Antena Meniu Search
x

Cel mai mare cadou pentru Vladimir Putin. Congresul SUA a blocat pachetul masiv de ajutor militar pentru Ucraina. Condiţia pentru a-l aproba

Vladimir Putin şi gruparea palestiniană Hamas au primit un cadou neaşteptat chiar din partea republicanilor americani. Congresul Statelor Unite a blocat acordarea unui ajutor masiv în valoare de peste 106 miliarde de dolari pentru Ucraina şi Israel. Votul a fost de 49 la 51: toţi republicanii din Senat s-au opus. Preşedintele Joe Biden a avertizat că decizia îi va da cale liberă lui Vladimir Putin în războiul său împotriva Kievului, război care ar putea continua cu atacul asupra unei ţări NATO. De la invadarea Ucrainei în februarie 2022, Congresul american a aprobat fonduri de 111 miliarde de dolari, ajutor pentru Kiev. 

de Redactia Observator

la 07.12.2023, 13:43

Cel mai mare cadou pentru Vladimir Putin. Congresul SUA a blocat pachetul masiv de ajutor militar pentru Ucraina
Cel mai mare cadou pentru Vladimir Putin. Congresul SUA a blocat pachetul masiv de ajutor militar pentru Ucraina - Profimedia

Congresul american a eşuat miercuri să adopte un pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari, cerut cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, şi care conţine fonduri pentru Ucraina şi Israel.

Opoziţia republicană a refuzat să susţină acest text aflat în centrul unor negocieri foarte dure, cerând în schimbul voturilor lor concesii semnificative în privinţa politicii migratorii a Statelor Unite.

Politica de imigrație și securitatea frontierelor americane, una dintre cele mai vechi şi polarizante probleme din Congres, a fost legată de votarea pachetului legislativ pentru trimiterea de ajutor aliaților cheie ai SUA, printre ei Israel și Ucraina. Republicanii insistă să fie modificată politica de frontieră, ceea ce a dus la creșterea tensiunilor pe Capitol Hill.

Concret, punctul fierbinte este autoritatea de imigrare din SUA care oferă Casei Albe puterea de a permite anumitor migranți să intre temporar în Statele Unite, potrivit CNN.  Administrația Biden s-a bazat în situații de urgenţă pe această autoritate pentru audieri umanitare care au permis, de pildă, intrarea în SUA a unor cetăţeni afgani după retragerea americană din Afganistan și a unor cetăţeni ucraineni după invadarea Ucrainei de către Rusia. În alte rânduri, administrația s-a folosit de această autoritate pentru a permite migranților din anumite ţări să locuiască și să lucreze temporar în SUA, ca o modalitate de a rezolva valurile de migranţi şi tensiunile de la granița dintre SUA și Mexic. Potrivit republicanilor, Casa Albă se folosește abuziv de această autoritate și încearcă să-i reducă puterile. 

Pe acelaşi subiect

Biden: Cel mai mare cadou pentru Putin

Acest eşec este o dezamăgire pentru Joe Biden care îndemnase cu câteva ore mai devreme la aprobarea acestor fonduri într-un discurs foarte solemn. Blocarea acestora ar fi "cel mai mare cadou" oferit preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat el, afirmând că liderul de la Kremlin, dacă va reuşi să pună mâna pe Ucraina, "nu se va opri aici".

Democratul a evocat clar ipoteza unui atac rusesc împotriva unei ţări membre a NATO, care ar declanşa intrarea Statelor Unite în război şi, prin urmare, "soldaţi americani luptând cu soldaţi ruşi". O situaţie care nu există în prezent şi pe care Washingtonul nu şi-o doreşte, a insistat el.

Statele Unite sunt în prezent ţara care oferă cel mai important sprijin militar Kievului. Congresul a angajat peste 110 miliarde de dolari de la invazia rusă din februarie 2022. Dar promisiunea preşedintelui democrat Joe Biden de a continua să sprijine financiar Ucraina este serios în pericol, un scenariu catastrofal pentru Kiev, a cărui contraofensivă din vară nu a adus câştigurile teritoriale sperate.

