Liderii UE se întâlnesc în cadrul Consiliului European. Embargoul petrolului rusesc, puțin probabil să fie pus în discuție. "Despre ce o să vorbim?"
Consiliul European se reuneşte într-o reuniune extraordinară, la Bruxelles, în zilele de 30 şi 31 mai 2022, pentru a aborda teme precum răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia, cooperarea Uniunii în materie de securitate şi apărare sau preţurile energiei şi securitatea aprovizionării, scrie Agerpres. Cea mai apăsătoare problemă rămâne embargoul UE împotriva petrolului rusesc, care, cel mai probabil, nu va fi abordată, scrie BBC.
În cadrul răspunsului Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia, Consiliul a adoptat la 24 mai 2022 un regulament care permite liberalizarea temporară a comerţului, precum şi alte concesii comerciale cu privire la anumite produse ucrainene. Decizia se va aplica pentru o perioadă de un an şi va suspenda, în special: toate tarifele prevăzute în temeiul titlului IV din Acordul de asociere dintre UE şi Ucraina; perceperea taxelor antidumping la importurile originare din Ucraina; aplicarea regimului comun aplicabil importurilor în ceea ce priveşte importurile originare din această ţară.
Tot în cadrul răspunsului privind Ucraina, UE a adoptat până în prezent 5 pachete de sancţiuni la adresa Rusiei. De asemenea, a acordat 243 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina şi Republica Moldova, 17 miliarde de euro pentru a sprijini statele membre care găzduiesc refugiaţi, 2 miliarde de euro pentru sprijinirea forţelor armate ucrainene.
Cu privire la cooperarea UE în materie de securitate şi apărare, ultimele evoluţii constau în aprobarea, la 24-25 martie 2022, de către Consiliul European, a Busolei Strategice, un plan de acţiune ambiţios pentru consolidarea politicii UE de securitate şi apărare până în 2030. Concret, Busola prevede instituirea unei capacităţi de desfăşurare rapidă a UE, de până la 5.000 de militari, pentru diferite tipuri de crize; desfăşurarea unei misiuni PSAC, formată din 200 de experţi pe deplin echipaţi în termen de 30 de zile, inclusiv în medii complexe; desfăşurarea de exerciţii reale periodice pe uscat şi pe mare; sporirea mobilităţii militare; consolidarea misiunilor şi operaţiilor PSAC (politica de securitate şi apărare comună) civile şi militare ale UE.
Subiectele dezbătute în cadrul Consiliului European
- Război Rusia - Ucraina, ziua 96 LIVE TEXT. Zelenski l-a demis pe şeful SBU din Harkov pentru că nu a apărat...
- Vladimir Putin, bolnav? Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a vorbit despre sănătatea liderului de la Kremlin
- Elicopterele armatei ruse survolează permament oraşul Severodonetsk. Oficialii din Lugansk spun că pierderile...
UE dispune de un fond european de apărare în valoarea de circa 8 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Complementar, la 22 martie 2022, s-a adoptat un nou instrument de finanţare a apărării, în contextul războiului din Ucraina: Instrumentul european pentru pace (IEP) - un instrument extrabugetar menit să consolideze capacitatea Uniunii de a preveni conflictele, de a consolida pacea şi securitatea internaţională în valoare de 5,692 miliarde euro pentru perioada 2021-2027.
Cel de-al treilea subiect luat în discuţie la reuniunea extraordinară din 30-31 mai 2022 este legat de preţurile energiei şi securitatea aprovizionării, în contextul în care din 2021, Europa se confruntă cu o creştere a preţurilor la energie, care se înscrie într-o tendinţă de creştere la nivel mondial. Invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, a afectat şi mai mult pieţele energiei, provocând noi creşteri ale preţurilor energiei şi preocupări cu privire la capacitatea UE de a-şi asigura aprovizionarea cu energie.
În cadrul reuniunii informale a şefilor de stat sau de guvern din 24-25 martie 2022, liderii UE au convenit să elimine, treptat, dependenţa UE de combustibilii fosili din Rusia, în condiţiile în care Europa depinde de acest stat pentru aproximativ 40% din necesarul său de gaze naturale. În mai 2022, Consiliul şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la noi norme privind stocarea gazelor, conform cărora statele membre ale UE îşi vor completa capacităţile de stocare înainte de începutul iernii şi le vor partaja cu alte state membre într-un spirit de solidaritate.
Anterioara reuniune a Consiliului European a fost una ordinară şi a avut loc la Bruxelles, la 24-25 martie 2022. Consiliul European a adoptat concluzii privind agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, securitate şi apărare, energie, aspecte economice, pandemia de COVID-19 şi relaţii externe. Liderii UE au îndemnat Rusia să garanteze de urgenţă trecerea în condiţii de siguranţă a civililor blocaţi în zone de război, să elibereze imediat toţi ostaticii, să asigure accesul umanitar neîntrerupt, să creeze coridoare umanitare.
Klaus Iohannis, la Consiliul European
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni şi marţi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, a cărei agendă se va concentra pe situaţia de securitate şi consecinţele generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
"Liderii europeni vor discuta modalităţile de acordare, în continuare, a sprijinului politic şi a asistenţei umanitare, economice şi financiare Ucrainei, inclusiv cu referire la rolul important pe care trebuie să îl aibă Uniunea Europeană în eforturile de reconstrucţie post-conflict. Având în vedere impactul multidimensional al actualei crize asupra Republicii Moldova, va fi discutată şi necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienţei acestui stat", a informat Administraţia Prezidenţială.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