Unitatea UE începe să se prăbușească în fața sancțiunilor asupra Rusiei, avertizează Germania
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, și-a exprimat duminică temerile că unitatea Uniunii Europene "începe să se prăbușească”. Liderii UE se întâlnesc luni și marți pentru a discuta un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar putea include, un embargo parţial asupra petrolului, și un program care urmărește să accelereze încetarea dependenței de combustibilii fosili, inclusiv de gazul rusesc. Război Rusia - Ucraina, ziua 96 LIVE TEXT
De Redactia Observator la 30.05.2022, 10:18Unitatea Europei privind sancțiunile impuse Rusiei 'începe să se prăbușească”, a avertizat ministrul german al Economiei. UE se chinuie să găsească un compromis cu privire la un embargou privind importurile de petrolul din Rusia, relatează Financial Times.
Ambasadorii UE reuniți duminică la Bruxelles nu au reușit să cadă de acord cu privire la cel mai recent pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv un plan de oprire a importurilor de petrol rusesc pe care Ungaria îl blochează de câteva săptămâni. Diplomații au sperat să se pună de acord asupra măsurilor înaintea summitului UE de două zile.
"După atacul Rusiei asupra Ucrainei, am văzut ce se poate întâmpla atunci când Europa rămâne unită. În vederea summit-ului de mâine (n.red - luni), să sperăm că va continua așa. Dar începe deja să se prăbușească din nou şi din nou”, a declarat Habeck duminică reporterilor din Germania.
Un embargo parţial ar afecta două treimi din importurile de petrol rusesc ale Europei
- Preţurile petrolului au crescut la maximele ultimelor două luni. Cât de aproape e un embargou al UE asupra...
- Italia a crescut importurile de petrol din Rusia, deși UE lucrează la un embargo
- Polonia, nemulțumită: Norvegia ar trebui să împartă profitul uriaș din petrol și gaze. Nu este normal, este...
Comentariile sale arată dificultățile blocului comunitar în a găsi o modalitate de a extinde pedepsele asupra Rusia pentru războiul neprovocat declanşat împotriva Ucrainei, fără a afecta părți ale economiei europene care se bazează în mare măsură pe livrările de petrol și gaze rusești.
"Europa este încă o zonă economică uriașă, cu o putere economică incredibilă. Și când stă unită, poate folosi această putere", a mai spus Habeck. Diplomații UE au încercat duminică să cadă de acord asupra unui compromis pentru a impune un embargo asupra livrărilor maritime de petrol rusesc, excluzând importurile prin conducte, potrivit a trei diplomați UE.
Acest plan ar afecta aproximativ două treimi din importurile de petrol rusesc ale Europei, dar nu va viza ţiţeiul care curge prin conducte către Ungaria și alte țări, inclusiv Germania. Ar fi o modalitate de a rezolva preocupările privind securitatea aprovizionării cu petrol pentru Ungaria, Slovacia și Cehia. "Problemele sunt aceleași, dar felul în care încercăm să le rezolvăm este diferit”, a spus un înalt diplomat UE, care a adăugat că ar mai putea dura câteva săptămâni până la ajungerea la un acord final
Diplomații UE se întâlneasc din nou luni dimineață înaintea unei reuniuni a Consiliului European - o ultimă încercare de a evita un dezacord puternic în timpul summitului.
Oficialii UE, îngrijorați de cum ar putea afecta noile sancțiuni piața petrolului
Unii oficiali sunt îngrijorați de faptul că abordarea în mod diferit a livrărilor de țiței rusesc în funcție de modul în care petrolul intră în UE, ar putea genera distorsiuni pe piața petrolului. "Multe țări au subliniat că acesta este un sector economic atât de complicat, încât trebuie să fim atenți să menținem condițiile de concurență echitabile. Aspectele juridice trebuie ajustate, așa că poate dura ceva mai mult timp”, a spus un diplomat UE.
Printre problemele care au rămas rezolvat se numără ajustările tehnice necesare pentru rafinăriile din Europa Centrală, astfel încât acestea să poată face față livrărilor diferite, precum și construcția și finanțarea de conducte alternative de petrol, astfel încât tot petrolul rus să poată fi supus unui embargo într-o etapă ulterioară. Pachetul de sancțiuni aflat în discuție este al șaselea propus de Bruxelles de la începutul invaziei în luna februarie. UE a impus deja sancțiuni asupra importurilor de cărbune, dar le-a permis statelor membre să cumpere gaze din Rusia.