Antena LIVE

Curs valutar

Veşti proaste pentru Ucraina. Nu îndeplineşte condiţiile pentru negocieri de aderare la UE şi nici nu va fi invitată să adere la NATO în iulie

Război în Ucraina. Ucraina îndeplineşte două din cele şapte condiţii necesare pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, indică un raport ce va fi prezentat în această săptămână de Comisia Europeană, care va evidenţia totuşi progresele realizate de Kiev în pofida invaziei ruse, transmite marţi Reuters, citând surse din UE. Ieri, Jens Stoltenberg a confirmat că Ucraina nu va fi invitată oficial să adere la NATO la summitul de la Vilnius în 11-12 iulie. 

De la 20.06.2023, 10:35
Volodimir Zelenski Profimedia

Într-o decizie mai degrabă simbolică, UE a acordat Ucrainei, în urmă cu un an, statutul de candidată la aderare, la patru luni după începerea agresiunii ruse nejustificate şi neprovocate împotriva ţării vecine.

Însă UE a stabilit şapte condiţii - printre care reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei endemice - pentru a lansa negocierile de aderare. Kievul a solicitat începerea acestor negocieri în cursul lui 2023.

Raportul executivului comunitar este un jalon important în acest proces. Susţinătorii aderării rapide a Ucrainei doresc ca decizia de începere a negocierilor între Bruxelles şi Kiev să fie luată la Consiliul European din decembrie acest an.

Până în prezent Ucraina a îndeplinit două criterii pentru  începere a negocierilor

Pe acelaşi subiect

Doi reprezentanţi ai UE, care au consultat raportul, au menţionat că până în prezent Ucraina a îndeplinit două criterii, referitoare la reforma sistemului judiciar şi la legea presei. Ei au precizat că raportul pune accentul pe aspectele pozitive.

''Există progrese. Raportul va fi moderat pozitiv. Nu este vorba despre cosmetizarea realităţii, ci despre recunoaşterea progreselor; de exemplu, au existat cazuri anticorupţie vizibile'', a declarat unul dintre oficiali, sub rezerva anonimatului.

În ultimele luni, în Ucraina au fost mediatizate câteva cazuri anticorupţie importante, precum arestarea şefului Curţii Supreme pentru luare de mită în valoare de 2,7 milioane dolari.

Alte criterii necesare pentru începerea negocierilor de aderare la UE includ reforma Curţii Constituţionale, adoptarea unor măsuri eficiente de combatere a spălării banilor, legi pentru ţinerea sub control a oligarhilor şi salvgardarea drepturilor minorităţilor naţionale.

O altă sursă din UE, familiarizată cu recomandările UE pentru Kiev în legătură cu statul de drept, a adăugat: ''Cu privire la reforme, va fi jumătatea plină a paharului, nu am adopta niciodată un ton negativ faţă de Ucraina pentru moment. Reformele sistemului judiciar au înregistrat unele progrese, deşi încă există unele esenţiale de realizat. Nu totul este satisfăcător''.

Raportul din această săptămână este o etapă intermediară înaintea raportului oficial ce va fi publicat în luna octombrie şi va fi prezentat miercuri reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre pe lângă UE. De asemenea, documentul va fi prezentat joi, la Stockholm, miniştrilor de externe din UE.

Consiliul European va avea decizia finală cu privire la eventuala începere a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE. Polonia şi ţările baltice în general sprijină o procedură rapidă de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, în timp ce ţări membre occidentale, precum Franţa, Germania şi Olanda, sunt mai reticente faţă de această idee.

Stoltenberg: Ucraina nu va fi invitată oficial să adere la NATO la summitul de la Vilnius

Liderii NATO nu vor lansa, la summitul lor de la Vilnius din iulie, o invitaţie oficială pentru Ucraina de a se alătura Alianţei Nord-Atlentice, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg. "La summitul de la Vilnius şi în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm despre lansarea unei invitaţii formale", a declarat secretarul general al NATO după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, la Berlin.

"Ceea ce pot spune este că, de fapt, aliaţii au căzut deja de acord asupra multor lucruri", a remarcat Stoltenberg, făcând referire la invitaţiile de aderare la NATO adresate Finlandei şi Suediei.

"De asemenea, suntem de acord cu ceea ce am declarat în 2008, şi anume că Ucraina va deveni membră a Alianţei. De asemenea, suntem de acord că nu este de competenţa Rusiei, ci a Ucrainei şi a aliaţilor NATO să decidă când este momentul potrivit pentru a invita Ucraina", a adăugat Stoltenberg.

În schimb, liderii vor discuta despre cum să apropie Ucraina de NATO. În acelaşi timp, Stoltenberg a avertizat în privinţa acceptării unui conflict îngheţat în Ucraina în schimbul încheierii războiului. "Cu toţii ne dorim ca acest război să se încheie, dar o pace justă nu poate însemna îngheţarea conflictului şi acceptarea unui acord dictat de Rusia", a punctat el.

Liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a presat pe Stoltenberg în ocazii anterioare să dea un termen pentru aderarea Ucrainei. În timpul vizitei din Republica Moldova de la începutul lunii iunie, Zelenski a subliniat că Ucraina "este pregătită să fie în NATO şi aşteaptă ca şi NATO să fie pregătită".

În acelaşi timp, liderul ucrainean a acceptat că ţara sa nu poate adera la NATO cât timp are în desfăşurare războiul cu Rusia.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ucraina aderare uniunea europeana negocieri nato rusia razboi ucraina
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Dispar două zboruri din București către două mari orașe europene. Companiile...
Fanatik.ro
Publicat 07.09.2024
Cum să trăiești mai mult și mai bine: dormi în weekend!
spotmedia.ro
Publicat 07.09.2024
Varză tocată la borcan. Cei 7 pași de aur pe care să îi urmezi pentru ca...
Gandul
Publicat 07.09.2024
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui...
Adevărul
Publicat 07.09.2024
E posibil să faci amor dacă ești un astronaut în spațiu? O Întrebare despre...
A1
Publicat 07.09.2024
Horoscopul zilei de 8 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să-și...
CaTine
Publicat 07.09.2024
„Ați divorțat amândouă?”. Cum răspund Adriana și Karmen Simionescu...
spynews.ro
Publicat 07.09.2024
Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească. Concluzia...
GSP
Publicat 07.09.2024
Clădirea impunătoare construită la dorința lui Nicolae Ceaușescu care a ajuns...
Click.ro
Publicat 06.09.2024
Experții au dezvăluit secretul dunelor de nisip sub formă de stea. Ce se...
Useit
Publicat 07.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Cine este românca care ar fi fost ucisă în atacul armat din SUA. Preda...
Redacţia.ro
Publicat 05.09.2024
SUA avertizează: „O escaladare dramatică”. Rusia a primit rachete balistice...
libertatea.ro
Publicat 07.09.2024
Divorțul dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck ar putea „deveni urât” din...
ZU
Publicat 07.09.2024
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Hello taste
Publicat 07.09.2024
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Deparinti
Publicat 07.09.2024
Mai poate continua Ciucă strategia „ostașului în slujba...
ziare.com
Publicat 07.09.2024
Angélica Rivera și José Alberto Castro apar din nou împreună. Au fost...
Happy
Publicat 06.09.2024
Intoxicația cu paracetamol: cum o recunoști și cum se tratează
Medicool
Publicat 07.09.2024
Reacţia incredibilă a lui Dan Şucu pentru Gigi Becali, când şi-a dat seama...
orangesport.ro
Publicat 03.09.2024