Antena Meniu Search
x

Video Reportaj din Bucha, cimitirul umanității. Pionii lui Putin au îmbibat asfaltul cu sângele nevinovaților: "I-au împușcat, pur și simplu"

Război barbar. În ziua 40 a conflictului, din ţara vecină vin imagini cumplite. Dezlănţuiţi, soldaţii ruşi au ucis civili neînarmaţi şi aproape că au ras de pe faţa pământului cartiere întregi. S-au asigurat că ucrainenii goniţi din casele lor nu mai au la ce să se întoarcă. Echipa Observator a filmat în Ucraina  gropile comune şi oraşele devastate şi a stat de vorbă cu supravieţuitorii care şi-au văzut vecinii ucişi şi casele distruse. Un reportaj din Bucha, cimitirul umanităţii.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 04.04.2022, 21:02

Vezi și

Laurenţiu Rădulescu, trimis special în Ucraina: Sunt sute de persoane care au fost aruncate în gropi comune. Atât de mulţi morţi în oraşele din jurul Kievului, încât practic sub armata rusă oamenii nu mai aveau unde să fie îngropaţi. În Bucha, peste 200 de persoane au fost aduse aici, 200 de persoane decedate în curtea bisericii. 

Umanitatea a murit în Bucha

Barbaria războiului înfăptuit prin soldaţii Moscovei nu mai are nimic sfânt. Pionii lui Putin au îmbibat asfaltul cu sângele nevinovaţilor. Din "acasă" pentru mii de oameni, Bucha a devenit acum cimitir

Soldat ucrainean: Când orcii au fost aici, adică soldaţii armatei ruse, cadavrele erau strânse de pe străzi şi erau îngropate în gropi comune. Puteţi să mergeţi şi să vedeţi. Sunt multiple dovezi. Oamenii au mâinile legate. Oameni dezarmaţi. I-au împuşcat, pur şi simplu. 

Pe acelaşi subiect

Un masacru. Violenţe teribile pe care nu credeam că le vom mai vedea în secolul XXI. Crime care nu au justificare nici în logica crudă a unui război. 

Laurenţiu Rădulescu, trimis special în Ucraina: Oameni îngropaţi... Sunt sute de oameni care au fost ucişi în momentul în care armata rusă a intrat în localităţile limitrofe. Oameni a căror identitate nu este cunoscută nici acum, sunt gropi comune, unde trupurile acestor persoane zac şi acum la vedem.

Reporter: Aţi vorbit cu ei (n.r. soldaţii ruş)? Ce spun? De ce au venit?

Localnic: Noi nu am ştiut nimic, nu vrem să luptăm.

​Reporter: Toţi oamenii ăştia care au murit, de ce i-au împuşcat? 

Localnic: Pur şi simplu au găsit tot felul de pretexte să tragă în ei.

Forţaţi să se retragă, soldaţii ruşi au lăsat în urmă un oraş devastat

În faţa unei case, bicicleta şi mingea unui copil spun povestea unei familii care, până la invazie, a trăit în tihnă, liberă de teroare. O familie care, poate, îşi ducea copilul să se dea pe toboganul ciuruit de gloanţe. Cartiere întregi din Bucea sunt de nerecunoscut. Case şi blocuri au fost reduse la grămezi de moloz şi sticlă şi odată cu ele s-au şters vieţile oamenilor care au trăit odată între aceşti pereţi. 

Laurenţiu Rădulescu, trimis special în Ucraina: Ţinte civile care au fost lovite fără niciun fel de milă. Apartamente lovite de rachete undeva sus, case distruse, maşini din care nu a mai rămas absolut nimic. E un cartier de câteva mii de persoane aproape pus la pământ. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Este singura victorie de care mulţi nici nu mai au puterea să se bucure. Pe când Bucea era controlată de ruşi, supravieţuirea a devenit act de sfidare. 

Mihai, localnic: Luptele s-au dat chiar aici, pe strada asta. În subsol am stat, prietene. 

Reporter: Cât timp aţi stat în subsol? 

Mihai, localnic: Trei săptămâni. 

Iar când au ieşit la suprafaţă... lumea lor se făcuse ţăndări.

Mihai, localnic: Mine, proiectile. Toate erau în lăzi. Le-au lăsat aici şi au fugit. Iată aici au cazut bombele. Rachetele ruşilor. 

Laurenţiu Rădulescu, trimis special în Ucraina: Aproape de Bucha, militarii ruşi au fost împinşi, în schimb nenorocirea a venit din aer, ceea ce vedeţi aici sunt case distruse de aviaţie. Rachete lansate din aer, locuinţe în care evident nu se mai poate întoarce absolut nimeni. 

Ororile terorii semănate de soldaţii ruşi se văd peste tot în jurul Kievului

Laurenţiu Rădulescu, trimis special în Ucraina: Locuinţa asta a fost distrusă în totalitate. Tavan, pereţi şi nu este singura. Încă una în spate, aproape jumătate din satul în care suntem

Înainte să fie goniţi de ucraineni, ruşii au minat câmpuri şi cadavre deopotrivă. Capcane mortale pentru soldaţii şi localnicii care îşi apără ţara. 

Laurenţiu Rădulescu, trimis special în Ucraina: Asta e imaginea pe care sincer nu credeam că o să o văd vreodată.

Invazia Moscovei se plăteşte însă şi cu sânge rus. Soldaţii care au fost ucişi de ucraineni în bătălia pentru Hostomel zac pe şosele unde şi-au dat ultima suflare cu caschetele încă topite pe cap. 

Laurenţiu Rădulescu, trimis special în Ucraina: Tot drumul este presărat de tehnică rusească de luptă. în Dimitrivka, unul, două, trei, patru, şapte blindate în total care au fost distruse. Lupte grele, foarte grele, s-au dat în Kapitavnika, undeva la 15 minute de Irpin şi Bucha.

După 40 de zile de război, victoriile sunt amare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Exclusiv Observator » Reportaj din Bucha, cimitirul umanității. Pionii lui Putin au îmbibat asfaltul cu sângele nevinovaților: "I-au împușcat, pur și simplu"