Antena Meniu Search
x

Ruşii expulzaţi în masă din Europa. Germania alungă 40 de diplomaţi, Franţa 35. Lituania l-a trimis acasă pe ambasadorul rus

Franţa şi Germania au anunţat luni expulzarea în masă a diplomaţilor ruşi din ţările lor, în timp ce occidentalii cer o anchetă privind ''crimele de război'' atribuite soldaţilor ruşi în regiunea Kiev, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 05.04.2022, 10:46

Expulzări în masă ale diplomaţilor ruşi din Germania şi Franţa/ Ambasada Rusiei în Germania
Expulzări în masă ale diplomaţilor ruşi din Germania şi Franţa/ Ambasada Rusiei în Germania - Profimedia

Germania a anunţat expulzarea unui ''număr mare'' de diplomaţi ruşi - 40 conform informaţiilor difuzate de AFP - aflaţi la post la Berlin, în legătură cu războiul din Ucraina.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a subliniat că aceşti angajaţi ai ambasadei Rusiei constituie ''o ameninţare pentru cei şi cele care caută protecţie la noi''."Nu vom mai tolera acest lucru", a adăugat ea.

Această expulzare ''neprietenoasă'' va ''deteriora'' relaţiile cu Moscova, a reacţionat Rusia.

Franţa va expulza 35 de diplomaţi ruşi ''ale căror activităţi sunt contrare intereselor sale'', a anunţat luni o sursă apropiată Ministerului de Externe francez.

Pe acelaşi subiect

''Această acţiune face parte dintr-un demers european'', potrivit unui comunicat al ministerului francez.

Lituania a anunţat în aceeaşi zi expulzarea ambasadorului rus în această ţară baltică ''în răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei suverane şi la atrocităţile comise de forţele armate ruse'', iar Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat că va riposta la aceste acţiuni "extrem de ostile."

"Ca reacţie la agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei suverane şi ca reacţie la atrocităţile comise de forţele armate ruse în diverse oraşe ucrainene ocupate, inclusiv oribilul masacru de la Bucha, Guvernul lituanian a decis reducerea reprezentării diplomatice, iar ambasadorul Federaţiei Ruse va trebui să părăsească Lituania", a declarat ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, citat de cotidianul Le Figaro.

De altfel, Gabrielius Landsbergis a anunţat închiderea Consulatului rus din oraşul Klaipeda.

Ministerul de Externe de la Moscova a denunţat acţiunile "extrem de ostile"; ale Lituaniei. "Aceste decizii au rolul distrugerii relaţiilor bilaterale. Vom anunţa curând măsuri de retorsiune", a afirmat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a ajuns în cea de-a 41 zi. Alarmele au sunat fără oprire în Ucraina, pe aproape tot teritoriul ţării. A fost alertă de raid aerian. Volodimir Zelenski a ieşit ieri, 4 aprilie, în afara Kievului pentru prima dată de la începutul invaziei şi a vizitat oraşul Bucha din apropierea capitalei. Preşedintele Ucrainei va susţine un discurs în faţa Consiliului de Securitate al ONU. Irina Vereshchuk, vice-premierul Ucrainei, a declarat că peste 3.300 de oameni au fost evacuaţi ieri, iar un convoi umanitar a fost oprit de forţele ruse la Mariupol pe o rută covenită de comun acord.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ruşii expulzaţi în masă din Europa. Germania alungă 40 de diplomaţi, Franţa 35. Lituania l-a trimis acasă pe ambasadorul rus