Antena LIVE

Unde se duc de fapt miliardele de dolari din ajutorul SUA pentru Ucraina: "Este cel mai bine păstrat secret"

Război în Ucraina. Guvernul SUA a ajuns să folosească argumente economice în campania pentru menţinerea ajutorului acordat Kievului:  Ajutorul militar pentru Ucraina creează creştere şi locuri de muncă în SUA. Mai mult, la finalul lunii noiembrie, un editorial publicat de ziarul american Washington Post cita o analiză detaliată a ajutorului oferit Ucrainei de Washington: "Cel mai bine păstrat secret al ajutorului pentru Ucraina este că majoritatea banilor rămân în SUA".

De la 08.12.2023, 13:30
Unde se duc de fapt miliardele de dolari din ajutorul SUA pentru Ucraina: "Este cel mai bine păstrat secret" Profimedia

Fondurile pe care parlamentarii americani le aprobă pentru înarmarea Ucrainei nu ajung direct la Kiev, ci sunt folosite în Statele Unite pentru a construi noi arme sau pentru a înlocui armele trimise din stocurile americane. Editorialul identifică un total de 31 de senatori și membri ai Camerei Reprezentanţilor care se opun trimiterii de ajutor militar în Ucraina, deşi statele pe care le reprezintă ar beneficia în mod direct de pe urma contractelelor de armament. 

Majoritatea banilor alocați Ucrainei rămân în SUA

Potrivit sursei citate, majoritatea banilor alocați Ucrainei rămân în SUA. Din 68 de miliarde de dolari oferiţi Ucrainei drept asistență militară, aproape 90% au rămas în Statele Unite drept contracte de achiziții publice pentru companiile americane și salarii ale angajaților.

Mai mult, ajutorul oferit de Casa Albă pentru Ucraina "a revigorat" și, în unele cazuri, a salvat industria militară a SUA. Armele destinate Ucrainei sunt produse în cel puțin 31 de state și 71 de orașe americane. Unele fabrici de arme au reluat linii de producție pentru prima dată din 2005 încoace, cum ar fi producţia de rachete Stinger.

Pe acelaşi subiect

Ajutorul acordat Ucrainei stimulează producţia şi vânzarea de arme în SUA

Totodată folosirea cu succes a armelor americane de către ucraineni a generat o cerere internațională semnificativă pentru aceste arme, fapt care va alimenta economia SUA pentru deceniile următoare.

De asemenea, prin ajutoarele acordate Ucrainei, americanii stimulează aliații NATO să doneze armele vechi produse în SUA și din epoca sovietică pentru înlocuirea lor cu produse noi şi sisteme moderne fabricate în SUA. 

De exemplu, Polonia a trimis 250 de tancuri sovietice și modele germane mai vechi în Ucraina, dar a semnat în aprilie 2022 un acord de 4,75 miliarde de dolari pentru a cumpăra 250 de tancuri M1A2 Abrams, construite la fabrica din Lima din Ohio. Varşovia a încheiat ulterior un alt contract de 1,4 miliarde de dolari pentru tancuri suplimentare. 

Polonia și-a trimis, de asemenea, elicopterele de atac Mi-24 de fabricație sovietică în Ucraina și apoi a semnat un acord de 12 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 96 de elicoptere Apache care vor fi construite în Mesa, Arizona. 

Eforturile de a înarma şi dota Ucraina au sporit dramatic vânzările de avioane de luptă F-35 fabricate în SUA. Asta se traduce în beneficii directe pentru angajaţii din unităţile de producție din Palmdale, California, East Hartford, Connecticut, Middletown, Iowa și Fort Worth, precum și în alte orașe din SUA care produc piese pentru avioane. 

Finlanda, care a încheiat recent un contract de 9,4 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 64 de avioane F-35, a declarat că noile avioane permit cedarea vechilor sale aparate F/A-18 Hornet Ucrainei. Norvegia, care a donat Ucrainei avioane vechi F-16, cumpără 52 de avioane F-35 și cheltuiește 293 milioane dolari pentru a le înarma cu 580 de bombe StormBreaker, fabricate în Tucson, SUA. Danemarca și Țările de Jos au promis să doneze 61 de avioane F-16 Ucrainei pe care le vor înlocui cu aeronave F-35.

