Antena Meniu Search
x

Jens Stoltenberg: Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO la summitul de la Vilnius. Țara se va alătura alianței "la un moment dat"

Liderii din NATO nu îi vor lansa Ucrainei invitaţia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică la summitul de la Vilnius de la mijlocul lunii iulie, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit Reuters. El a precizat totuşi că liderii vor discuta la summit despre cum se poate apropia Ucraina de alianța nord-atlantică, conform Agerpres.

de Redactia Observator

la 19.06.2023, 16:04

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO la următorul summit al NATO - Profimedia

"La summitul de la Vilnius şi în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm despre lansarea unei invitaţii oficiale", a declarat Stoltenberg presei după ce s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.

În acelaşi timp, Stoltenberg a atras atenţia că nu trebuie să se accepte un conflict îngheţat în Ucraina în schimbul încheierii războiului. "Ne dorim cu toţii ca războiul să se încheie, însă o pace justă nu poate să însemne îngheţarea conflictului şi acceptarea unei înţelegeri dictate de Rusia", a mai declarat el.

La rândul său, în conferinţa de presă comună că Stoltenberg, Olaf Scholz a spus că Germania este pregătită pentru posibilitatea ca războiul din Ucraina să mai dureze o perioadă lungă. "Ne pregătim pentru asta şi ne adaptăm politicile pe această bază", a precizat cancelarul german. El a dat asigurări în acelaşi timp că Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Kievul nu va fi tratat diferit în procesul de aderare la NATO- Biden

Pe acelaşi subiect

Ucraina nu va beneficia de un tratament preferenţial pentru procesul ei de aderare la NATO, în ciuda invaziei ruse, a declarat sâmbătă preşedintele american Joe Biden, citat de France Presse. Întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să facă "mai uşoară" pentru Kiev aderarea la Alianţa atlantică, Biden a răspuns "nu", asigurând că Ucraina ar trebui "să respecte toate criteriile. Aşa că nu o vom face uşoară".

Remarcile lui Biden vin înaintea următorului summit anual al NATO de la Vilnius, în Lituania, care va avea loc în perioada 11-12 iulie. Ucraina nu va fi invitată să adere la Alianţă la acest summit, a precizat deja vineri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, deşi a subliniat că Ucraina va deveni "membră NATO la un moment dat". Invitaţia este prima etapă în procesul de aderare.

Alianţa doreşte totuşi ca în cadrul summitului să aibă loc prima întâlnire a noului consiliu NATO-Ucraina cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Alianţa atlantică a primit recent Finlanda, care a devenit oficial al 31-lea membru al său la 4 aprilie. Suedia nu a obţinut încă unda verde necesară de la doi membri, Turcia şi Ungaria, şi rămâne imediat la uşa NATO. După decenii de neutralitate, apoi de nealiniere militară de la sfârşitul Războiului Rece, cele două ţări nordice şi-au anunţat candidatura la NATO în mai anul trecut, o consecinţă directă a invaziei Ucrainei de către Rusia şi a cererii Moscovei de a îngheţa orice extindere a alianţei spre Est.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Jens Stoltenberg: Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO la summitul de la Vilnius. Țara se va alătura alianței "la un moment dat"