciliu din luna martie, a dispărut.

de Adrian Popovici

la 28.03.2023, 18:47

Aleksei Moskaliov, bărbatul condamnat pentru desenul împotriva războiului făcut de fiica sa
Un bărbat a fugit din Rusia după ce a fost condamnat pentru desenul făcut de fiica sa împotriva războiului din Ucraina - Twitter

"Verdictul a fost citit în absenţa inculpatului, întrucât acesta a dispărut şi nu s-a prezentat la audiere", a declarat responsabila pentru comunicare a tribunalului, Elena Mihailovskaia.

Cu puţin timp înainte, curtea a hotărât că Moskaliov (54 de ani), vinovat că a "discreditat" forţele armate ruse, este condamnat la doi ani de închisoare, adică la pedeapsa cerută cu o zi în urmă de procuror. Moskaliov, care îşi creşte singur fiica, se afla în arest la domiciliu de la 1 martie.

"El a fugit noaptea trecută", a adăugat şi Olga Diaciuk, responsabilă a serviciului de presă al tribunalului, potrivit unei înregistrări video, preluată de mai multe media ruse.

Furie după măsurile luate de autorități

Pe acelaşi subiect

Scandalul s-a declanşat când fiica lui Moskaliov, Maria Moskaliov, o elevă de 13 ani, a făcut un desen în clasă, arătând rachete care se îndreaptă spre o femeie şi un copil cu un drapel ucrainean. Pe fondul represaliilor împotriva tuturor celor care critică ofensiva Kremlinului în Ucraina, directoarea şcolii a alertat imediat poliţia.

În cadrul anchetei împotriva tatălui fetei, autorităţile afirmă că au găsit postări online ale acestuia criticând operaţiunea din Ucraina, ceea ce i-a atras urmărirea penală pentru că ar fi "discreditat armata" rusă. Moskaliov a fost consemnat la domiciliu din 1 martie, iar fiica sa a fost plasată într-un orfelinat şi privată de orice contact cu tatăl său.

Viitorul familiei se va decide în cursul altui proces, preconizat să înceapă la 6 aprilie, în cursul căruia Moskaliov riscă să fie lipsit definitiv de drepturile sale de părinte. Avocatul său a indicat marţi că Maria Moskaliova a fost plasată sub tutelă şi ar putea fi "trimisă într-un orfelinat într-o lună". Semn al indignării stârnite de acest caz, o petiţie a fost lansată online, în pofida presiunii autorităţilor, prin care se cere redarea fetei tatălui său.

Până şi şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui oameni luptă în prima linie în Ucraina, şi-a exprimat sprijinul pentru Maria şi a criticat autorităţile locale. Acest dosar arată amploarea luată de represiunea orchestrată de Kremlin, în paralel cu conflictul în Ucraina. La scurt timp după declanşarea ofensivei la 24 februarie 2022, Rusia a introdus o serie de sancţiuni penale pentru a reprima orice formă de critică la adresa armatei. Opozanţi cu renume şi simpli cetăţeni au fost arestaţi, iar unii au fost deja judecaţi şi condamnaţi, potrivit AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Doi ani de închisoare pentru tatăl unei fetițe din Rusia care a făcut un desen împotriva războiului din Ucraina. Bărbatul ar fi reușit să fugă din țară