Vaccinarea anti-COVID ar putea deveni obligatorie pentru toţi locuitorii Italiei. Anunţul premierului Mario Draghi
Italia ar putea impune vaccinarea obligatorie anti-COVID tuturor categoriilor eligibile de vârstă. Premierul Mario Draghi a declarat, joi, că ţara ar urma să înceapă administrarea unor noi doze de vaccin persoanelor vulnerabile, la finalul lunii septembrie. În schimb, planul controversat de verificare cu drona a temperaturii corporale a turiştilor, pe plajele de pe coasta Ostiei, a fost anulat din cauza vremii nefavorabile.
De Ioana Petcu la 03.09.2021, 10:44Cu toate că imunizarea împotriva coronavirusului este deja obligatorie pentru personalul medical, premierul Italiei a precizat că măsura ar putea fi extinsă la nivelul întregii populaţii odată ce autorităţile UE vor aproba în totalitate vaccinurile. Până acum, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a acordat aprobare condiționată pentru patru vaccinuri, dar este aşteptată o actualizare pentru ca producătorii să poată introduce serul pe piaţă. Acest lucru va fi posibil doar în urma unor verificări suplimentare, însă, odată aprobate, vaccinurile ar putea deveni obligatorii pentru toţi cetăţenii italieni, a subliniat Draghi, potrivit Reuters.
O astfel de mișcare va provoca, cel mai probabil, un val de critici din partea opoziţiei. Scepticismul faţă de vaccinuri, în general, a înregistrat o creştere constantă în ultimul deceniu, experţii în Sănătate confruntându-se deseori cu abuzuri verbale și ameninţări din partea grupării "No Vax". Mario Draghi condamnă aceste atacuri, pe care le-a descris într-o conferință de presă drept "odioase" și "lașe", cu atât mai mult în condiţiile în care sunt vizaţi cei din prima linie a luptei împotriva pandemiei.
Premierul se declară încrezător că 80% din italienii cu vârste de cel puţin 12 ani vor fi vaccinați complet până la sfârșitul lunii, cifrele indicând în prezent atingerea unui prag de 70,5%. El a adăugat că guvernul său intenționează să extindă utilizarea certificatelor Green Pass, necesare în prezent pentru călătorii pe distanțe lungi şi pentru a avea acces la multe activități de agrement. De asemenea, documentele care atestă vaccinarea, testarea cu rezultat negativ pentru depistarea SARS-CoV-2 sau trecerea recentă prin boală sunt obligatorii pentru personalul din învăţământ. Oficialii au declarat săptămâna trecută că se gândesc să extindă măsura pentru toţi cei care lucrează cu publicul sau în supermarketuri, anunţ întâmpinat cu proteste de oamenii care spun că le sunt încălcate libertăţile.
Peste 129.000 de oameni infectaţi cu SARS-CoV-2 au murit în Italia de la începutul pandemiei, ţara înregistrând al doilea cel mai mare număr de decese COVID din Europa, după Marea Britanie. Deşi noile cazuri au fost ţinute sub control în luna august, medicii se tem că varianta Delta, mult mai contagioasă, ar putea provoca o creștere semnificativă a infecțiilor în următoarele săptămâni.
- Poliţiştii italieni păzesc gările, după ameninţările protestatarilor "No Vax". Certificatul verde COVID,...
- Testele pentru coronavirus şi avizele epidemiologice nasc discuţii aprinse în școlile private: ''Un act...
- Microbuz care mergea în Italia, accident groaznic în Mureș. 13 victime, printre care două fetiţe, de 2 şi 5 ani
Temperatura turiştilor, verificată cu drona pe plajele de lângă Roma. Măsura a fost anulată
Autorităţile italiene aveau şi un plan controversat, prin care să monitorizeze temperatura corporală a oamenilor cu ajutorul dronelor, relatează wantedinrome.com. Măsura urma să fie pusă în aplicare în acest weekend, în intervalul orar 11-16, pe plajele de pe coasta Ostiei, de lângă Roma, însă planul a fost anulat din cauza vremii nefavorabile. Drona urma să plutească la o înălțime de „cel puţin 25 de metri faţă de nivelul apei și la o distanță de cel puțin 30 de metri de oameni”, în apropiere fiind prezente echipaje medicale, pentru preluarea persoanelor cu febră. Ideea autorităţilor, care ar putea fi implementată pe viitor, a stârnit dezbateri ample pe reţelele de socializare.