Antony Blinken: Ajutorul militar pentru Ucraina creează creştere şi locuri de muncă în SUA

După întâlnirea sa de joi de la Washington cu omologul britanic David Cameron, secretarul de stat american Antony Blinken a insistat că, "dacă ne uităm la investiţiile pe care le-am făcut (americanii, n.red.) în apărarea Ucrainei pentru a face faţă acestei agresiuni, 90% din asistenţa de securitate pe care am furnizat-o s-a cheltuit de fapt aici în Statele Unite, cu producătorii noştri".

Blinken a subliniat că aceasta "creează mai multe locuri de muncă americane, mai multă creştere economică" în SUA. Acest lucru se adaugă importanţei pe care o are susţinerea Kievului pentru politica globală şi securitatea naţională a SUA, a menţionat secretarul de stat american.

Statele Unite sunt cel mai important susţinător militar al Ucrainei în apărarea sa împotriva invaziei ruse. De la începutul războiului, în februarie 2020, SUA au furnizat Kievului miliarde de dolari ca ajutor militar. Livrarea de ajutor suplimentar este însă blocată acum de o dispută politică internă între democraţii şi republicanii din Congres.

Mulţi republicani pun la îndoială sprijinul pentru Ucraina sau îl refuză de-a dreptul. Un buget provizoriu votat recent nu prevede fonduri noi pentru Ucraina. Conform calculelor guvernului american, fondurile aprobate anterior de Congres pentru Ucraina se vor epuiza complet până la finele acestui an. De câteva săptămâni şi pe un ton din ce în ce mai vehement şi uneori dramatic, preşedintele Joe Biden şi echipa sa cer Congresului să ia măsuri.

În cursul vizitei sale la Washington, şi şeful diplomaţiei britanice a insistat pentru continuarea ajutorului american pentru Ucraina, asigurând că nu vrea să intervină în politica internă a SUA, ci doar să aducă argumentele pe care le consideră importante "ca prieten al Americii, prieten al Ucrainei".

"În anii 1930 nu am acţionat suficient de rapid în faţa dictatorului malefic care invada ţări europene şi redesena frontiere cu forţa. Şi ştim cum s-a terminat asta", a avertizat David Cameron.

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina ajutor
Întrebarea zilei
Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Medicul Pompiliu Popescu, detalii despre infecția lui Florin Piersic: “Așa a...
Fanatik.ro
Publicat 09.05.2024
Castelul din România pentru care vin zeci de mii de turiști străini. I s-a dus...
Fanatik.ro
Publicat 09.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
PRIMELE IMAGINI | Florin Piersic a ajuns cu ambulanța la Spitalul „Foișor” /...
Gandul
Publicat 09.05.2024
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona...
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când...
A1
Publicat 08.05.2024
Horoscopul zilei de 10 mai 2024. Scorpionii au nevoie de odihnă. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.05.2024
Mihai Albu, diagnosticat cu cancer! Cunoscutul designer a fost operat în urmă cu...
spynews.ro
Publicat 09.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3...
Click.ro
Publicat 09.05.2024
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat...
Useit
Publicat 09.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la...
libertatea.ro
Publicat 09.05.2024
A$AP Rocky a fost fotografiat ținându-și fiul în brațe. Rapperul și...
ZU
Publicat 09.05.2024
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Hello taste
Publicat 09.05.2024
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
Deparinti
Publicat 09.05.2024
Ce fac autoritățile pentru a aduce tezaurul României acasă. Avocat:...
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Alina Boz și Umut Evirgen rup tăcerea după ce s-a spus că divorțează după...
Happy
Publicat 09.05.2024
Câtă sare poți consuma pe zi și cum să reduci cantitatea
Medicool
Publicat 09.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024