Antena Meniu Search
x

Update Decizie istorică: Ucraina și Republica Moldova au primit statut de candidat la aderarea în Uniunea Europeană

Consiliul European a decis, joi seara, acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. "Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor", a scris pe Facebook Maia Sandu, imediat după anunțul oficialilor europeni. Președintele Iohannis a catalogat decizia drept una "istorică", la fel ca și liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

de Redactia Observator

la 23.06.2022, 22:38

Ucraina UE
Ucraina și Republica Moldova au primit statut de candidat la aderarea în UE - Shutterstock (imagine ilustrativă)

UPDATE 22:35. Volodimir Zelenski spune că decizia liderilor europeni este "unică și istorică".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că salută decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Zelenski a spus că este "un moment unic și istoric" în relațiile dintre Uniunea Europeană și Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a transmis, de asemenea, pe Twitter că "Ucraina va învinge, Europa va învinge".

Pe acelaşi subiect

Mesajul ministrului ucrainean a fost însoțit de un scurt videoclip. "Ziua de astăzi marchează începutul unei lungi călătorii pe care o vom parcurge împreună. Poporul ucrainean aparține familiei europene. Viitorul Ucrainei este alături de UE. Stăm împreună pentru pace", a spus Dmitro Kuleba.

Un pas uriaș pentru Republica Moldova și Ucraina, grăbit de invazia rusă

Liderii celor 27 au făcut, la summitul de la Bruxelles, primul pas spre aderarea celor două ţări, un proces care poate fi reversibil dacă acestea nu se vor conforma reformelor cerute de CE în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate sau aplicarea legii care limitează puterea oligarhilor.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de Charles Michel, președintele Consiliului European, transmite MEDIAFAX.

"Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Moldovei. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE", a scris Charles Michel. Acesta a adresat felicitări președinților Volodimir Zelenski și Maia Sandu, dar și popoarelor ucrainean și moldovean. 

Decizia luată "va angaja viitorul Uniunii Europene, stabilitatea noastră, securitatea noastră, prosperitatea noastră", a subliniat el.

Proces lung de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova

Consiliul European a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei și este pregătit să acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate prioritățile restante, a mai anunțat Charles Michel.

Această decizie mult aşteptată de Kiev, luată la un summit al şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor UE la Bruxelles, marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării.

Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis: "O realizare istorică"

Președintele Klaus Iohannis consideră „o realizare istorică” acordarea de către Consiliul European a statutului de candidat la aderarea în UE a Ucrainei și Republicii Moldova.

"O realizare istorică astăzi, când Consiliul European acordă statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova", a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Acesta spune că s-a ajuns la această decizie în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense.

"Această decizie aduce speranță și încredere în viitorul european pentru oamenii din aceste țări și o mare responsabilitate pentru liderii lor", a adăugat președintele României.

El a dat asigurări că România este pregătită să continue să susțină drumul european al acestor țări.

Maia Sandu, pe Facebook: "Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!"

"Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor.

Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort - și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!", a reacționat, pe Facebook, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Frustrarea țărilor din Balcani

Acordarea candidaturii Ucrainei şi Republicii Moldova a fost garantată înainte de începerea summitului, dar a durat mai mult decât era prevăzut iniţial pentru ca liderii să o aprobe, deoarece aprobarea a fost precedată de o discuţie mai amplă privind viitorul procesului de extindere a Balcanilor de Vest, potrivit unor surse diplomatice, relatează EFE.

Discuţia a fost declanşată de frustrarea exprimată public de liderii Albaniei, Macedoniei de Nord, Serbiei şi Kosovo la finalul summitului UE cu Balcanii de Vest de joi dimineaţă, care s-a încheiat fără un progres în procesul lor de aderare.

''Ceea ce se întâmplă acum este o problemă gravă şi o lovitură serioasă pentru credibilitatea UE. Pierdem timp preţios de care nu dispunem'', a declarat premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski, referindu-se la veto-ul Bulgariei privind începerea negocierilor de aderare cu Skopje şi Tirana, transmite AGERPRES.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Decizie istorică: Ucraina și Republica Moldova au primit statut de candidat la aderarea în Uniunea Europeană