Antena LIVE

Curs valutar

Va opri UE importul de gaz rusesc în această săptămână? Țările care sunt de acord și cele care sunt împotrivă în ciuda declarațiilor

Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar putea restricţiona închirierea de avioane şi importul şi exportul de produse precum carburanţi, produse din oţel şi bunuri de lux, au declarat două surse care cunosc discuţiile, transmite CNBC, citat de news.ro
Război Rusia - Ucraina, ziua 41 LIVE TEXT

De la 05.04.2022, 12:20
WhatsApp
Va opri UE importul de gaz rusesc în această săptămână? Țările care sunt de acord și cele care sunt împotrivă în ciuda declarațiilor Shutterstock

Cu toate acestea, blocul european rămâne divizat cu privire la extinderea acestor sancţiuni la importurile de energie, în ciuda dovezilor tot mai numeroase referitoare la crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina. Procurorul general al Ucrainei a declarat că 410 cadavre au fost găsite în oraşe recucerite, de la retragerea forţelor ruse din jurul Kievului, ca parte a unei investigaţii privind posibile crime de război.

În weekend, diverse organizaţii internaţionale de presă au relatat despre uciderile în masă ale civililor în oraşul Bucha, un oraş ucrainean apropiat de capitala ţării Kiev, care a fost sub ocupaţie rusă până de curând. Informaţiile au condus la o serie de apeluri din interiorul Uniunii Europene pentru ca blocul să meargă mai departe în pedepsirea Moscovei pentru invazia sa neprovocată în Ucraina.

Ce va cuprinde al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Blocul lucrează acum la un al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, noua rundă de măsuri urmând să fie aprobată în cursul acestei săptămâni. Doi oficiali UE, care nu au dorit să fie numiţi din cauza naturii sensibile a discuţiilor, au declarat pentru CNBC că o propunere pentru următorul pachet de sancţiuni include leasing de avioane, produse din oţel, bunuri de lux şi combustibil pentru avioane.

Pe acelaşi subiect

Ambele surse au adăugat că pachetul de măsuri este încă în discuţie şi s-ar putea schimba pe măsură ce discuţiile vor continua în zilele următoare şi înaintea unei întâlniri cruciale a ambasadorilor UE de miercuri. Unul dintre oficiali a adăugat că ”evident, lipseşte o componentă mare”, cu referire la lipsa de măsuri privind sectorul energetic rus.

Impunerea unei interdicţii imediate asupra gazului, petrolului sau chiar cărbunelui rusesc a fost un subiect de mare dezbatere în cadrul UE de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. În timp ce unele naţiuni susţin interzicerea energiei ruseşti, alte ţări UE susţin că sunt prea dependente de aceasta şi că sancţiunile ar avea un efect negativ asupra propriilor lor economii mai mult decât asupra Rusiei.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat luni că UE ar trebui să convină cu privire la restricţionarea petrolului şi cărbunelui rusesc în urma atrocităţilor raportate la Bucha. Polonia, de exemplu, a anunţat luna trecută că va opri importurile de cărbune rusesc. Cu toate acestea, există un grup foarte vocal de naţiuni UE care încă sunt împotriva aprobării oricăror sancţiuni energetice.

”Vrem să fim, [în] timp scurt, mai puţin dependenţi de importurile ruseşti de energie ale Uniunii Europene, iar Germania va sprijini noi sancţiuni împotriva Rusiei”, a declarat luni ministrul german de Finanţe Christian Lindner, pentru CNBC, la Luxemburg. ”Trebuie să punem mai multă presiune asupra lui Putin şi trebuie să izolăm Rusia, trebuie să tăiem toate relaţiile economice cu Rusia, dar în acest moment nu este posibil să tăiem aprovizionarea cu gaze”, a adăugat el.

Întrebat dacă, aşa cum a sugerat Macron, UE ar trebui să continue cu sancţiunile pentru petrol şi gaze, Lindner a spus: ”Fără speculaţii din partea mea”. Omologul său austriac s-a exprimat, de asemenea, împotriva interzicerii gazelor rusesc.

”Austria nu este în favoarea mai multor sancţiuni privind gazele. Suntem foarte dependenţi de gazele ruseşti şi cred că toate sancţiunile care ne-ar lovi mai mult decât pe ruşi nu ar fi bune pentru noi. De aceea suntem împotriva sancţiunilor în materie de petrol şi gaze”, a declarat pentru CNBC Magnus Brunner, ministrul federal al Finanţelor din Austria.

Biroul european de statistică estimează că Austria a importat aproape 59% din necesarul său de gaze naturale din Rusia în cursul anului 2020. Bulgaria, Republica Cehă, Letonia şi Ungaria au importat o pondere şi mai mare de gaze naturale din Rusia în acelaşi an, potrivit Eurostat.

Polonia şi ţările baltice, Lituania, Letonia şi Estonia sunt printre cele mai vocale state care susţin un embergo asupra importurilor de gaz rusesc, scrie Politico. Italia a transmis că ea nu va opune sancțiunilor asupra gazului rusesc, dar Germania și Austria sunt împotrivă iar Ungaria este cel mai apropiat aliat al lui Putin în UE. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

carbune gaze petrol rusia sanctiuni
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024