Responsabilii ucraineni insistă că au nevoie de mai multe arme pentru a evita ca loviturile ruseşti să arunce milioane de persoane în întuneric în această iarnă, ca anul trecut. Însă congresmenii conservatori, deşi mulţi susţin în continuare Ucraina în public, condiţionează acest ajutor de o înăsprire clară a politicii migratorii în faţa sosirii migranţilor la frontiera cu Mexicul.

Preşedintele democrat a mai spus miercuri că este pregătit pentru "compromisuri semnificative" asupra acestui punct, cu scopul de a obţine sprijinul ambelor camere ale Congresului. Negocierile continuă. Până la finalizarea acestora, Washingtonul a anunţat miercuri un nou ajutor militar pentru Kiev, sumă limitată la doar 175 de milioane de dolari din rezervele executivului. Pachetul include echipamente de apărare aeriană, rachete şi muniţie de artilerie.

Biden: Putin nu se va opri, dacă va ataca NATO, SUA vor trebui să intervină

Deblocarea finanţării pentru sprijinirea Ucrainei "nu mai poate aştepta" în faţa pericolului reprezentat de Vladimir Putin, a avertizat miercuri preşedintele Joe Biden, adresându-se Congresului america. Eşecul unui vot asupra fondurilor suplimentare ar fi "cel mai frumos cadou" oferit preşedintelui rus, a adăugat Biden, afirmând că liderul de la Kremlin, dacă va reuşi să pună mâna pe Ucraina, "nu se va opri acolo".

Vorbind pe un ton solemn la Casa Albă, Joe Biden a evocat clar ipoteza unui atac rus împotriva unei ţări membre NATO, ceea ce ar declanşa intrarea Statelor Unite în război şi, prin urmare, "soldaţi americani vor lupta cu soldaţi ruşi". O situaţie care nu există în prezent şi pe care Washingtonul nu şi-o doreşte, a insistat el.

"Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige", a spus el, provocând o reacție furioasă din partea Moscovei. Agenția rusă de știri RIA l-a citat pe ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, care a declarat că afirmațiile lui Biden privind un potențial conflict SUA-Rusia au fost "o retorică provocatoare, inacceptabilă pentru o putere nucleară responsabilă".

Biden şi-a rostit discursul în urma unei teleconferinţe între liderii ţărilor G7, în cadrul căreia a vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Joe Biden şi-a exprimat nemulţumirea crescândă faţă de aleşii conservatori care condiţionează ajutorul acordat Ucrainei de o înăsprire clară a politicii sale de migraţie în faţa sosirilor de migranţi la graniţa cu Mexicul. Preşedintele democrat a afirmat, de asemenea, că este pregătit pentru "compromisuri importante" în acest sens pentru a obţine un sprijin al celor camere ale Congresului. 

Zelenski: Putin mizează pe colapsul sprijinului occidental 

Preşedintele rus Vladimir Putin mizează pe "colapsul" sprijinului occidental pentru Ucraina, a declarat miercuri Volodimir Zelenski în faţa liderilor G7, menţionând că armata rusă a "crescut semnificativ presiunea" pe front.

"Rusia speră doar la un singur lucru: ca unitatea lumii libere să se prăbuşească anul viitor. Rusia consideră că America şi Europa vor da dovada de slăbiciune şi nu îşi vor menţine sprijinul pentru Ucraina la nivelul corespunzător", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei teleconferinţe cu liderii ţărilor G7.

În timp ce a recunoscut că forţele ruse se află în ofensivă pe front, Zelenski a dat asigurări că soldaţii ucraineni "rezistă la atacuri". "Menţinem capete de pod importante în mai multe direcţii ale liniei frontului şi ne pregătim pentru următoarele etape", a spus el.

După eşecul marii contraofensive de vară a armatei ucrainene, care nu a reuşit să treacă de apărarea rusă, trupele de la Moscova au fost cele care au preluat controlul, în special în Advidvka, un oraş industrial din est.

Ajutorul militar şi financiar occidental acordat Ucrainei, crucial pentru efortul de război al Kievului, este din ce în ce mai pus sub semnul întrebării, subiect de dispute politice atât în Statele Unite, cât şi în Europa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferati ca pentru masa de Paşte să preparati cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Cel mai mare cadou pentru Vladimir Putin. Congresul SUA a blocat pachetul masiv de ajutor militar pentru Ucraina. Condiţia pentru a-l aproba